Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

15 fontos ember az asztal körül – Kezd összeállni, hogyan képzeli el a város jövőjét a szombathelyi városvezetés

Ünnepélyes keretek között aláírták a Szombathely2030 dokumentumot.

A szombathelyi Schrammel Múzeumban hétfőn délután ünnepélyes külsőségek között aláírták azt a Szombathely2030 Együttműködési Megállapodást, amelyről lapunk korábban már részletesen beszámolt Átfogó ipari és környezetvédelmi fejlesztésekre készül Szombathely April 08. 15:06 .

Számunkra legalább ennyire fontos volt, hogy Nemény András beszédéből kiderült, a gyakorlatban mit is jelent ez.

Ezek szerint a jelenlegi vezetés a tudásban látja a város jövőjét, ezt járja körül a stratégia, amelyre a kormány is rábólintott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter rábólintott Szombathely 2030-ig szóló stratégiai tervére April 15. 17:26 .

Szombathely 2030 együttműködés aláírás
Hogy mi lesz a vége, azt nem tudni, de hogy leültek egymás mellé, az nem baj
Mészáros D. Zsolt

Az egész elképzelés lényegi eleme az a 300 hektáros ipari terület, amely a várostól északra van. Ezzel kapcsolatban született a megállapodás Söptével 210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal 2020. November 23. 07:16 és itt építkezik a Schaeffler is.

Ide várják azokat az új cégeket és iparágakat, amik már az új irányt képviselik, különös tekintettel az egészségiparra. Ehhez a tudományos technikai parkhoz nyújtanak majd szolgáltatásokat, idehozzák majd az intézeteket és a képzéseket és ami a legfontosabb: itt épül majd fel a 9 milliárdos kutatás-fejlesztési központ Szombathelyé lehet az EU egészségipari kutatás-fejlesztési központja July 20. 14:41 .

Ez utóbbival kapcsolatban Bokányi Adrienn városfejlesztésért felelős tanácsnok elmondta, hogy központ laborokkal, kutatóállomásokkal, konferencia-központtal és nemzetközi szinten is egyedülálló egészségipari tesztkörnyezettel rendelkezik majd.

Szombathely 2030 együttműködés aláírás
Kardon Béla és Bokányi Adriann - kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Az eseményen tizenöten ülték körül az asztalt: az önkormányzat említett vezetőin kívül három egyetem és a technológiai ismeretek hasznosításában érintett szervezetek képviselői is csatlakoztak a dokumentumhoz, amely már most több, mint szándéknyilatkozat.

Bokányi Adrienn arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy „ a Pécsi Tudományegyetem frissen akkreditált képzést hoz Szombathelyre az Egészségtudományi Kara révén, és Regionális Rehabilitációs Központot tervez megvalósítani; az Óbudai Egyetem két intézettel is készül megjelenni a városban, elindította az első támogatott képzési programját és rektori megbízottat nevezett ki a szombathelyi fejlesztésekhez; az ELTE folyamatosan növekvő hallgatói létszámmal folytat informatikai, gazdasági, pszichológiai és pedagógiai képzéseket, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és helyi vállalkozásokkal közösen gyakorlatorientált kamarai tantárgyat indított; a PBN pedig Közép-Európában egyedülálló gyártósort biztosít kutatás-fejlesztési célokra és intelligens idősotthon szobát épít tesztelési célokra”.

Jelen sorok írója már számtalan hasonló stratégia bejelentésen vett részt, így némi óvatossággal kezeli a mostanit is, de az soha nem baj, ha egy város rendelkezik víziókkal, mint ahogy az sem, hogy a jövő szempontjából fontos felek beszélnek egymással.

Szombathely 2030 együttműködés aláírás
Két rektor (Miseta Attila és Kovács Levente) között a polgármester - kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Aztán néhány év múlva már látszik, hogy mekkora jelentősége volt a mai napnak.

Úgy illik, hogy felsoroljuk azokat a neveket is, akik még hozzászóltak az eseményen, úgymond méltatva az együttműködést.

 • Miseta Attila János, a Pécsi Tudományegyetem rektora
 • Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora
 • Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa
 • Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
 • Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedéstudományi Intézet irodavezetője
 • Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN) ügyvezető igazgatója
 • Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. tudományos igazgatója
 • A felek aláírták a Kutatási és Innovációs Központok Európai Hálózatához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra