Európának megint szembe kell néznie a Coviddal

Megint Kínából érkezik a vírus.

Az olasz egészségügyi hatóságok minden Kínából érkező utasnál megkezdik a Covid-vírus vizsgálatát, miután két Milánóba tartó repülőjárat utasainak csaknem felénél kimutatták a vírust. A milánói tesztek szekvenálását is elvégzik, hogy kiderítsék, vannak-e új változatok - közölte az egészségügyi minisztérium. Ha új törzset találnak, a tisztviselők szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be a beutazásra - írja a napi.hu.

Kínában azóta tört ki a vírus, amióta az ottani kormány felhagyott a szigorú Zero Covid politikájával. A terjedés mértékével kapcsolatos bizonytalanság arra késztette az országokat, köztük az Egyesült Államokat, hogy új beutazási korlátozásokat fontolgassanak. Az olasz kormány a tervek szerint a szerdai kabinetülésen vitatja meg a vizsgálatokkal kapcsolatos információkat.

A pozitív tesztet produkáló személyek többsége nem mutatott tüneteket. A helyi média azonban arról számolt be, hogy az egészségügyi tisztviselők körében egyre nagyobb az aggodalom a Kínából felbukkanó új Covid-változatok miatt.

Bár a vírussal fertőzött utasok magas aránya riadókészültségbe hozta a hatóságokat, Olaszország mellett szól a magas átoltottsági arány. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az emberek több mint 80 százaléka teljes mértékben be van oltva, és sokan kaptak emlékeztető oltást is. Nyugat-Európa nagy részén hasonló a helyzet.

Európa többi országa is felkészült egy újabb Covid-hullámra Az Egyesült Királyság azt közölte, hogy biztosítani fogja a szükséges Covid-felügyeletet, de nem tervezi a Kínából érkezők kötelező vizsgálatának bevezetését. Sebastian Guelde, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint Németországban az egészségügyi hatóságok „éberen figyelik” a helyzetet.

Nincs arra utaló jelünk, hogy Kínában olyan veszélyesebb mutáció alakult volna ki, amely alapján vírusváltozati területet kellene kijelölni, ami aztán ennek megfelelő utazási korlátozásokat is eredményezne - tette hozzá a szóvivő.

A francia egészségügyi minisztérium szintén figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azt közölte, hogy kész megvizsgálni minden olyan hasznos intézkedést, amelyet ennek következtében bevezethetnének, együttműködve Franciaország európai partnereivel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19