Évente 150-180 millió forint lesz a szombathelyi jégcsarnok üzemeltetési költsége

Nem volt könnyű kiugrasztani a nyulat bokorból.

Vannak cikkek, amik 10 perc alatt elkészülnek, és vannak, amelyekhez több hónap kell. Ez az írás az utóbbi kategóriába tartozik.

„Jelen ismereteink szerint a szombathelyi jégcsarnok várható éves működtetési költsége, 10 hónapos nyitvatartást feltételezve, 150-180 millió forint lesz”

- ez az egyik legfontosabb mondata annak a levélnek, amelyet ma kaptunk a szombathelyi Szova Zrt.-től, és amelyet a cikk végén teljes terjedelmében közlünk.

Ahogy majd kiderül, a levél egyéb részei is fontosak, de mindenképpen említésre méltók az előzmények is.

Az utóbbi években lapunk is többször írt a szombathelyi jégcsarnok ügyeiről, először arról, hogy van-e pénz vagy nincs Gyűlik a TAO-pénz a szombathelyi jégcsarnokra, ha összejön, akkor majd építenek is 2020. July 21. 12:16 , majd elkészülte után arról, hogy megnyílik-e vagy sem Talán tavaszra megnyílik a szombathelyi jégcsarnok January 21. 11:39 .

Alsó hangon évente 150-180 millió forint kell a szombathelyi jégcsarnok üzemeltetéséhez
Mészáros D. Zsolt

A pénzügyekről, pontosabban a működtetésről azonban gyakorlatilag csend volt. Ami már csak azért nyugtalanító, mert mindannyiunk élénken emlékszünk a Haladás-sportkomplexumra, amelyet úgy építettek fel 16 milliárd forintért, hogy senkinek fogalma nem volt arról az apróságról, hogy ki, hogyan és mennyiért fogja működtetni.

Meg is lett a böjtje 278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése 2020. September 27. 07:32 .

Egy három évvel ezelőtti sajtóbejáráson Bejártuk az épülő 2,5 milliárdos szombathelyi Jégcsarnokot és rákérdeztünk a dolgokra 2018. November 20. 15:01 lapunk már felvetette ugyan a témát, és valamennyire választ is kaptunk rá, csakhogy azóta sok víz folyt le a Gyöngyösön.

Így ezeket a kérdéseket küldtük el a Szovának január végén:

1. Van-e akadálya annak, hogy megkaphassuk a Jégcsarnok működtetéséről szóló számításokat?

2. Kell-e a működtetéshez a városnak a támogatása vagy egy egyéb külső segítség? Ha igen, akkor mekkora összegről van szó éves szinten?

3. Ki lesz a csarnok üzemeltetője?

4. Milyen fontosabb bevételi és kiadási tételekkel lehet számolni?

5. Tudunk-e beszélni olyannal, aki a becsléseket végezte?

Bár többször érdeklődtünk, válasz nem érkezett a cégtől.

Aztán egy márciusi közgyűlési előterjesztésből kiderült, hogy a létesítményt két hónapon át, ideiglenesen, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub üzemelteti. A csarnok aztán – némileg váratlanul – nemrég megnyílt Csendben megnyílt a szombathelyi jégcsarnok a hétvégén April 10. 14:37 a nagyközönségnek.

Mi pedig ismét nekifutottunk

A jégkorongklubtól is megkérdeztük az üzemeltetési költséget és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, ahogy azt is, hogy kell-e ehhez külső anyagi segítség. Ha igen, akkor milyen nagyságrendben.

„Mivel a nyitás óta két hét sem telt el, így komolyabb tapasztalatokról sem tudunk még beszámolni. Apróbb technikai megoldandó feladatok (problémának szándékosan és semmiképp sem nevezném) voltak, amiket meg kellett és meg is oldottunk. Összességében azt mondhatjuk, minden jól vizsgázik” – írta válaszlevelében Zelevics Ferenc klubelnök, hozzátéve, hogy az üzemeltetést első körben csak egy átmeneti időszakra kapták meg, így a kérdéseink megválaszolására a szombathelyi önkormányzat az illetékes.

Mi időközben - kb. két héttel ezelőtt - ismét elküldtük a kérdéseinket a Szovának, illetve a klub válaszát továbbítottuk az önkormányzatnak.

A Szovától – újabb kérdésként – azt is tudakoltuk, hogy:

1. Mekkora lett végül a Jégcsarnok teljes építési költsége, és hogy ezt az összeget sikerült teljes egészében TAO-pénzekből fedezni. Ha nem, akkor milyen más forrást vontak be a csarnok befejezéséhez?

2. Készültek-e számítások a csarnok üzemeltetésére. Ha igen, akkor van-e akadálya annak, hogy ezeket a számításokat megismerjük?

3. Szeretnénk megismerni a Szova és a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub közötti szerződést.

Végül is ma megérkezett a Szova válasza, amelyben többek között az áll, hogy:

 • A jégcsarnok projekt előkészítésénél is alapvető szempont volt a minél alacsonyabb működtetési üzemeltetetési költségek.
 • Időközben jelentős, nem várt változások történtek (energiahordozók árának jelentős növekedése, covid, ukrán-orosz háború, inflációs hatások), ami a korábbi számítások újragondolását igényelte.
 • Ötszörösére emelkedett például a jég hűtéséhez szükséges villamosenergia ára.
 • A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub hosszútávú üzemeltetési tervet készített, amit a Szova megfelelőnek talált.
 • Az egyik legfontosabb kiadási tétel az energiafelhasználás. Ez viszont attól függ, hogy kik, milyen célból és mennyi ideig használják a jégfelületet. Nem mindegy, hogy 10-20 fős edzés zajlik a csarnokban vagy 200-300 fős közönségkorcsolyázás.
 • A szombathelyi jégcsarnok várható éves működtetési költsége, 10 hónapos nyitvatartást feltételezve, 150-180 millió forint lesz.
 • A bevételek a jégkorong és egyéb jeges sportágaknak nyújtott pályabérlési lehetőségből, a közönség és (kis)iskolás korcsolyázásból, valamint a működési költségek kb. 50%-os arányát lefedő Magyar Jégkorong Szövetség által nyújtott üzemeltetési támogatásból jönnek.
 • A Szova úgy számol, hogy a szombathelyi jégcsarnok, „igaz rengeteg szervező munkával, de rentábilisan lesz működtethető”.

 • A SZOVA Zrt. teljes válasza

  Mint minden, a SZOVA Nonprofit Zrt. által megvalósított létesítményberuházás esetében, a jégcsarnok projekt előkészítésénél is alapvető szempont volt a lehetőség szerint minél alacsonyabb működtetési, üzemeltetetési költségek eléréséhez szükséges feltételek biztosítása. Az újonnan megvalósult jeges sportlétesítmény műszaki megoldásai komoly volumenű beruházási ráfordítások árán ezt lehetővé is teszik.

  A projekt szakmai előkészítésének megkezdése óta eltelt évek során azonban jelentős, nem várt változások történtek (energiahordozók árának jelentős növekedése, covid, ukrán-orosz háború, inflációs hatások), ami az akkori számítások elengedhetetlen újragondolását igényelte. Példának okáért érdemes megjegyezni, hogy a jégcsarnok egyik legfontosabb költségtényezője, a jég hűtéséhez és a játéktér klimatizálásához szükséges villamos energia, a beruházás megkezdésekor nettó 12-15 Ft/kWh volt, most, a tényleges üzemeltetés megkezdésekor pedig nettó 60-70 Ft/kWh. Az üzemeltetésre a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub hosszútávú üzemeltetési tervet készített, amit a SZOVA Nonprofit Zrt. szakemberei is áttekintettek és nagyságrendileg megfelelőnek találtak. A próbaüzemeltetési időszak legfontosabb célja a működtetési költségek minél pontosabb beazonosítása, a napi energiafelhasználás folyamatos naplózása és értékelése.

  A szombathelyi jégcsarnok üzemeltetési költsége nagyon sok tényező összetett eredőjeként alakul ki, de talán a legfontosabb a konkrét felhasználás mikéntje és mennyisége. A létesítmény energiafelhasználása elsősorban attól függ, hogy a konkrét használati igénybevételek, vagyis, hogy kik, milyen célból és mennyi ideig használják a jégfelületet, miként valósulnak meg. Komoly különbség van például a létesítmény klimatizálási energiafelhasználása között, ha egy 10-20 fős edzés zajlik a csarnokban, vagy akár 200-300 fős közönségkorcsolyázás.

  Jelen ismereteink szerint a szombathelyi jégcsarnok várható éves működtetési költsége, 10 hónapos nyitvatartást feltételezve, 150-180 millió Ft lesz. A jégcsarnok árbevételét a jégkorong és egyéb jeges sportágaknak nyújtott pályabérlési lehetőség, a közönség és (kis)iskolás korcsolyázás, valamint a működési költségek kb. 50%-os arányát lefedő Magyar Jégkorong Szövetség által nyújtott üzemeltetési támogatás jelenti. A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Sportegyesület a 2022/2023. támogatási évadra ezen elveknek megfelelően nyújtott be a sportági szakszövetség felé Tao. forrás felhasználásán alapuló támogatási kérelmet.

  Mindezek alapján és reményeink szerint a szombathelyi jégcsarnok, igaz rengeteg szervező munkával, de rentábilisan lesz működtethető.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság