Az európai parlamenti választások valódi tétje

Vasárnap lesznek az európai parlamenti, illetve az önkormányzati választások. A hivatalos kampány április 20-án kezdődött meg, rendkívül nehéz a pártok plakátjait, videóit, kitelepüléseit elkerülni.

Az európai parlamenti választásoknak természetesen mindig van külpolitikai, illetve belpolitikai tétje is, amelyekben a pártoknak általában eltér a véleményük. A közszolgálati televízió által szervezett „vitának” nevezett műsorban – amiben mind a 11 jelölő szervezet képviselője részt vett – körvonalazódott, hogy szerintük mi a mostani EP-választások tétje.

A Fidesz szerint a kérdés, hogy háború vagy béke lesz-e Magyarországon a következő időszakban. Szerintük az ellenzék háborúpárti, és háborúba szeretnék sodorni hazánkat. Kis történelmi érdekesség: a Békepárt, a Kommunisták Magyarországi Pártjának (KMP) volt az utódszervezete, melynek vezetői címét utoljára Kádár János töltötte be. Külpolitikai szempontból a tét, el kell foglalni Brüsszelt, mivel Magyarországra szeretnék betelepíteni a migránsokat és az iskolákba szeretnének gender aktivistákat küldeni…

A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség szerint, ha Orbán Viktor rossz eredményt ér el június 9-én, akkor előre hozott választások következnek, és ők fogják leváltani a regnáló kormánypártokat. A külpolitikai tétje a választásoknak szerintük, hogy megvalósul-e az Európai Egyesült Államok létrehozása, kialakítása.

A Tisza Párt ígérete szerint, ha mandátumot szereznek, haza fogják hozni a hazánknak járó európai uniós forrásokat és Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez. Magyar Péter a Facebookon jelentette be 21 pontos programját, ami leginkább egy országgyűlési választásra írt programra hasonlít.

Rendkívül érdekes, hogy a Tisza Párt valódi európai parlamenti jelöltjei, (Magyar Péter nem fog kimenni az Európai Parlamentbe) Dávid Dóra, Dr. Kulja András, Lakos Eszter nem mutatkoznak a nyilvánosságban, pedig a felmérések alapján biztos bejutók. Ez veszélyes is lehet, ugyanis a bemutatkozásukra készült három perces megvágott videó nem biztos, hogy megmutatja alkalmasságukat.

Természetesen nem ezek a szavazatcsábító, jól hangzó ígéretek, víziók a 2024-es EP-választás valódi tétjei.

A Fidesz állításaival ellentétben, minden józan gondolkodású ember elítéli a háborút. Brüsszel nem szeretne illegális bevándorlókat telepíteni Magyarországra, és nem szeretnének nemváltoztató kampányokat sem az óvodásoknak. Másrészt, nem az Európai Parlamentben ülő fideszes képviselők számától függ, hogy milyen irányba fog tartani az Európai Unió a következő öt évben.

Elkeserítő lehet minden ellenzéki érzelmű választópolgárnak, de az európai parlamenti választások hatására nem lesz a NER megdöntve, nem valószínű, hogy Rogán úr repülővel fog menekülni hazánkból. Egyrészt, az előre hozott választásról a Parlament dönt, ahol még jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik az állampárt, másrészt a Medián május végi felmérése alapján a Fidesz a választani tudó szavazók körében 46 százalékon áll.

Az Európai Bizottság nagyjából 20 milliárd eurónyi forrást tart vissza Magyarország elől. A pénzek utalásáról való döntés az Európai Bizottság kezében van, melynek összetétele nem a magyarországi választásoktól függ, így Magyar Péter bármennyire is szeretné, nem fogja tudni hazahozni az uniós forrásokat. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló döntés sem az ő kezében van.

Az európai parlamenti választások valódi tétje, hogy ki az a 21 képviselő, aki Magyarországot fogja képviselni a következő öt évben az Európai Parlamentben. Ők fognak részt venni az jogalkotásban, segítenek a költségvetés kialakításában, és felügyelni fogják a többi uniós döntéshozó intézményt.

A NER megdöntése három lépésből áll: Először le kell váltani az Óellenzéket (2022-es összefogás pártjai), akik alkalmatlanok a kormányváltásra, akik teljes mértékben hiteltelenné váltak az évek során, és létre kell jönnie az Újellenzéknek. Második lépésben össze kell omolni a rendszernek, el kell veszíteniük a választást. A harmadik lépésben pedig egy felelős, hosszú távra tervező kormánynak (legjobb esetben koalíciós kormány) kell létrejönnie, akik újraépíthetik Magyarországot.

A mostani választás meg fogja mutatni, hogy milyen támogatottsággal rendelkeznek jelenleg a magyarországi pártok az országgyűlési választások előtt kevesebb, mint két évvel. A valódi belpolitikai tét, hogy meg tud-e alakulni az Újellenzék (Tisza Párt, Második Reformkor, Magyar Kétfarkú Kutya Párt), akik 2026-ban megnehezíthetik Orbán Viktorék dolgát.

Jelenleg az első lépcsőfoknál állunk.

A cikk a fiatal újságírókat képző nemzetközi programunk ( Yocojoin) keretében született.

YocoJoin
EN Co funded
Ha többet szeretne megtudni a YoCoJoin kezdeményezésről, látogasson el a LinkedIn oldalunkra.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

YoCoJoin