Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem tartották égetően fontosnak, így kihagyták az eredeti tervből a volt Éva-malom két falának tatarozását is

Eredetileg csak részleges felújításról volt szó, de a város most kipótolja az összeget, hogy teljesen új köntösbe bújhasson az épület.

Az októberi közgyűlésen Plusz 3 millió a volt Éva-malomra, lesz okos zebra, kész az orvosi ügyelet 2020. October 29. 08:45 hangzott el, hogy ahogy sok más szombathelyi projektnél Százmilliókkal kell megtolni a korábban indított szombathelyi beruházásokat 2020. October 24. 18:33 , úgy a volt Éva-malom felújításánál is pluszköltségek merültek fel. Ez az eset azonban valamivel másabb, mint a vásárcsarnok, az Aréna óvoda vagy az új egészségügyi alapellátó központ, ahol időközben derültek ki a turpisságok.

A pontos részletek nem derültek ki a közgyűlésen, így kérdéseinkkel a városházához fordultunk. Károlyi Ákos jegyző pedig elárulta, hogy a Thököly utcai és az udvari homlokzati vakolat javítása és színezésének frissítése egyáltalán nem szerepelt a tervekben, de hogy egységes legyen az épület külseje, a városvezetés úgy döntött, kipótolják a keretet az ehhez szükséges 3 millió forinttal.

Éva-malom felújítás alatt
Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Így szól a teljes válasz:

A „Schrammel Imre életművének méltó elhelyezése Szombathelyen” megnevezésű projekt során a Szombathely, Thököly I. u. 20. szám alatti volt Éva-malom műemléki épület részleges felújítása valósul meg. A beruházás keretében az épület belső felújítására, átalakítására, valamint a műemléki épület stílusához és a városképhez sem illeszkedő lépcsőházi toldalék rész külső burkolatainak cseréjére kerül sor. A Thököly utcai, valamint az udvari homlokzati vakolat javítását, színezésének frissítését a beruházás nem tartalmazta.

Az épület egységes homlokzati megjelenésének érdekében a városvezetés úgy döntött, hogy a múzeum leendő üzemeltetője, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum részére biztosítja az épület észak és déli homlokzat vakolatának megújításához szükséges hiányzó fedezetet, 3.075.000,- forint összeget.

Éva-malom felújítás alatt
Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Óriási ajándék, nagy elvárásokkal

Még 2017-ben vásárolta meg Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője 2017. November 10. 15:20 állami pénzből a szombathelyi önkormányzat a Thököly és a Rákóczi utca sarkán álló, hányattatott sorsú épületet azért, hogy itt helyezzék el Schrammel Imre képzőművész hagyatékát. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, Kossuth-díjas magyar iparművész azzal a feltétellel adományozta életművét szülővárosának, ha annak méltó helyet találnak.

Az óriási ajándéknak tekinthető ajánlatot aztán a 2018-as szeptemberi közgyűlésen el is fogadta a város, Szombathely nagy ajándékot kap, a Schrammel-gyűjteményt - már csak fel kell újítani az Éva-malmot 2018. September 12. 16:11 majd decemberben már az első látványtervek is elkészültek. Hozzuk a szombathelyi Schrammel-gyűjtemény látványterveit - Évi 40 millió forintba kerül majd a városnak 2018. December 06. 13:31 Rövidesen kiírták a közbeszerzési pályázatot is, ami majdnem egy évvel később, 2019 októberében sikerrel zárult.

A szerződést október 10-én írták alá, Elkezdődik a Schrammel-gyűjteménynek helyt adó, egykori szombathelyi Éva-malom felújítása 2019. November 20. 15:50 ennek értelmében pedig 179.358.855 forintból újítják fel az épületet. Ezzel egy időben átadták a munkaterületet és kezdődhetett is a munka, melynek elvégzésére 12 hónapja van a kivitelezőnek.

Éva-malom felújítás alatt
Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Az épület működtetése 40 millió forintba kerül majd évente és a Savaria múzeum kapta meg erre a jogot. Évente egyébként 15 millió forint bevételre számítanak, a többi pénzt majd ki kell valahol termelni. Éppen emiatt tartózkodtak a 2018-as decemberi közgyűlésen a tervek elfogadásánál az akkor még ellenzéki Éljen Szombathely képviselői, köztük a jelenlegi polgármesterrel Nemény Andrással, aki akkor a frakcióvezető volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra