Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ezzel a svájci térképpel egész jól nyomon követhető a koronavírus-járvány alakulása

Ebből kiderül például, hogy Vas és Győr-Moson-Sopron megyében jobb a helyzet, mint az országos átlag.

A koronavírus tavaszi berobbanása óta folyamatosan kritika éri a magyar kormányt a járvánnyal kapcsolatos adatok miatt.

Egyrészt magukban az adatok is gyanúsan viselkednek néha, de ha még azt feltételezzük, hogy a kormány nem manipulálja a számokat, akkor is nehezen magyarázható, hogy miért nem elég részletesek és átláthatók.

A területi adatokat például valami rejtélyes ok miatt összesítve közlik, amikből így nem sok minden derül ki.

Nem tudni például azt az apróságot, hogy egy-egy megyében hány aktív fertőzött van, a trendek pedig végképp követhetetlenek, merthogy nemhogy grafikonok nincsenek, de az adatokat (úgy ahogy) mutató térképek sem visszakereshetők, minden nap újat tesznek fel, a tegnapi, tegnapelőtti, azelőtti számok eltűnnek a süllyesztőben.

Naponta frissítik a svájciak a térképet, benne vannak a magyar megyei adatok is
www.srf.ch

Ehhez képest „szuperinformatív” az az interaktív svájci Európa-térkép , amely szintén „hozott anyagból” dolgozik, azaz a kormányok közlésein alapul, de egészen jól nyomon követhető, hogy merrefelé javul vagy éppen romlik a járványhelyzet.

A régiókra, megyékre bontott számok az utolsó két hét átlagával dolgoznak, kiszűrve a napi ingadozásokat.

Kiderül például, hogy míg a operatív törzs térképén Vas és Győr-Moson-Sopron megye folyamatosan sötét színben pompázik, addig az új eseteket tekintve európai összehasonlításban is kedvező helyzetben vannak.

A térkép segítségével az egész kontinens járványügyi helyzete is jól áttekinthető: ezek szerint – már hetek óta – Nagy-Britanniában, Csehországban és Spanyolországban a legzűrösebb a helyzet, míg Kelet-Európa mintha kezdene fellélegezni.

A német nyelvű weboldalon nemcsak térkép, hanem egyéb járványügyi adatok is vannak, például a kórházban lévő betegek aránya.

Persze egyszerűbb lenne, ha mindez magyarul lenne, mondjuk a magyar kormány tálalásában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra