És vannak, akik a gezemice-lángost választották a választási vita helyett

Elindult a szombathelyi színház „Határvonalak” fesztiválja.

Az irodalom olyan, mint a futás, keveseket érdekel, de azokat nagyon, és abban is hasonlít, hogy alapvetően magányos tevékenység, de néha mégis jó hasonszőrűek társaságban lenni.

Mindez a sok bölcsesség a Weöres Sándor Színház klubjában, a csütörtök esti irodalmi beszélgetés előtt jut a tudósító eszébe, miközben arra vár a többi érdeklődő társaságában, hogy befejeződjék a nagyteremben a Cseh Tamás-darab. Mert talán a nézőik is be szeretnének kapcsolódni a klub eseményeibe.

Indul az este: Szabó Tibor színházigazgató, Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Szijj Ferenc, Fehér Renátó, Szauer Ágoston költők és Juhász Anna irodalmár
Weöres Sándor Színház / Mészáros Zsolt

Meg is érkeznek, így gyakorlatilag telt ház előtt kezdődik a „Fű, fa, füst” című, Weöres Sándor költészetéről szóló beszélgetés, amelynek „sztárvendége” Juhász Anna irodalmár (nem mellesleg Juhász Ferenc költőlegenda lánya), de a többi szombathelyi származású költő – Szauer Ágoston, Szijj Ferenc, Fehér Renátó - is mind ismert név irodalmi berkekben.

Weöres Sándor Színház / Mészáros Zsolt

A beszélgetés moderátora – és aktív szereplője – Fűzfa Balázs irodalomtörténész.

Szombathelynek – csakhogy tovább okoskodjak - nemcsak a próza (James Joyce), de a költészet terén is sikerült egy olyan nevet (Weöres Sándor) kifognia, amely toronymagasan kiemelkedik az irodalmi mezőnyből, ennek minden előnyével és hátrányával.

Weöres Sándor Színház / Mészáros Zsolt

Előnye maga a „topligás” minőség, amely megkérdőjelezhetetlen és magáért beszél, hátránya, hogy sokan nem tudnak vele mit kezdeni, és feladja a leckét, ha a városmarketing-értékről van szó.

No de ezzel mennyire kell foglalkoznia az irodalomszeretőnek? - teszi fel a kérdést magában a tudósító, és azon kapja magát, hogy akkor és ott nem fontos a válasz.

Aki csütörtök este ott van a színház klubjában, láthatóan élvezi azt a közel másfél órát, és cseppet sem bánja, hogy ezt a programot választotta a köztévé választási vitája helyett.

Erre utal a beszélgetés utáni vastaps is.

Weöres Sándor Színház / Mészáros Zsolt

Az asztalnál ülők egyébként egyesével is könnyedén kitöltötték volna az időt, együtt meg főleg, és bizonyára rajtam kívül még sokan hallgatták volna sokáig a költőket, akik akkor kezdtek igazán belendülni és megnyílni, amikor lejárt az idő.

Így is volt azért idő átbeszélni a Weöres Sándorhoz fűződő kapcsolatukat, irodalmi sztorikat felidézni (ezek valamiért mindig izgalmasak), felolvasni saját verseket, kritizálni a közoktatást és eltűnődni az irodalom és a költészet szerepéről.

Weöres Sándor Színház / Mészáros Zsolt

Ez utóbbival kapcsolatban Fűzfa Balázs azzal az optimizmusba csomagolt pesszimizmussal zárja az estet, hogy a beszélgetéssel „sikerült lassítani a romlást.”

Erről is lehetne tartani egy irodalmi beszélgetést, amelyekben egyébként az a legjobb, hogy irodalomról beszélgetnek.

Majdnem elfelejtettem a lényeget: a csütörtök esti „Fű, fa, füst” egyben a Határvonalak színházi fesztivál Cseh Tamás-élettörténetétől a Radnóti Színházig – Négynapos színházi fesztivál lesz május végén Szombathelyen April 17. 15:29 indulását is jelzi. Az program pénteken és szombaton színházi előadásokkal folytatódik, hogy vasárnap este a Holdbéli Csónakos díjátadó gálával érjen véget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra