A férfiakkal még randevúzni sem szabad? A 4B mozgalommal új szintet lépett a feminista mozgalom

Már több millió nő vallja magáénak a Dél-Koreából indult elveket.

A nők jogaiért vívott harc már évszázadok óta zajlik, különböző módszerekkel és eredményekkel, és ez a harc most egy új fejezethez érkezett.

2019-ben Dél-Koreában jelent meg először a 4B nevű digitális mozgalom, ami arra ösztönzi a nőket, hogy

 • ne randizzanak férfiakkal,
 • ne házasodjanak,
 • ne létesítsenek testi kapcsolatot velük, és ne
 • vállaljanak gyereket.
 • Mostanra világszerte már több millió nő ezekhez az elvekhez tartja magát. A 4B elődjei az “Escape the Corset” és a “#MeToo” mozgalmak voltak. Az előbbi egy 2016-os törekvés, ami a szépségipari elvárásokra hívja fel a figyelmet, míg az utóbbi 2017-ben nőtte ki magát világhírű mozgalommá, felszólalva a szexuális zaklatások ellen.

  Feminista felvonulás Washingtonban (2017)
  Wikipédia

  A 4B mozgalom az X (akkor még Twitter) nevezetű platformon indult, és máig afféle online közösségként működik, ahol a nők biztonságban (jellemzően inkognitóban) oszthatják meg egymással gondolataikat, véleményüket.

  A mozgalom legfőbb célja, hogy meghaladják azt a szemléletet, amely a nők testére és reproduktív képességeire mint eszközre tekint.

  Emellett elutasítják az elterjedt szépség-szabályokat, a fogyasztói elvárásokat, és elhatárolódnak a társadalom azon részétől, amit javíthatatlannak tartanak.

  Az utóbbiból az is következik, hogy a nőknek szeretnének egy alternatív életmódot felmutatni, de nem akarják megváltoztatni a férfiak nézőpontját, mondván, a nőknek már nincs szükségük a férfiakat ez életük középpontjába állítani.

  Úgy gondolják, ideje továbblépni az olyan korábbi vívmányokon, hogy a nők rendelkezhetnek saját bankszámlával és megkapták a szavazati jogot.

  Demográfiai Csúcs Budapesten 2023-ban
  Budapestidemografiaicsucs2023.hu

  Dél-Koreában a mozgalom egyik hajtóereje a már-már fenyegetésszerűen jelentkező “nemzési nyomás”, amely, ha tompított formában is, de Magyarországon is jelen van.

  Egy 2019-es videón Budaházy Edda buzdítja a nőket, hogy “Hozz világra még egy magyart”, és arról beszél, hogy bármikor, bármilyen anyagi körülmények között gyereket kell vállalni. Aki nem teszi, az a nemzet pusztulását segíti elő.

  Eszünkbe juthat Kovács Ákos felejthetetlen kijelentése is: "Hát mondjuk a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy mondjuk valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni.”

  Mindezeken túl Schóbert Norbert is kifejtette, hogy számára mit jelent a feminizmus: „Szerintem a nők egyenlőbbek a férfiaknál, mert többre képesek, például tudnak szülni.”

  Ezek szerint mi, nők, a szülésre vagyunk predesztinálva, illetve csak és kizárólag ez az egyetlen terület, amelyben felülmúlhatjuk a férfiakat.

  Tekinthetünk erre persze úgy, hogy nagyon megtisztelő a férfiak részéről ez a fajta hozzáállás, de valamiért az ilyen kijelentések után én nem kaptam kedvet a gyerekvállaláshoz.

  A cikk a fiatal újságírókat képző nemzetközi programunk ( Yocojoin) keretében született.

  YocoJoin
  EN Co funded
  Ha többet szeretne megtudni a YoCoJoin kezdeményezésről, látogasson el a LinkedIn oldalunkra.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  YoCoJoin