Megsirathatjuk a Latex összeomló gyárépületét

Az Írottkő utcai ingatlan tulajdonosának döntése alapján két felvonásban robbantják fel a terület közepén álló négyszintes raktárt. Az első bumm pénteken 16 és 17 óra között lesz.

Alig több mint egy hónappal ezelőtt írtunk arról Jégcsarnokot is álmodtak már a Latex helyére 2012. March 17. 12:30 , hogy nekiláttak az egykor szebb napokat is megélt Latex gyárépületeinek bontásához. A munkálatok apropóján arra gondoltunk, felelevenítjük a nagy múltú textilipari cég történetét, egyben kísérletet teszünk a jelenlegi (tulajdonosi és egyéb) állapotok bemutatására is. Így sikerült kiderítenünk például, hogy az Írottkő utcai telephely egy fővárosi cég, nevezetesen az Ister Terra-Invest Kft. tulajdona. Ökrös Sándortól, a cég ügyvezetőjétől pedig megtudtuk: értékesíteni szeretnék az ingatlant, ám az egyelőre nagy kérdés, hogy kinek, és milyen célra. Ötletelésre persze korábban is volt bőven példa, akadtak ugyanis olyan érdeklődők, akik jégcsarnokot, szállodát, vagy éppen magánkórházat álmodtak a Latex helyére.

Robbantás két részletben

Előző cikkünkben ráadásul szerepelt egy bekezdés, mely a legnagyobb örömünkre komoly érdeklődést váltott ki olvasóinkból. Ebben a részben arról értekeztünk, hogy a klinkertéglás irodaépületen kívül az összes többi egységet lebontják, a terület közepén álló, négyszintes raktárt ráadásul irányított robbantással teszik egyenlővé a föld színével. Ennek kapcsán sokan kérdezték tőlünk a

nagy bumm

időpontját, mondván: kimennének és megnéznék, talán kicsit meg is könnyeznék azt, ahogy a szakemberek átadják a múltnak a vasi megyeszékhely egyik legendás épületét.

Gyárrom Latexből
Így néznek ki most a Latex épületei. Klikk a galériáért
Bonyhádi Zoltán

Mint ismeretes: a Latex telephelyén évekkel ezelőtt, egész pontosan 2006 szeptemberében alkalmaztak már hasonló módszert, akkor a gyár körülbelül 60 méter magas kéményét bontották le, méghozzá 8 kilogramm Permon típusú ipari robbanóanyaggal. Akik hat évvel ezelőtt mérgelődve ráncolták a homlokukat a szomorú látványosság elszalasztása miatt, azoknak nem kell bosszankodniuk, hiszen most közkinccsé tesszük az időpontokat.

Nos, az engedélyek megérkeztek, a robbantásmesterek által végzett szükséges mérések is befejeződtek, így az első robbantás április 27-én, vagyis holnap lesz. A nosztalgiázni vágyók tehát már ne intézzenek maguknak péntek délutáni programot, a hadműveletre ugyanis 16 és 17 óra között kerül sor. További fontos tudnivaló, hogy első lépésben az épület két liftaknája omlik össze, a nagyobb durranás majd csak ezután következik: a még mindig talpon maradó, méretes épületrészt ugyanis valamikor május első, vagy második hetében repítik a levegőbe. Ennek a beavatkozásnak egyelőre még nem ismerjük a pontos dátumát, de amint megtudjuk, azonnal jelezzük is olvasóink felé.

Irányított robbantással bontják majd a tavaly kigyulladt épületet
Bonyhádi Zoltán

Végezetül pedig nem ígérhetünk mást, mint hogy a nagy érdeklődésen felbuzdulva vigyázó szemeinket (Párizs helyett) továbbra is az Írottkő utcai ingatlanra vetjük, és terveink szerint látványos anyagot készítünk a gyárépület

haláláról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jégcsarnokot is álmodtak már a Latex helyére

A textilipari cég telephelyének budapesti tulajdonosa előbb lebontja a gyárépületeket, majd hasznosítaná az Írottkő utcai területet. Ennél konkrétabb tervek azonban egyelőre nincsenek.

Egykori üzemek nyomában – A Szombathelyi Pamutipari Vállalat, a „Szövőgyár”

Egy hajdan jól működő gyár rendszerváltás utáni történetét olyan bonyolult és körülményes nyomon követni, mint amilyen kaotikussá váltak a tulajdonviszonyai.

Ismét tűz volt a bontásra váró Latex gyárban - Gázpalackokat mentettek a tűzoltók

Újból tűzhöz vonultak a szombathelyi tűzoltók a bontásra váró Latexhez. Ezúttal az irodaépületben égett a szemét. Sok gázpalackot is találtak a tűzoltók.

Raktárépület égett Szombathelyen - videóval és légifotókkal

A Latex volt raktárépületében több tonna lyukkártya, kötözőanyag és hulladék égett, a tűzoltók nagy erőkkel oltották a tüzet. A füstöt harminc kilométerről is látni lehetett. Légifotókkal, videóval frissítve.

Szombathely szégyenfoltjai 3.

Újabb csokrot nyújtunk át Olvasóinknak a várost elcsúfító látványfotókból. A Vépi és a Sugár útra látogattunk most el.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet