Nemzeti ünnepen avatják fel a Göncz Árpád teret Szombathelyen

Az egykori Éva-malom és az Iseum előtti terület fogja viselni a volt köztársasági elnök nevét.

Augusztus 20-án 11:30-kor avatják fel ünnepélyes keretek között az Iseum és az egykori Éva-malom előtti teret, mely a néhai köztársasági elnök, Göncz Árpád nevét fogja viselni - mondta el Czeglédy Csaba (független) képviselő kérdésére válaszolva Nemény András polgármester (Éljen Szombathely!) a júniusi szombathelyi közgyűlésen.

Még az év elején merült fel, Közterületet neveznének el Szombathelyen Göncz Árpádról és Wagner Andrásról 2022. January 27. 10:09 hogy közterületet neveznének el Szombathelyen Göncz Árpádról. Az ötlet Czeglédy Csabától származik, aki úgy gondolja, Göncz volt eddig az egyetlen köztársasági elnök, aki sikerrel képviselte a nemzet egységét, a közterület-elnevezésnek pedig az adott aktualitást, hogy idén februárban volt Göncz Árpád születésének századik évfordulója.

Göncz Árpád Szombathelyen, mögötte Wagner András polgármester, akiről a Csónakázótó körüli sétányt nevezik majd el.
BDK archívum - Benkő Sándor, 1992.

A februári közgyűlésre aztán el is dőlt, hogy a városháza mögötti, a Rákóczi Ferenc utca elején, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum Savariense előtti terület lesz a kiválasztott. És bár a Fidesz-frakció több tagja szerint A szombathelyi Fidesz szerint Göncz Árpád nem érdemli meg, hogy teret nevezzenek el róla 2022. February 24. 15:22 sem érdemli meg Göncz Árpád, hogy teret nevezzenek el róla, mert úgy gondolják, egy megosztó személyiség, szavazásunk eredménye alapján a szombathelyiek többsége nem ért egyet velük.

Melega Miklós akkor azt mondta, hogy Göncz Árpád köztársasági elnökként túl sokszor fogalmazott meg erős kritikát és szerinte nincs még meg a történelmi távlat ahhoz, hogy objektíven értékeljék.

Sátory Károly kiemelte, hogy az említett tér az ő választókerületében van, és szerinte a körzet lakosai közül sokan nem örülnének, ha lenne Göncz Árpád tér a közelükben, ezért először meg kell kérdezni az ott élőket, és csak akkor dönteni róla, ha száz százalékos az elfogadottsága.

Ez a tér viseli majd Göncz Árpád nevét.
Mészáros D. Zsolt

Végül azonban áprilisban a közgyűlési többség elfogadta az előterjesztést, a fideszesek nemmel szavaztak, egyedül Kecskés László tartózkodott. Utána pedig az örökösök is beleegyeztek, Beleegyeztek az örökösök, lehet Göncz Árpád tér Szombathelyen 2022. April 24. 07:23 hogy Göncz Árpád nevét viselje a tér, melynek elnevezése egyébként lakcímet sem érint, ezen itt ugyanis nincsenek lakóházak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet