Egy magyar gróf, Esterházy János előtt tisztelgett ma Prága - de tudjuk, ki volt ő?

Miért is készülnek a galánthai grófot boldoggá avatni? Körözte a Gestapo, megjárta a Gulagot, Csehszlovákia majdnem minden börtönét, de nem tudta egyik diktatúra sem megtörni. A szlovákiai magyarság politikai vezetője volt. Élete és állásfoglalásai a szlovák-magyar viszonyban máig viták tárgya.

A hír ennyi hozzá, Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek ma Prágában, halálának 62. évfordulója alkalmával. Ő volt az a magyar gróf, aki úgy került be a hazai történelemkönyvekbe, hogy a második világháború legvéresebb napjaiban a zsidótörvény ellen szavazott.

Eszterházy János
Felvidék online

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Esterházy, mint a szlovák parlament képviselője, 1942. május 15-én a 68/1942-es alkotmányi törvény szavazásakor egyedüliként a törvény ellen szavazott.

Nemet mondott a zsidóság kitelepítésére.

A törvényt nem szavazta meg egyébként Martin Sokol, a Parlament elnöke és Pavel Čarnogurský képviselő sem.

Eszterházy János
Nyugat.hu

Nem tudták sem a fasiszták sem a kommunisták megtörni

 • 1944-ben zsidók, csehek, szlovákok, lengyelek százainak segített a szökésben.
 • Magyarország 1944. októberi német megszállása ellen memorandumban tiltakozott.
 • A horogkeresztesek rövid időre internálták, a Gestapo körözte.
 • Ehhez képest a második világháború után, koholt vádak alapján tíz év kényszermunkára ítélték, Gulag-táborba küldték Szibériába

  A szlovák Nemzeti Bíróság 1947. szeptember 16-án egyetlen ülésen Pozsonyban halálra ítélte a fasizmussal való együttműködése miatt.

  A szovjet hatóságok 1949-ben kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült és életfogytiglant kapott. Külső segítséggel alkalma lett volna megszökni, de ezt elutasította, mondván hogy ő nem bűnös, tehát nincs miért szöknie. Az 1955-ös általános amnesztia során a büntetését 25 évre csökkentették, de ebbe nem számították be a szovjet fogságban eltöltött időt - olvashatjuk róla a wikipédián.

  Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, míg 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönben meghalt. A börtönparancsnok nem adta ki a hamvait a családnak.

  Idén márciusban elkezdődhet végre Esterházy János boldoggá avatásának pere

  A mai prágai emlékünnepségen - írja ma az MTI - Boros Miklós Magyarország prágai nagykövete, külön kiemlítette, hogy március végén megkezdődik Esterházy János boldoggá avatásának pere, amely a jövőben elősegítheti a volt politikus teljes rehabilitációját is.

  A kegyeleti emlékhelyet, ahol a mai megemlékezést tartották, a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki a 90-es évek elején a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

  A végső nyughelye

  2017-ben Esterházy János hamvait jelképesen a prágai tömegsírból, leánya Esterházy-Malfatti Alíz jóváhagyásával és közreműködésével, kiemelték. 2017. szeptember 16-án szülőföldjén, a Zoboralján található Alsóbodokon a Szent Kereszt felmagasztalása templom sziklakápolnájában, végső nyughelyére szállították.

  Szombathelyi diákok is évente elzarándokolnak a jelképes sírhoz

  A templomot Paulisz Boldizsár, annak a helyi magyar középiskolának az alapítója építette - részben saját kezével - amellyel a szombathelyi Bolyai Gimnázium is már másfél évtizede testvérkapcsolatot ápol.

  Az együttműködés jegyében szombathelyi pedagógusok is részt vettek az alsóbodoki EJ Emlékmúzeum kialakításában.

  Idén március 17-én is utaznak majd a szombathelyi gimnáziumból diákok és pedagógusok Bodokra, hogy együtt emlékezzenek március 15-ére és a felvidéki magyarság vértanújára.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Tudtad-e?