Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megnéztük, hol és hogyan fagyizhatunk 150 ezres bírság nélkül (Frissítve)

Merthogy közterületen kötelező a maszk, abban viszont nehéz nyalakodni.

Mi történt Szombathelyen a tölcséres fagyikkal? A napokban különböző közösségi oldalakon az az információ keringett, miszerint feljelentették a nagyobb cukrászdákat, fagylaltárusokat, mert tölcsérben árultak fagyit és a vásárlóik az utcán fogyasztották el az édességeket. Utánajártunk a témának, beszéltünk a cukrászdákkal, a polgármesteri hivatallal, a rendőrséggel, NÉBIH-ket és az Operatív Törzset is próbáltuk utolérni. Segítünk kiigazodni a fagyizás útvesztőiben.

Garai Antal Atom

Először is megnyugtatunk mindenkit, idén húsvétkor nem lesz tilos Szombathelyen fagyit venni. (Tavaly a polgármester 24 órára a tömeges sorban állás elkerülése végett betiltotta a fagyi árulást. Idén nincs ilyen jogköre az önkormányzatnak.)

A rossz hír azonban az, hogy mivel közterületeken mindenhol kötelező a maszkviselés, ezért legálisan nem ehetünk az utcán fagyit. A törvényes fagylaltozás érdekében összegyűjtöttük a három legkézenfekvőbb lehetőséget, de várunk egyéb kreatív javaslatokat.

Mészáros Zsolt

Mi ezekben az ötletekben látunk potenciált: 1) Közelebb költözünk a kedvenc fagyisunkhoz, így gyorsan és jó állapotban haza tudjuk vinni a fagyinkat. 2) Visszatoljuk a garázsba a tavaszra kifényesített bringánkat és kizárólag autóval megyünk el fagyizni, és az autóban elfogyasztjuk a fagyinkat. 3) Továbbra is gyalog vagy kerékpárral indulunk el fagylaltozni, ebben az esetben áttérünk az olvadt fagyira, és a shake élményre.

Ha mindezt nem így tesszük, akkor, ahogy már korábban mi is beszámoltunk róla, mi magunk is 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírsággal vagyunk büntethetők.

Mészáros Zsolt

Ám ha ezeket a szabályokat mind be is tartjuk Szombathelyen, akkor sem kaphatunk mindenhol tölcséres fagyit. Két-három nappal ezelőtt rejtélyes módon a legtöbb fagyizóból eltűntek a tölcsérek. Illetve megvannak, sok helyen látni is őket, de érinthetetlen múzeumi tárgyakká váltak. Nézni igen, megfogni azonban már nem szabad őket.

Vannak olyan cukrászdák, akik a koronavírusra hivatkozva még el sem kezdték a fagylaltok árusítását. Mások, az általunk letesztelt 5 fagyizóból/cukrászdából 4 csak elvieteles tálkába árul fagyit.

Ilyen volt, amikor még tölcsérből nyalhattuk a fagyit a szabadban
Garai Antal Atom

Akármennyire is próbáltuk, nem tudtuk kideríteni, hogy a fentebb említett játékszabályok betartásával miért nem nyalhatjuk az általunk felkeresett cukrászdák és fagyizók fagyiját tölcsérben. A rendőrség azt válaszolta, hogy nem illetékes az ügyben, a NÉBIH pedig az Operatív Törzshöz irányított minket, akik, jó szokásukhoz híven, természetesen nem reagáltak a megkeresésünkre. A város utcáin terjedő pletykák szerint a Nébih szólította fel a fagyisokat a tölcsérek lecserélésre, de ennek hivatalos nyomát nem találtuk.

5-ből 4 helyen már csak ilyen, elviteles pohárba kapjuk a fagyit
Mészáros D. Zsolt

Mi azt tapasztaltunk, hogy a fagyit mérők minden alkalommal, a szabályokat követve, figyelmeztettek minket, hogy a fagyinkat közterületen nem fogyaszthatjuk el. Ráadásul több helyen erre figyelmeztető feliratokat is helyeztek ki. A mi konkliúziónk az, hogy továbbra is látogathatjuk a cukrászdákat, segítve ezzel a helyi vállalkozók talpon maradását. És miközben a tölcsérről fanatizálunk, gondolhatunk akár arra is, hogy milyen jó, hogy nem kell az üléshuzatból a lecsöpögött fagyit takarítanunk. Na ugye, hogy máris szívesebben kanalazzuk a fagyinkat a kis neon színű kanalakkal? Szinte már el is feledkezünk arról, hogy mennyi felesleges műanyaggal mérgezzük a környezetünket.


Frissítés:

Mint kiderült, van hivatalos álláspont a tölcséres fagylaltról. Ezt azonban nem a hivataltól, hanem egy olvasónktól kaptuk meg, és mellékeljük. Összefoglalva, mint olvasónk írja:

„Az, hogy kollégák nem adnak ki tölcsérben fagylaltot az minden esetben egyéni döntés a fagylaltozó részéről.”

Rendelet a fagyiárusításról
olvasó

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra