Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gyűlik a TAO-pénz a szombathelyi jégcsarnokra, ha összejön, akkor majd építenek is

Ismét bejártuk a félbehagyott épületet, és nem tudtuk eldönteni, hogy jó vagy rossz híreket hallottunk.

Még két hónapja sincs, hogy Horváth Attila alpolgármester a nyilvánosság erejével a szombathelyi és környéki vállalkozók segítségét kérte A szombathelyi jégcsarnok befejezéséhez a helyi vállalkozók segítségére számítanak 2020. June 18. 14:26 a jégcsarnok befejezéséhez.

Ma délelőtt az épületben tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 220 millió forint gyűlt össze a TAO-felajánlásokból, ami azt jelenti, hogy ha az önkormányzat hozzá rakna még 130 milliót, be is lehetne fejezni az építkezést.

Amúgy egy jogszabályi változásnak köszönhetően már a teljes beruházást meg lehet csinálni TAO-keretből, így a városvezetés azt a döntést hozta, hogy nem kapkodják el a projektet, a hátra lévő 130 millió forintot is megvárják TAO-felajánlásokból.

Így arra a kérdésre, hogy mikorra készül el a jégcsarnok, Horváth Attila nem tud és nem is akart konkrét választ adni, de mivel a beruházásnak nincs határideje, megtehetik, hogy a szombathelyiek adóforintjainak költése helyett várnak még egy kicsit - tudtuk meg.

Fedett jégcsarnok bejárás
Horváth Attila, szombathely alpolgármestere és Zelevics Ferenc, a Pingvinek elnöke
Kiss Tamás

Az alpolgármester annyit mer biztosan mondani, hogy amint feltelik a TAO-keret, onnantól számítva körülbelül 8-9 hónapra lesz szükség a jégcsarnok befejezéséhez.

A szombathelyi jégcsarnok építésének egyébként már egész szép kálváriája van, ami 2017 decemberében az alapkőletétellel Hende és Puskás egy pingvinnel tette le az épülő szombathelyi jégcsarnok alapkövét 2017. December 08. 16:17 kezdődött. 2019 decemberében Van némi gebasz a szombathelyi jégcsarnok körül 2020. January 28. 13:29 kellett volna elkészülnie a csarnoknak, de nem csak hogy nem készült el, láthatóan nem is igen haladtak vele az egy évvel korábbi sajtóbejárás Bejártuk az épülő 2,5 milliárdos szombathelyi Jégcsarnokot és rákérdeztünk a dolgokra 2018. November 20. 15:01 óta.

Még a ma délelőtti sajtótájékoztató hangulatát is meghatározta, hogy mikor beléptünk a csarnokba, valaki hangosan megjegyezte: "Semmi újat nem látok."

Mint Zelevics Ferenctől, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnökétől aztán megtudtuk, egy komoly újítás azért mégis látható a csarnokban, ami nem más, mint az alátemperálási szenzorok elhelyezése.

Hogy mi?

Az alátemperálási szenzorok azért kellenek, mert a jégfelület hűtése során a talaj is lehűlne, ami talajmozgást eredményez, így az épület is rongálódna. Ezzel a technológiával a hűtött jég alatt a talajt folyamatosan 3-5 fok között tarthatják, ami mindezt megakadályozza.

Fedett jégcsarnok bejárás
Az alátemperálási szenzorok kábelei láthatóak, ahogy kikandikálnak a betonból
Kiss Tamás

A klub elnöke arról is beszélt, hogy ha elkészül a csarnok, nem csak a hokicsapatok használhatják majd. A Pingvinek további szakosztályokkal szeretne bővülni, például szinkronkorcsolyával, műkorcsolyával, vagy az Ausztriában egyre népszerűbb csúszókoronggal.

Fedett jégcsarnok bejárás
A jégcsarnok bejárásáról készült galériánkat a jégcsarnok mostani állapotát a képre kattintva tekintheti meg
Kiss Tamás

A TAO-támogatási kérelem ide kattintva érhető el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Bejártuk az épülő 2,5 milliárdos szombathelyi Jégcsarnokot és rákérdeztünk a dolgokra

Nem akarjuk elkiabálni, de átgondoltabbnak tűnik, mint a Haladás-stadion. Persze akadnak kényesebb pontok.

Van némi gebasz a szombathelyi jégcsarnok körül

Csekély 400 millió forint hiányzik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra