Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez is szombathelyi: az első '56-os emlékmű, ami pár hónappal a forradalom leverése után készült

Biztosan sokan ismerik a történetet, de ha mégsem, elmeséljük, mert nem egy mindennapi emlékműről van szó, amire büszke lehet Szombathely!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különlegessége pedig az, hogy életfákból készült Magyarország első 56-os emlékhelye, ráadásul Szombathelyen, a Kámoni Arborétumban. 120 éves a Kámoni Arborétum - képek a múltból 2013. November 24. 11:41

Pár hónappal a forradalom leverése után Bánó István 54 tuját ültetett el, a fák az 1956-os forradalom tiszteletére eresztettek gyökeret. Bánó azonban nem 56 darab fát ültetett, hanem a facsoportok egyedszámával alkotott maradandót. A rendelkezésre álló területen 1-9-5-6-10-23 darab malonyai tuját helyeztetett el, a számok pedig ilyen csoportosításban már teljesen egyértelműen mutatják, miért is volt fontos az az ültetés.

A magyarul életfának nevezett Thuja Occidentalis

Malonyanát

Gróf Ambrózy-Migazzi István, a Jeli Arborétum alapítója nemesítette 1913-ban.

Bánó István erdei fenyő oltványt vizsgál, 1957.
ERTI archívum

Ha akkoriban kiderül – írta évekkel ezelőtti cikkében kollégánk – az ültetés célja, valószínűleg hosszú börtönévek vártak volna az erdőmérnökre, a fákat pedig azonnal kivágták volna. Nem derült ki. Sokáig pár tucat ember tudott csak a különleges facsoportosulásokról, akik ősszel, október 23-án rendszerint elmentek az őszi színekben pompázó arborétumba, színes leveleket gyűjtöttek, sétáltak és

véletlenül

összefutottak a Bánó-tujáknál. Nem kellettek szavak, tudták, miért voltak ott.

Ősz a Kámoni Arborétumban
Vágvölgyi Bálint

Az életfákkal övezett emlékhely 2003-ban egy emléktáblát is kapott. A bronzba vésett ábrán remekül látszik, hogyan jött össze az emblematikus dátum.

Emléktábla a Kámoni Arborétumban
Tánczos Mihály

Ez az emlékmű jelenleg egy raktárban porosodik, helyette pár éve újat emeltek:

56-os emlékmű a Kámoni Arborétumban
Kovács Dávid

Egyre kevesebb fa él már az arborétumban a Bánó-tujákból

Körülbelül 25 darab található még az életfáknak nevezett eredeti Bánó-tujákból, amelyek Gróf Ambrózy-Migazzi István, a Jeli Arborétum alapítója nemesített – mesélte nekünk Németh Gábor, arborétum vezetője. Tizenöt-húsz évvel ezelőtt az addig elpusztult tuják után még végeztek pótlásokat, mostanában azonban már más fafajtákkal helyettesítik őket, mert a klímaváltozás nem kedvez nekik. A tuják nem bírják a megváltozott éghajlatunkat, a kártevők és a kórokozók pusztítják, hiába a permetezés.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Múltbanéző

Hirdetés