Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fővárosi galériában és az Index.hu-n az Irokéz Gyűjtemény

Van jócskán szombathelyi vonatkozása is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fővárosi Kieselbach Galériában most Csúcsok között című kiállításon nemcsak páratlan klasszikusok (Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula stb.), hanem egy kortárs válogatás látható.

A képzőművészet iránt érdeklődőknek már önmagában ez is érdekes hír, de esetünkben fontos megjegyezni, hogy a tárlat kortárs anyagát az acb Galéria állította össze.

Ez utóbbi a szombathelyi Pados Gábor tulajdonában van, csakúgy mint az ország egyik legnagyobb és legfontosabb kortárs képzőművészeti magángyűjteménye, az Irokéz Gyűjtemény .

Pados Gáborral lapunk idén februárban közölt egy hosszabb interjút „Nem pénzre vagy dicsőségre, csak megoldásra vágyom” – Beszélgetés Pados Gáborral, az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosával 2020. February 25. 18:29 , abban a szakember elmesélte a gyűjtemény történetét és annak hányattatott sorsát.

Azt, hogy mind a mai napig nem sikerült érdemben elrendezni a képek szombathelyi bemutatását, azokért Veszprémbe vagy – mint éppen most – Budapestre kell menni.

A klasszikusok között jelenleg Munkácsy képéért kell a legtöbbet fizetni, az élő kortársak között pedig Bak Imre számít a legdrágábbnak – mondta a tárlat médiatámogatójának, az Index.hu-nak Pados, hozzátéve, hogy Bak itt kiállított képének pandantját néhány hete vették meg Lengyelországban, majdnem ötvenmillió forintnak megfelelő złotyiért, "pillanatnyilag tehát ő a legdrágább kortárs képzőművész".

Pados Gábor szerint a fiatal generációra is érdemes figyelni. Ilyen új csillag Bozó Szabolcs, aki évekig vendéglátózott Londonban. Autodidakta művész, különféle bérelt lakásokban dolgozgatott munka mellett. Akkor változott meg az élete, amikor a szintén Londonban élő kiváló magyar képzőművész, Nemes Márton befogadta a műtermébe. Kezdetét vette egy máig tartó sikersorozat, mára ára gyakorlatilag sorba állnak az új műveiért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra