Így falatoznak a gólyafiókák a Chernel-kertben (videó)

Egy napos és másfél hetes gólyafiókákat nézhettünk meg közelről a kőszegi Chernel-kertben. Megörökítettük azt is, hogyan kelepelnek a tojásból nemrég kikelt apróságok.

Tizenhat sérült felnőtt fehér gólya él a Kőszegi Chernel-kertben. A madarak nyitott tetejű boxban élik mindennapjaikat. Ők valószínűleg soha nem tudnak elrepülni, fiókáik azonban minden évben kirepülnek. Az idén kifejezetten jól sikerült a párválasztás. Öt pár rakott fészket, többszintes gólyavárat alkotva. Az öt fészekből négy bizonyult tartósnak, ezekbe összesen 12 tojás került.

Gólyafiókák etetése a Chernel-kertben

Ott jártunkkor már két fészekben láthattunk fiókákat. Az egyikben egy másfél hetes testvérpár nyújtogatta a nyakát. A fiókák már önállóan ették az eléjük rakott nyesedéket és kelepelési képességeiket is megcsillantották kameránk előtt.

Gólyafiókák a Chernel-kertben, Kőszegen
A béka még nem menne...
Tánczos Mihály

A kis madarakat látva valószínűleg kevesen kiáltanak fel, hogy "hű, de szépek!", néhány hét múlva viszont már fehér-fekete tollazattal egészen másképp néznek ki. Szüleikkel ellentétben ők elrepülnek. Volt olyan madár is, ami sokáig visszajárt még a kertbe.

Gólyafiókák a Chernel-kertben, Kőszegen
Többszintes gólyafészek
Tánczos Mihály
A fehér gólya latin neve ciconia ciconia. Nálunk élő alfajának a neve sem sokkal bonyolultabb: ciconia ciconia ciconia. De nem cicózunk tovább, a madárról bővebb információ olvasható a Wikipédián , ahol például azt is megtudhatjuk, hogy a népnyelv a gilicén kívül cakónak és eszterágnak is hívja a fehér gólyát.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Miki mókus a gyerekek kedvence Kőszegen

Szemfényvesztő mókuskölyök kápráztatja el a látogatókat a kőszegi Chernel-kertben

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű