Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kullancsok vertek tanyát a Gyöngyös partján a gazban

És még rengeteg toklász is nehezíti a kutyások életét, a csalánról már nem is beszélve.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olvasónk jelezte, hogy ismét nagyon gazos a Dr. Pável Ágoston sétány a belvárosban (a Gyöngyös-patak mentén). A képek alapján úgy tűnik, hogy a szokásos problémával állunk szemben: a patakparton a fű részben le lett nyírva, a meder részen pedig nő a gaz .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Olvasónk szerint ezzel a legnagyobb baj nem az, hogy lassan már David Attenborough is forgathatna egy dzsungeles epizódot a környéken, hanem az, hogy rengeteg kullancs és toklász vár lesben a néhol már térdig, olykor pedig derékig érő gazban .

Gazos patakpart a belvárosban
olvasó

3-4 hete járt a patak melletti részen fűnyíró traktor, akkor is csak egy-másfél sávban. A belsőbb részeken másfél-két hónapja kaszáltak utoljára, össze sem szedték a gazt maguk után.

Kutyasétáltatás után átlagosan két-három kullancsot szedünk ki a kutya fejéből.

A kullancs az emberre, a gyerekekre is veszélyes, a lyme-kór pedig mindenki tudja, hogy tönkreteszi az ember életet. De ha már a négylábúakat nézzük, a toklász csúnya dolgokat okoz egy kutyával.

Gazos patakpart a belvárosban
olvasó

Hiába vagyunk felelős kutyatartók, akik összeszedik a kutyájuk után a piszkot, vagyis szednénk, de a térdig érő gazban lehetetlen.

- írta olvasónk, és persze a gaz nagy részét csalán teszi ki, ami köztudottan jó a reumára, de ilyen gonddal levélírónk nem küzd.

Gazos patakpart a belvárosban
olvasó

Ütemterv alapján végzik a medrek kaszálását

A városban a zöld felületek karbantartásáért a Szompark, ami magánterület, azért a tulajdonos felel. A patakok medreit viszont már a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai kezelik, ezért előfordulhat néha az, hogy csak a meder széléig van lenyírva a gaz, vagy éppen fordítva.

Korábban már utána jártunk ennek a jelenségnek, akkor azt tudtuk meg a vízügyi igazgatóságtól, hogy: Szombathelyen a nagyobb vízfolyások közül a Gyöngyös műcsatorna, a Perint és az Arany patak tartozik a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésébe. A vízfolyások medreinek rendbetételét, kaszálását, a fenntartási munkálatokat az Igazgatóság előre meghatározott ütemterv szerint látja el.

Gazos patakpart a belvárosban
olvasó

Motoros fűkaszával szokták végezni a munkát a változékony terep miatt, ahol lehet kaszálógépeket is bevetnek. A belvárostól haladnak a külső területek felé, s a feladat előre megtervezett ütemezése szerint halad. A parkokban lehet sűrűbben fűnyíróval dolgozni, de a vízfolyások mentén csak kaszálás jöhet szóba, ami csak megfelelően magas munka esetén végezhető gazdaságosan.

via GIPHY

Tehát egyelőre csak azt tudjuk javasolni, hogy kerüljék el ezeket a gazos részeket, kutyával és gyerekkel egyaránt. Még akkor is, ha ez elég hülyén is hangzik ilyenkor nyáron, amikor mindenki egy falatnyi zöldre és vízközelségre vágyik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés