Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fontos információ az omikron elleni "szuperszájmaszkról"

Negyven órányi használat is rendben van, nem kell eldobni az FFP2-es maszkot az első viselést követően - feltéve, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

Az omikron megjelenésével a szakértők mindenkit figyelmeztettek arra, hogy a textilmaszknál jelentősen nagyobb védelmet kínál, ha FFP2, vagy más sztenderdek szerint N95, KN95 típusú maszkot viselünk. Ezek a maszkok nem moshatók, így magasabb áruk eltántoríthatja azokat, akik tényleg egyszer viseltek eddig egy eldobható maszkot. A jó hír az, hogy nyugodtan lehet szakítani a gyakorlattal.

Linsey Marr építő- és környezetmérnök a CNN-nek azt mondta: ezeknek a maszkoknak az anyaga nem megy tönkre és a szűrőképessége nem vész el hosszabb idő alatt sem, legfeljebb akkor, ha nagyon súlyos szennyezett levegő vesz minket körül, vagy magunk tesszük tönkre az anyagot, esetleg a maszk nedves, vizes lesz. Ő egy hétig visel egy maszkot. "Az emberek 40 óráról beszéltek - ez rendben van. Előbb lesz a maszk piszkos vagy lazulnak meg a pántjai, gyorsabban el is szakad, mint hogy elveszítené a szűrőképességét" – idézi az infostart.hu .

A maszkok orvosi eszközöknek számítanak, ezért szerepel rajtuk az egyszer használatos kitétel. Ilyen környezetben a keresztfertőzés kialakulása miatt szükséges a gyakori maszkcsere, azonban Erin Bromage biológusprofesszor szerint a mindennapi életben ettől nem kell tartani.

Az N95 az amerikai, a KN95 a kínai, míg az FFP2 az európai szabványoknak megfelelő maszkot takarja: ha nem hamisítványról van szó, a szakértők szerint ezek a védőeszközök nagyjából ugyanarra képesek. Érdemes kísérletezni azzal, hogy melyik illeszkedik legjobban arcunkra, ez ugyanis a legfontosabb szempont. Csak a szorosan illeszkedő maszk tud megfelelő szintű védelmet biztosítani.

A maszkot annak érdekében, hogy újra használhassuk, a pántokat fogva vegyük fel és le, ne érintsük meg külsejét. Ha fertőzöttel tartózkodtunk egy légtérben, jobb, ha kidobjuk a maszkot, és ugyanígy érdemes tenni akkor is, ha az bepiszkolódott, megsérült, átnedvesedett, vagy sminkkel szennyeződött. Ilyenkor már nem véd megfelelően.

Minél többet viselünk egy maszkot, annál több lesz rajta a szennyeződés. Néhány óra alatt azonban elpusztulnak rajta a kórokozók, főként, ha napfény éri az eszközt, mivel a fény és a meleg segít a folyamatban. Mikrohullámú sütőben viszont ne próbáljuk sterilizálni és végképp ne akarjuk kimosni a maszkot.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19