Enyhítette Gődény büntetését a bíróság

Rémhíreket terjesztett a koronavírussal kapcsolatban.

Megrovásra enyhítette a koronavírussal kapcsolatos rémhírterjesztés miatt első fokon pénzbüntetésre ítélt Gődény György büntetését a Nyíregyházi Törvényszék keddi, jogerős ítéletében.

Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a másodfokon eljáró bíróság – a korábbi ítélettel egyezően – elmarasztalta G. Gy. vádlottat a rémhírterjesztés bűntettében, de a kiszabható legenyhébb intézkedést, a megrovást alkalmazta.

Az ítéleti tényállásban a sajtószóvivő felidézte, hogy a nyíregyházi férfi 2020. november 25-én A választás szabadsága címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, és ebben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot.

A vádlott a kötelezően elrendelt maszkviselésről azt írta, hogy a szájmaszkok az egészségre ártalmas és értelmetlen védekezési eszközök, magatartása ezért alkalmas volt a bevezetett védelmi intézkedések eredményességének akadályozására – közölte Resán Dalma

Megjegyezte, a vádlott a nagy nyilvánosság előtt, a különleges jogrend idején megjelent írással megvalósította a rémhírterjesztés bűntettét, őt ezért a járásbíróság május 30-án 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A másodfokú ítélet indokolása szerint a vádlott gyógyszerészi végzettségéből adódóan tisztában volt azzal, hogy a sebészeti maszkokat különböző fertőzések terjedésének megelőzésére már korábban is használták, így alkalmasak lehetnek a koronavírus-fertőzés mérséklésére és megakadályozására.

A bíróság álláspontja szerint a férfi állítása túlmutat a kormányzati intézkedés kritikáján; az egész országot kimerítő védekezéssel összefüggésben a szólásszabadság nem terjedhet ki a tudottan valótlan tények állítására és híresztelésére – idézte fel a sajtószóvivő az ítélet indoklását.

Hozzátette: a vádlott cselekedete alkalmas volt ugyan a védekezés eredményességének akadályozására, de a – kizárólag a rendkívüli jogrend idején elkövethető – bűncselekmény óta eltelt hosszabb idő, a veszélyhelyzet megszűnése és a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés következtében a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19