Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eurovíziós Dalfesztivál: ismét megágyazunk egy Wolf Kati-szintű kudarcnak?

Wolf Kati tavalyi csúfos kudarcából sem tanultunk, és megint csatasorba állítunk egy rakás bénaságot. Meghallgattuk az elődöntős dalokat, és pontozással megállapítottuk, melyik mennyire vállalható. Sajnos nincsenek jó híreink. Viszont Önöket is megszavaztatjuk!
(kép: Rosett-chan, DeviantArt)
Rosett-chan

Szombaton jön a Eurovíziós Dalfesztivál magyar elődöntője, tudják, annak a megmérettetésé, amiből az ABBA 1974-ben még óriásit tudott profitálni, Bayer Friderika és az utána következő magyarok már kevésbé, mára pedig egy zenei szempontból tökéletesen érdektelen műsorfolyammá silányult, ami inkább szolgál diplomáciai-bratyizós célokat az egyes nemzetek között.

Ettől persze még illene odatennünk magunkat, de a jelek afelé mutatnak, hogy erre most sincs sok esély. Végigmegyünk az elődöntős dalokon, amikből három felvonásban ( most szombat este , aztán február 4-én és 11-én) kerül ki az, amelyik végül hazánkat képviselheti - kicsit félünk is a választástól, a zsűrit ugyanis Rákay Philip, Csiszár Jenő, a VIP-es Rakonczai Viktor és az a Wolf Kati teszi ki, aki 2011-ben mozdulatlan, energia nélküli és hamis előadásával a huszonöt indulóból csak a 22. lett.

Nem tudjuk, olvasnak-e minket a mélyen tisztelt zsűritagok, de most megpróbálunk segíteni nekik egy nullától tíz pontig terjedő pontozással, hogy a lehető legjobb döntést hozhassák meg.


Anti Fitness Club: Lesz ami lesz

Volt már ezerszer hogy fájt / De így, vagy úgy elmúlt / Volt hogy csak parázslott az a tűz / Mi ma már lángra gyújt

- énekli megerőszakolt sorait az egykor tévesen az emo-kategóriába gyömöszkölt, zeneileg valójában inkább a kaliforniai deszkáspunk felé orientálódó, ehelyett mégis szimplán csak idegesítő, nyekergő poprockot készítő AFC. A srácok hozzák a papírformát: a dalt, ha éppen nem vagyunk borzashajú, útkereső kiskamaszok, egyszer is rettentő nehéz végighallgatni. Grétsy László ezen túl a

Volt úgy hittem itt a vége

típusú megerőszakolt soroktól is sikítófrászt kapna, szerencsére a külföldiek ebből semmit nem fognak észlelni, de a zenét, azt sajnos továbbra is. Értékelésünk: 10/2 .


Caramel: Vízió

A tavaly karácsony előtt a boltokba került ötödik Caramel-lemez címadó dala komoly helyzeti előnnyel indul a társakkal szemben, hiszen a címével prímán rá lehet játszani a dalfesztivál megnevezésére. Nem is indul rosszul, de az ötvenedik másodperctől azért csak-csak sikerül jól elkaszálni a zenét egy sűrű, sávokban tobzódó refrénnel, amiről érezni, hogy lehengerlőnek szánták, de inkább a tűréshatáron ugrál. Amikor pedig másodszorra is eljutunk idáig, Caramel még visító fejhangra is vált, mellé egy felsíró gitár társul - és még csak nem is annyira emlékezetes a nagy egész, úgyhogy így ez csak 10/3 .


Compact Disco: Sound of our hearts

Először élőben a 2010-es Budapest Fashion Week divatbemutatón hallottuk a Compact Discót. Akkor úgy jellemeztük őket: piperkőc, de minőségi elektroniks zene. És bizony tényleg hosszú idő óta talán az egyetlen hazai előadóról beszélünk, ami az ilyen dalainak hála kicsit közelebb léphetett a tűzhöz úgy, hogy nem sikerült őket mezabolázni vagy átalakítani csak azért, mert a Bikini-uralta rádiós játszási listák azt követelnék. A visszafogott pumpa helyett a fiúk választása most egy lassabb popra esett, ami viszont a "hallottam már valahol" jellegű középszerűségbe csúszott, aminek a világ bajait bemutató klipp sem tesz túl jót, főleg, hogy sikerült benne egy lapra osztani a japán földrengést és a görög zavargásokat Steve Jobs halálával. Persze még így is sokkal jobb, mint a többi versenyző. 10/6 .


