Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszavazta a fideszes többség a felhatalmazási törvényt az országgyűlésben

Rendeletekkel kormányozhatnak, törvényeket is felfüggeszthetnek, ráadásul a kormány dönti el, meddig érvényes a felhatalmazás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Országgyűlés kormánypárti kétharmados többsége megszavazta a veszélyhelyzetről szóló törvényt. A javaslatot hétfő délután

137 igen, 53 nem, tartózkodás nélkül elfogadta.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A Fidesz-KDNP frakciók a szavazás során egyetlen ellenzéki módosító javaslatot sem fogadtak be, pedig az ellenzéki pártok a hétfői ülés előtt is közölték: hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abban lesz időkorlát.

24.hu

A törvény két részlet miatt tiltakozott az ellenzék és több jogvédő szervezet. Az egyik, hogy bűncselekménnyé nyilvánítják az úgynevezett rémhírkeltést és híresztelést, amit egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanának. Az ellenzék és az újságíró-szervezetek többsége szerint ezzel a nem kormánypárti sajtót is elnémíthatja a kormány, hiszen a törvény értelmében a kormány dönti el, mi számít rémhírkeltésnek.

A másik, hogy a törvény nem tartalmaz határidőt, a kormányra bízza annak megállapítását, hogy fennáll-e még a veszélyhelyzet. A aggodalmaknak alapot ad az, hogy a 2015-ben bevezetett migrációs vészhelyzetet a kormány folyamatosan hosszabbítja azóta is, olyan időszakokban is, amikor jóval kevesebb migráns érkezik a határainkhoz, mint 2015 előtt, és amikor már a vészhelyzet törvényi feltételei sem állnak fenn régóta.

Az események hátteréről kedden írtunk Tényleg a koronavírus elleni védekezésre szavazott nemmel az ellenzék? March 24. 19:09 . A törvény ellen több civil szervezet is tiltakozott A Szociális Fórum tiltakozik az ellen, hogy a kormány rendkívüli hatalmat kapjon March 29. 15:09 , online petíció is indult, amit már több mint százezren írtak alá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés