Tudta, hogy még 9200 olyan fafaj lehet a világon, amit nem ismerünk?

Jó részük még azelőtt kipusztulhat, hogy megismerhetnénk.

Világszerte még mintegy 9200 fafaj várhat arra, hogy felfedezzék - írja az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Sciences . A Jingjing Liang, az amerikai Purdue Egyetem kutatója által vezetett tudóscsoport vizsgálta meg az egész Földön fellelhető feljegyzéseket.

kaposvarmost.hu

A tudomány jelenleg 64 ezer 100 fafajt ismer, a még leírásra váró fajok aránya a tapasztalatok szerint 14 százalékra tehető, a tudósok ebből következtettek a még nem ismert fafajták számára. Abban is biztosak, hogy vannak köztük olyan igazi ritkaságok, amelyek a klímaváltozás miatt kipusztulhatnak, még mielőtt megismernénk őket.

A legtöbb ismeretlen faj valószínűleg a dél-amerikai esőerdőkben van, hiszen a fafajták 43 százaléka él itt. Úgy becsülik, hogy az Amazonas-medencében egy négyzetkilométeren több mint 200 ezer növényfaj él, amelynek jelentős része még felfedezésre és besorolásra vár.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?