„Volt a csúcson és zuhant szabadesésben, volt rab és volt köztársasági elnök” – felavatták Szombathelyen a Göncz-teret

Már tábla jelzi, hogy a volt köztársasági elnök nevét viseli az egykori Éva-malom és az Iseum előtti terület.

A délelőtti augusztus 20-i városi ünnepség A szürke felhők és a háború árnyékában – Augusztusi 20-i ünnepség Szombathelyen 2022. August 20. 12:06 még csak a kezdet volt Szombathelyen. Nemzeti ünnepünket választották Nemzeti ünnepen avatják fel a Göncz Árpád teret Szombathelyen 2022. June 27. 20:18 ugyanis arra, hogy ünnepélyes keretek között felavassák a Göncz Árpád teret, az Iseum és az egykori Éva-malom előtti területet.

És bár pont ebédidő tájékán volt az ünnepség, a városvezetésen, képviselőkön, helyi közéleti szereplőkön és a sajtón kívül voltak bőven érdeklődő civilek is. A díszvendégek között pedig ott ült az első sorban Göncz két gyermeke, Annamária és Benedek, illetve jóbarátja, ifj. Bibó István is.

Göncz Benedek, Nemény András és Göncz Annamária.
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Elsőként Nemény András polgármester mondott beszédet, amit egy számára fontos Göncz-idézettel kezdett. Ez volt ugyanis az első mondat, amit megválasztott, de még hivatalba nem lépett polgármesterként olvasott a polgármesteri irodában. Aki miatt pedig elolvasta ezt, nem más volt, mint Puskás Tivadar leköszönő polgármester, aki megmutatta neki a város emlékkönyvét és annak első bejegyzését.

Szerinte pedig nem lehet véletlen, hogy két, a világról sok kérdésben másként gondolkodó, a pár nappal korábbi választáson az ellenkező oldalon álló ember között Göncz Szombathelyen írt gondolatai jelentették az első hidat.

„Itt van egy olyan ember élete, aki a XX század történelmének hullámvasútját az első kabinból élte végig, volt a csúcson és zuhant szabadesésben is, volt rab és volt köztársasági elnök. Mégis mindeközben meg tudott maradni ugyanannak az erkölcsös, tisztességes, belül szabad embernek” – mondta a polgármester.

Nemény András polgármester.
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Majd arról beszélt, hogy békességteremtő és közösségépítő volt és hogy szavai mögött mindig valódi gondolatok, őszinte érzések álltak és az ilyen emberek, „mint amilyen Árpi bácsi is volt, adhatnak reményt, arra hogy még nem lefutott a küzdelem”, hogy mivé lesz az emberi faj, hogy végül a pusztítás vagy a teremtés győzedelmeskedik.

„Mint ember, azóta is pótolhatatlan, de a gondolatai itt vannak velünk, és bűn lenne veszendőbe hagyni őket. (...) A Göncz Árpád tér, a messzehangzó csend tere lesz. Emlékeztet minket a jobbik énünkre és szeretettel vigyáz ránk. Itt a városháza mellett, a kulturális negyedben, itt Szombathely szívében. Pont itt, ahol lennie kell” – zárta beszédét Nemény András.

A polgármester helyét aztán Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke vette át a pódiumnál. Először is megköszönte Nemény András egyáltalán nem formális, hanem nagyon tartalmas emlékezését és megköszönte Szombathelynek, hogy összekötötte a téravatást az államalapítás ünnepével.

„Soha egyetlen politikust nem övezett olyan osztatlan megbecsülés, mint őt. Konfliktusokat is vállalt, de szót értett mindenkivel. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása azt hiszem, itt Szent Márton szülővárosában különösen fontos” – mondta.

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Majd Tóth Dániel zenélt és ha már egy Göncz-téravatón vagyunk, természetesen egy olyan dal dukált elsőként, ami szorosan kapcsolódik hozzá. Így az első Gyűrűk Ura-film, a Gyűrű szövetségének egyik dalát adta elő – Göncz Árpád fordította ugyanis a könyvet a 12. fejezettől.

Utána Balogh János, a Weöres Sándor Színház színésze szavalta el Göncz Hazaérkezés című írásának egy részletét, majd pedig ismét Tóth Dániel énekelt, a Ha én rózsa volnék című dalt, melynek utolsó sorait a közönség is együtt énekelte vele.

Végül jött maga az ünnepélyes avatás: Nemény András polgármester Göncz két gyermekével, Annamáriával és Benedekkel, illetve Gulyás Andrással együtt leleplezte a névtáblát.

Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Nem vezetett könnyű út idáig

Még a júniusi szombathelyi közgyűlésen derült ki, Nemzeti ünnepen avatják fel a Göncz Árpád teret Szombathelyen 2022. June 27. 20:18 hogy augusztus 20-án avatják fel a Göncz Árpád teret, miután az év elején felmerült, Közterületet neveznének el Szombathelyen Göncz Árpádról és Wagner Andrásról 2022. January 27. 10:09 hogy közterületet neveznének el a volt köztársasági elnökről.

Az ötlet Czeglédy Csabától származott, aki úgy gondolja, Göncz volt eddig az egyetlen köztársasági elnök, aki sikerrel képviselte a nemzet egységét, a közterület-elnevezésnek pedig az adott aktualitást, hogy idén februárban volt Göncz Árpád születésének századik évfordulója.

Göncz Árpád Szombathelyen, mögötte Wagner András polgármester, akiről a Csónakázótó körüli sétányt nevezik majd el.
BDK archívum - Benkő Sándor, 1992.

A februári közgyűlésre el is dőlt, hogy a kiválasztott terület a városháza mögötti, a Rákóczi Ferenc utca elején, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum Savariense előtti, eddig névtelen tér lesz.

És bár a Fidesz-frakció több tagja szerint A szombathelyi Fidesz szerint Göncz Árpád nem érdemli meg, hogy teret nevezzenek el róla 2022. February 24. 15:22 sem érdemli meg Göncz Árpád, hogy teret nevezzenek el róla, mert úgy gondolják, egy megosztó személyiség, szavazásunk eredménye alapján a szombathelyiek többsége nem ért egyet velük.

Melega Miklós akkor azt mondta, hogy Göncz Árpád köztársasági elnökként túl sokszor fogalmazott meg erős kritikát és szerinte nincs még meg a történelmi távlat ahhoz, hogy objektíven értékeljék.

Sátory Károly kiemelte, hogy az említett tér az ő választókerületében van, és szerinte a körzet lakosai közül sokan nem örülnének, ha lenne Göncz Árpád tér a közelükben, ezért először meg kell kérdezni az ott élőket, és csak akkor dönteni róla, ha száz százalékos az elfogadottsága.

Most már hivatalos.
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Végül azonban áprilisban a közgyűlési többség elfogadta az előterjesztést, a fideszesek nemmel szavaztak, egyedül Kecskés László tartózkodott. Utána pedig az örökösök is beleegyeztek, Beleegyeztek az örökösök, lehet Göncz Árpád tér Szombathelyen 2022. April 24. 07:23 hogy Göncz Árpád nevét viselje a tér, melynek elnevezése egyébként lakcímet sem érint, ezen itt ugyanis nincsenek lakóházak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet