“Esik az eső, hajlik a vessző” - de miért hullik a falevél?

Megmutatjuk, mi történik a falevelek belsejében.

Az ősznek sok jellemzője van. A madarak délre költöznek és még nincs tél, de már nyár se. Az időjárás ramatyabb lesz és a fákon nemhogy virágok nincsenek, de a levelek sárgulnak, majd lehullanak.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Miért is? Talán az ősz olyan a fák számára, mint a vizsgaidőszak az egyetemistáknak, vagy az újságírói kérdések a politikusoknak? Stresszesek lennének? Elvégre a növények is élőlények. A válasz ennél kevésbé humoros.

Nem, a fák nem szomorúak. A levélhullás az abszcisszió része, ami a biológiai lények szándékos testrész-elvesztését jelenti. A levelek tövén található abszcissziós zónát két sejtréteg alkotja, amit a növények növekedési hormonjai aktivizálnak. Ősszel az auxin hormon mennyisége csökken és ezért a sejtek elnyúlnak, de a sejtfalak általában nem sérülnek, a levél pedig leesik. Szintén ilyen abszcisszió, amikor lehullik a gyümölcs.

Abszcisszió
Dr. Kim. D. Coder

A növények így kevesebb energiát és tápanyagot használnak fel és nem kell tartaniuk a leveleket támadó károkozóktól és betegségektől sem. Voltaképpen a fáknak jót tesz a kopaszodás télen.

A levelek sárgulását pedig a klorofill termelésének csökkenése okozza, amit az őszi lehűlés és a kevesebb napfény miatt van. Ilyenkor más anyagok kerülnek többségbe a levelekben, például a xantofillok, amik a sárga, vagy a karotinoidok, amik a narancssárga színért felelősek. A vöröses szín oka, hogy egy idő után a levélnyélnél kialakul egy sejtréteg, ami megakadályozza a cukrok és tápanyagok áramlását. A felhalmozott cukrok és fehérjék együtt antocianinokat (vízben oldódó pigmeneket) termelnek, amik a bordós színt eredményezik.

Rendben, de akkor mi a helyzet az örökzöldekkel? Ezeknek a fáknak a levelei jobban tudnak védekezni a fagy ellen: leveleik vékonyak és gyantások, amik segítik őket ebben. Egyes örökzöld növények folyamatosan váltják a leveleiket, míg más örökzöldek akár évtizedekig is megtartják sajátjukat, ilyen növény például simatűjű szálkásfenyő, aminek több mint 30 évig megmarad a lombja.

Abszcisszió következtében leesett ág és sárga levelek
Sten Porse - Wikimedia Commons

Előfordulnak esetek, amikor a megszokottnál előbb hullik egy-egy fa levele. Ilyen korai lombhullás megjelenhet például a cseresznyefánál, aminek a levele már augusztusban besárgulhat és hullani kezdhet. A jelenségnek több oka is lehet, például a tápanyagok hiánya, betegség vagy akár a gyökér károsodása is. Ha a levelek pöttyösödnek is, akkor nagy valószínűséggel a blumeriella gombabetegség okozza az elszíneződést. A vadgesztenye hasonló cipőben jár, itt az esetek többségében a vadgesztenye levélaknázó moly (Cameraria ohridella) a ludas, aminek lárvái a levelek bőrszövetén lévő foltokban élnek, amik elhalnak és erős fertőzés esetén a levelek barnulását és leesését okozzák.

Segítségünkre volt:
Dr. Kim D. Coder: Falling Tree Leaves: Leaf Abscission, School of Forest Resources, University of Georgia 12/99
agroforum.hu
Wikipédia és a Wikimedia Commons

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?