A Fidesz és a vallás: Így gondozd az egyházaidat!

Ahol tömegeket lehet mozgatni és irányítani, ott valamiért mindig megjelenik a Párt.  

A kellemes szeptemberi kirándulóidő , a Sargentini-jelentés és Hali-vereségek árnyékában alig néhányan vették észre, hogy Németh Sándor nyílt levelet írt.

A HIT Gyülekezete egyszemélyi vezetőjének közelmúltban megjelent írása az Európai Unió és Magyarország viszonyait taglalja.

Aktuális téma, amiről beszélni kell.

Németh Sándor szerint az Európai Unió válságban van, és

ennek sok oka között a tömeges és illegális migráció elhibázott kezelése mélyítette el leginkább a tagországok közötti ellentéteket.

Ezek után hosszan olvashatunk még a német és francia hatalmi elitről, amely birodalmat épít. Ez utóbbi egyelőre

nem fenavad, de azzá válhat

, közben a Sardini-jelentés kapcsán jön Soros, a “liberális sivalkodás”, Brüsszel mint “az anticionizmus európai központja” és Orbán Viktor, mint Európa megmentője.

Mondjuk ki: Németh Sándor gyakorlatilag felmondja a kormánypropagandát.

Aki elaludta az elmúlt éveket, akár rá is csodálkozhat: hogy a csudába’ kerül az egykor a liberális SZDSZ fiókszervezetének számító HIT Gyülekezete a politikai paletta azon fertájára?

Nos, tessék megnyugodni: való igaz, hogy az egyháznak korábban komoly konfliktusai voltak a Fidesszel, de mára kiderült az ég. A gyülekezet simán bekerült az elismert egyházak körébe, olyannyira, hogy Németh Sándor Andy Vajnával és Habony Árpáddal is jóízűen elbeszélgetett valamiről a Nobuban.  Mindenesetre a HIT Gyülekezetének hívei általában nem kérdőjelezik meg a vezetőség döntéseit, szülessenek azok bármilyen megfontolásból. (Figyelemre méltó helyi adalék: Hende Csaba szombathelyi országgyűlési képviselő kommunikációját már évek óta egy, a gyülekezethez tartozó munkatárs A csillogó ifjú tehetség, Cseszkó Tamás kapta az idei Kuntár Lajos Sajtódíjat 2015. March 13. 15:22 segíti.)

 

A HIT Gyülekezetének pozícióváltása kapcsán eszünkbe juthat akár a Fidesz világnézeti változása is.

Orbán Viktor Veres András megyéspüspök és Hende Csaba társaságában a jáki templom avatóján (2013)
Kormany.hu

Hogy tényleg mondta-e annak idején Orbán Viktor az egyik KDNP-s képviselőnek, hogy

Csuhások! Térdre, imához!

, az ma már mindegy. Az azonban biztos, hogy a Fidesz nagy utat tett meg a kezdeti antiklerikanizmustól a keresztény értékek - gyanúsan harsány - hangoztatásáig.

És igen, könnyen lehetséges, miért is ne, hogy a párt egykor fiatal és radikális képviselői fokozatosan megváltoztak, az emberi élet szempontjából oly fontos kapaszkodókat a vallásban találták meg.

De van egy másik - az előzőnek csak a mélyrétegekben ellentmondó - magyarázat is.

Az tudniillik, hogy a Fidesz tömegpárt, üzenetei a tömegeknek szólnak, éltető eleme és egyben napi szükséglete a tömegek mozgatása. És a tömegek mozgatásának megvan a maga gyakorlata, logikája és szabályai.  

A tömegeket nem különösen lehet irodalommal, képzőművészettel vagy tudománnyal mozgatni, ellenben félelmeinken, celebjeinken, focicsapatainkon, tömegkultúránkon és hitünkön keresztül könnyen elérhetők vagyunk; így aztán ott van a Párt a bulvármédiában, a stadionokban, a Mága Zoltán-koncerteken és templomaink hűvösében.

Merthogy - hiszen úgyis tudjuk - a kormány nemcsak a Hit Gyülekezetével ápol szoros barátságot.

A KDNP szatelitpárt révén ügyesen megszólítja a konzervatív hívőket. A reformátusokkal mindig is megtalálták a hangot, és újabban elcsendesedtek a korábban kritikus hangokat pengető evangélikusok is.

Viszonylag újabb fejlemény, hogy a zsidó egyház - legalábbis annak egy része - szintén beállt a kormány mögé.

Lehet erre persze azt mondani, hogy most, hogy már kertek alatt vannak a migránsok és a muzulmánok, össze kell fogniuk a zsidóknak és a keresztényeknek. De csak játsszunk el a képzelettel, és tételezzük fel, irgalom atyja ne hagyj el, hogy az iszlám egyház befolyásos szerepre tesz szert Magyarországon. Vajon nem megkötné-e velük is valami csavaros, de teljesen jól hangzó indokkal az együttműködést a kormányt? Vagy tovább folyna a kultúravédő harc?

Ha Magyarországon hirtelen egymillió híve lenne a Jedi-vallásnak, ha jól viselkednének a logagok, kapnának-e a pár milliárdot egy új jediakadémia felépítésére?

Az biztos, hogy a kormány keresi kegyeit a baráti egyházaknak, és ennek a kegykeresésnek komoly anyagi vetületei vannak.  A kormány év végén - nem először - hatalmas összeget, 119 milliárd forintot osztott szét a magyar egyházaknak. A legnagyobb szelet (85 milliárd forint) a reformátusokhoz került (Orbán Viktor egyháza), de a többieknek is jutott azért belőle. 8,2 milliárdot kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 6,4 milliárdot a szalézi rend, 750 milliót a HIT Gyülekezete, 450 milliót az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. (További részletek a HVG -n és az Indexen .)

Mindenesetre nem lehet nem észrevenni, hogy miközben a magyar közoktatás számtalan gonddal küszködik napi szinten, addig sorra épülnek az új, csillogó-villogó egyházi iskolák, amelyek nem egy esetben az állami oktatásból szívják el a gyerekeket, azaz mintha az állam saját iskoláiból terelné át a gyerekeket az egyházakhoz, ami első olvasatra meglehetősen furcsa logika.

Másodikra persze már nem annyira: a virágokat, az egyházakat és a tömegeket gondozni kell, hogy nőjenek, és a megfelelő irányba nőjenek.

Mindenesetre egy államtitkár nemrég elég egyenesen elmondta a véleményét Az államtitkár szerint Magyarország keresztény, az iskolának nem semlegességre kell nevelnie 2018. September 29. 15:00 arról, hogy miért nem jó, ha az iskola semlegességre nevel, és miért jó, ha a kereszténységre.

Elvileg tehát a megfelelő irányban áll a szekér.

Csak hát világ folyása - vagy azért, mert van isten, vagy azért mert nincs - meglehetősen kiszámíthatatlan. Ferenc pápa például egészen más nyílt leveleket tesz közzé mostanában, mint Németh Sándor, és az új szombathelyi püspök is láthatóan saját utakon jár. Csendesen teszem hozzá: hívő ismerőseim sem olyan könnyen manipulálhatók, mintsem azt az egyházellenes ateisták gondolják. Az emberi lélek sokkal bonyolultabb hangszer, mintsem azt a magukat tévedhetetlennek tartó vallásgondozók gondolják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény