Fontos információ az omikron elleni "szuperszájmaszkról"

Negyven órányi használat is rendben van, nem kell eldobni az FFP2-es maszkot az első viselést követően - feltéve, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

Az omikron megjelenésével a szakértők mindenkit figyelmeztettek arra, hogy a textilmaszknál jelentősen nagyobb védelmet kínál, ha FFP2, vagy más sztenderdek szerint N95, KN95 típusú maszkot viselünk. Ezek a maszkok nem moshatók, így magasabb áruk eltántoríthatja azokat, akik tényleg egyszer viseltek eddig egy eldobható maszkot. A jó hír az, hogy nyugodtan lehet szakítani a gyakorlattal.

Linsey Marr építő- és környezetmérnök a CNN-nek azt mondta: ezeknek a maszkoknak az anyaga nem megy tönkre és a szűrőképessége nem vész el hosszabb idő alatt sem, legfeljebb akkor, ha nagyon súlyos szennyezett levegő vesz minket körül, vagy magunk tesszük tönkre az anyagot, esetleg a maszk nedves, vizes lesz. Ő egy hétig visel egy maszkot. "Az emberek 40 óráról beszéltek - ez rendben van. Előbb lesz a maszk piszkos vagy lazulnak meg a pántjai, gyorsabban el is szakad, mint hogy elveszítené a szűrőképességét" – idézi az infostart.hu .

A maszkok orvosi eszközöknek számítanak, ezért szerepel rajtuk az egyszer használatos kitétel. Ilyen környezetben a keresztfertőzés kialakulása miatt szükséges a gyakori maszkcsere, azonban Erin Bromage biológusprofesszor szerint a mindennapi életben ettől nem kell tartani.

Az N95 az amerikai, a KN95 a kínai, míg az FFP2 az európai szabványoknak megfelelő maszkot takarja: ha nem hamisítványról van szó, a szakértők szerint ezek a védőeszközök nagyjából ugyanarra képesek. Érdemes kísérletezni azzal, hogy melyik illeszkedik legjobban arcunkra, ez ugyanis a legfontosabb szempont. Csak a szorosan illeszkedő maszk tud megfelelő szintű védelmet biztosítani.

A maszkot annak érdekében, hogy újra használhassuk, a pántokat fogva vegyük fel és le, ne érintsük meg külsejét. Ha fertőzöttel tartózkodtunk egy légtérben, jobb, ha kidobjuk a maszkot, és ugyanígy érdemes tenni akkor is, ha az bepiszkolódott, megsérült, átnedvesedett, vagy sminkkel szennyeződött. Ilyenkor már nem véd megfelelően.

Minél többet viselünk egy maszkot, annál több lesz rajta a szennyeződés. Néhány óra alatt azonban elpusztulnak rajta a kórokozók, főként, ha napfény éri az eszközt, mivel a fény és a meleg segít a folyamatban. Mikrohullámú sütőben viszont ne próbáljuk sterilizálni és végképp ne akarjuk kimosni a maszkot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19