Dancs Annamari: Feel

Az ismeretlen név olvastán gyorsan megnéztük, mit ír az MTV az énekesnőről. Ezt:

Dancs Annamari a könnyűzenei pályafutása mellett párhuzamosan építi komolyzenei karrierjét is. 2010-től az Operettszínház művésze.

Ennél többet nem, persze mint kiderült, mi voltunk tudatlanok, Annamari ugyanis komoly karrierépítő, a Wikipedia szerint 14 év alatt kétezerszer állt színpadon, és nem csak itthon illetve szülőföldjén, Erdélyben, hanem Svédországtól Kanadán át Izraelig egy csomó szép országban. Hangjával mondjuk nincs is gond, valószínűleg nem is hamiskázna, mint Wolf Kati - csak éppen sikerült egy semmitmondó, pilinckabarkács jellegű hangszerelést méltatlanul maga mellé állítania eurovíziós induló dalában. A tehetség ilyen elfecsérlését büntetés illeti, amit mi pontszám alakjában nyújtunk át: 10/3 .


Fabian Juli & Zoohacker: Like a child

Nézzük a páros két tagját: Fábián Juli meggyőző életrajzzal és az egyik leghasználhatóbb jazzénekesnői hangfekvéssel rendelkezik, énekelt a Barabás Lőrinc Eklektricktől az Erik Sumo Bandig sokaknak, és nyilván nem véletlenül vett részt az X-Faktor versenyzők felkészítésében, míg Zoohacker nem más, mint Palásti Kovács Zoltán zenetanár és zenetörténész, a visszafogottabb elektronikus műfajok megszállottja . Egy ilyen kombóból vagy nagyon jó, vagy nagyon erőltetett dolgok tudnak kisülni, ami ebben az esetben szerencsére a jó felé hajlik, eléggé hangsúlyosan. Az ő közös dalukkal tényleg kicsit jobb belátásra téríthetnénk Európát magunkkal kapcsolatban, még ha ez tüneti kezelés is - de simán jár nekik a 10/7 .


Gallusz Niki - Vizy Márton: Európa, Egy A Szívünk

Bemutatjuk a dalt, aminek egész egyszerűen nem szabad továbbjutnia, különben Orbán Viktor után már rólunk is azt fogják gondolni, hogy köszönőviszonyban sem állunk a világ felvilágosultabb felével. Az angolul kezdődő dalnak ugyanis már az első versszaka is teljesen helytelen, van itt kihagyott névelő, elmaradt állítmány, meg vak értelmetlenség is - a giccses magyar részekre már nem is érdemes szót fecsérelni, műhazafiaskodás a javából. 10/1 .


Gyurcsik Tibor: Back in Place

A 25 éves indulót a második magyar X-Faktor révén ismerhette meg az ország. Járt zeneiskolába is, de nem szerette - és ez a tény akár jól is venné ki magát, ha amiatt utasította volna el, hogy valamiféle saját ösvényen kezdjen járni, de az alábbi dal sajnos nem azt mutatja, hogy Tibor az eredetiség mellett kötelezte volna el magát. Itthon rádiós sláger, az Eurovízión középmezőnyös dal, kicsivel nyugatabbra viszont csak egy tucattermék lehetne ebből. Kár, mert az ő angolja legalább jó. 10/5 .


Heincz Gábor: Learning To Let Go

Sokat elmond, hogy amikor ráindítottunk erre a dalra, mintha feloldozás lett volna több ezt megelőzőhöz képest: légiesen habkönnyű, hagy helyet az egyes hangok között, nincs benne semmi fölösleges és nélkülözhető cicoma, ez a recept pedig jó énekhanggal párosítva igazán olajozottan tud működni. És még az sem gond, hogy van olyan amerikai énekes, akinek a hangvételére kifejezetten hasonlít , a Biga becenecű egykori vigaszágas Megasztáros bizony megérdemelné, és talán az ujja köré is csavarhatná a fél világot. Vagy a negyedet, esetleg még annyit sem, de végre egy kis pozitív pislákolást is üzenhetnénk határainkon túlra. 10/8 .


Kállay-Saunders András: I Love You

A Megasztár 5 egyik kedvence a 26 éves amerikai-magyar énekes, aki a tehetségkutatón épp csak leesett a dobogóról, most azonban ismét bizonyíthat. Amit pedig most letett az asztalra, azzal nem is nehéz: egy befogadható, de legalább "valamilyenre" sikeredett, jól összerakott és sikervárományos dallal veselkedik neki szombaton, ami tőlünk kiérdemli a 10/7 -et.


Király testvérek: Untried

Elementáris erőegyesítésnek szánhatták ezt a számot a Magyarországon valahogy mindig "mostohaként" kezelt Királyék (amibe erősen belejátszhattak az olyan apróságok, mint Linda Himnusz-felejtése és az ikrek tört magyar akcentusa), lehet hogy a Philip-vezette zsűri előtt el is buknak, de lehet, hogy ez nem is baj: a dal úgy langymeleg ahogy van, a maga futószalagon gyártott tucatmelódiájával, több nem is járhat neki, mint egy 10/5 . De ez is csak azért, mert tudnak énekelni.


Kiss Gina: Chasing dreams

Élvezd amit csinálsz, a többivel ne törődj! - olvashatjuk Kiss Gina szavait az MTV-s profiloldalán , meg is hallgattuk fürgén, ő maga mennyire tesz eleget ennek a saját maga által támasztott törvényszerűségnek. Arra jutottunk: abszolút, de pont emiatt nem ártana egy kis profizmust is csepegtetni az terjesztésre méltó életfilozófia mellé, például tanulni egy kicsit több hangképzést, mert itt-ott azért majdnem elfúl az a torok - pedig a tehetség megkérdőjelezhetlen. Aztán már csak a hangszerelésért felelőst kell lecserélni, mert zavaróan sok szól mindenből egyszerre, a mértékletesség itt is gyümölcsöt hozhatna. Összességében így marad 10/4 .


Kökény Attila - Bencsik Tamara: Állítsd Meg Az Időt

Az a típusú dal ez, amit nehéz szívvel kell elhelyeznünk értékelésünk koordináta-rendszerében, merthogy: hozzáállásból és naiv, szerelmes örömködésből jeles, ami viszont ezen kívül marad, arra nem tudjuk azt mondani, hogy olyasmi, ami mély nyomot hagyna egy nemzetek közi palettán. Olyan, mint egy töltelékszám egy karácsonyi válogatáskazettán 1998-ból, csak éppen egy fokkal jobban szól annál, mégis inkább csak vidéki plázák háttérzenéjeként funkcionál a legjobban, vagy a kereskedelmi rádióban akkor, amikor már vészesen közelítenek a hírek, de gyorsan még be kéne szúrni egy háromperces valamit. 10/5 .


Krisz Rudi: A fél veled egész

Nem is élnénk ebben az országban, ha nem lenne egy olyan dal az elődöntőben, ami a "ha vicc, akkor nagyon durva, ha komoly, akkor viszont nem tudunk rá mit mondani" kategóriát gyarapítja. Hagyján, hogy Krisz Rudi mondandója már az első húsz másodpercben mindenféle kábítószer nélkül az értelmezhető tartományon kívülre csúszik, de később meg azt érezzük, hogy inkább ő van valami izzasztó szer hatása alatt, lassít-gyorsít, emelkedik-süllyed, aztán bepörög, lemarad, és reméljük, az esélyesek közül is hamar kimarad. 10/1 .


Monsoon: Dance

La la la la, love is in the air now

- lehet, hogy itt kellett volna abbahagynunk a hallgatást. Persze lehet az is, hogy előbb az oldalukon kellett volna elolvasni az életrajzukat , és akkor rögtön tudtuk volna, hogy nem érdemes sokat várnunk egy csapattól, ami ilyen hamuszürke leírást közöl magáról. Ami a lehetőségek tárházát illeti: Robbie Williams tribute-ként kezdték, és lehet, hogy még mindig ebben a legjobbak, sőt, lehet, hogy az elődöntőig sem kellett volna eljuttatni őket, és akkor mi is megkímélhettük volna magunkat ettől a semmilyen három perctől. 10/3 .


Pély Barna-Pál Eszter-Pál István "Szalonna": Open Your Heart

Borítékolható volt, hogy a népzenei vonallal idén is bepróbálkozik valaki. Szerintünk viszont lehet, hogy nem kell erőltetni ezeket a kurta-furcsa popzenei hibrideket - a folk sokkal inkább passzol össze az indie-beütésű, "független" zenei törekvésekkel, ez viszont ebben a formában nagyon idegenül, távolinak hat. Na meg ez a nyisd ki a szívedet, ne félj a szerelemtől, hát... jaj. Bocs Pélyi Barna, ennél még a Hófehér Jaguárral is jobban élveztük volna az életet, pedig az sem volt egy életbiztosítás. 10/3 .


Puskás Péter: Csillagok

Akik ismernek, tudják, hogy nem riadok vissza a kihí­vás­októl. Szeptem­berben testvé­­remmel együtt vágtam neki a félmaratonnak, októberben pedig beneveztem a Tele­kom kalandjátékába - legutóbb ezt a huncut nyilatkozatot olvastuk Petitől, nem is tudtuk hova tenni, kicsit meg is ijedtünk, hogy gondok vannak a hiperaktív, korábban a budapesti éjszakában is gyakran megpördült, de alapvetően jó jellemű sráccal. Féltünk az eurovíziós dalától is, de végül megnyugodtunk: nem lesz itt Krisz Rudi-szintű megborulás, de megváltás sem - kicsit musicalesebb dalolást kapunk, mint amit megszoktunk tőle, és valószínűleg sok háziasszony szívét is megdobbantja. A miénk azonban ennél szőrösebb, mert csak 10/5 -öt tudunk neki adni.


Sophistic: Yeah OK!

Akinek imponálnak a szolárium és műkörmös között ingázó, esetleg valamelyikben dolgozó lányok, és még az sem zavarja, ha ezek úgy fakadnak dalra, hogy az ahhoz készített klippben koszos zongora és slampos mozgáskultúra is felbukkan, akkor ez nyerő lehet számára. Mi hozzácsapjuk még a refrént is, íme:

Hé ez nem csak szó, nincs más, mi hasonló / Írj hát, nekünk ennyi jár, mondd már / Ne várj tovább, JÓ, OKÉ.

Érdekes, itt fordított a helyzet, mint több korábbi dalnál: a zene egészen kóser módon eurokonform, de a lányok képességeit már kérdőjelekkel öveznénk. Maradunk egy erős 10/4 -nél, de ez ugye semmi jót nem jelent.


Tolvai Renáta: Élek a szemeidben

Van egy bevallanivalónk: e sorok írója nem követte a Megasztár 5-öt, annyit tud csupán, hogy ennek a dalnak az előadója volt annak nyertese. A NOX-osra vett zenei kezdés sok jót nem sejtetett, aztán az első szavak sem vontak magukra sok érdeklődést - az elcseszett auto tune effektet leszámítva - és ez a benyomásunk valahogy továbbra is követett minket. Fénysugár, új ébredés, jó lesz majd ahogy rég, a közhelyparádé további részének már nem szerettünk volna több esélyt adni, legyen ez egy 10/5 .


Tóth Gabi: Nem Kell Végszó

Az eső lehullt, nem tép a szél / Valami elmúlt, valami újra él

- halljuk az első másodpercekben, és ezt vonatkoztathatjuk is Tóth Gabi helyzetére: 2005 legjobb női hangjának fénykora már elmúlt, ami viszont új, az a szám elején rögtön elsütött hatásvadász dusbtep-öblösödések. De aztán elég hamar átcsap ez egy energiapumpába, ami azt figyelembe véve, hogy Amerikában ez a látványos trend énekesnői szinten is (Lady Gaga, Kylie Minogue, Beyoncé, Madonna, mindenki belekóstolt), nem rossz - kérdés, mennyire vevő Európa valamire, ami egyébként is folyik minden csapból. Szerintünk nem lesz az, de a dal megérdemel egy 10/6 -ot, alsó hangon.


Veres Mónika: This love

Halkan zümmögő olcsó szintetizátor, rákúszó zongora, majd arra kúszó, középszerű énekhang - rossz előjelek, amik, mint kiderül róluk, csak előirányozzák a továbbiakat. Harmincadrangú popzenét kapunk, ami a külvárosi karaokéklub fénypontja is lehetne akár, mint egyetlen egyedi dal - abba a mezőnybe, amibe viszont kerülni fog, messze nem lesz egyedi. Sőt, hallgassa meg mindenki, aztán tegye a szívére a kezét: bármi beleragadt-e a fülébe belőle? Na ugye. Csak azért 10/3 , mert azért érezzük az akarást.

Végül olvasóink kezébe helyezzük a gyeplőt, ha csak amolyan játék szinten is, hiszen holnap, mint írtuk, már a zsűri dönt. Ön kinek szavazna bizalmat? Kire lehetünk büszkék? Pöttyintsék be azt, akit továbbjuttatnának nemzetközi vizekre!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra