Felfutóban a járvány: Rusvai szerint van akinek már ismét maszkot kellene hordania

Az omikron két új variánsa a nyári meleg ellenére is könnyen terjed, ráadásul a korábbi oltások a mostani variánsok ellen nem igazán hatékonyak.

"Változott a helyzet és ebből a szempontból én is rossz jósnak bizonyultam" - ismerte el Rusvai Miklós víruskutató a Inforádiónak nyilatkozva. Úgy néz ki, hogy az omikron új változatai (BA.4 és BA.5) a meleg, száraz időjárásban is terjedni tudnak, tehát nem számíthatunk az időjárás védő szerepére.

Kelet-Európában most kezd felfutni a betegszám: a régiónkban Litvániában és a balti államokban, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon is növekszik a betegek száma.

Ugyanakkor továbbra is csak felső légúti, viszonylag enyhe lefolyású betegséget okoz ez a két variáns, és nem kell számítani arra, hogy a tüdőgyulladásos esetek száma növekszik - tette hozzá a szakértő.

Rusvai abban reménykedik, hogy ha gyors felfutású a vírus, akkor gyorsan meg is szűnik és a nyár közepére talán már túl is leszünk rajta.

Mindenesetre a negyedik oltást nem javasolja, mondván: kevéssé védenek az omikron ellen, érdemes lenne megvárni az újabb variánsok ellen készített vakcinákat.

Végül hozzátette: "aki veszélyeztetett, az már most hordjon maszkot!"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19