Gorcsev Iván Nobel-díja, ingyen Guinness sör és Márki-Zay Péter a Bloom sétányon

Amikor Szombathelyen végleg összecsúszik a fantázia és a valóság.

Mindenki az eget nézi a szombathelyi Bloomsday első napjának délutánján, és nem is eredménytelenül.

Bár néhány kövér esőcsepp lehull a Bloom sétánynak átkeresztelt, részben lezárt Rákóczi utcában, az időjárásért felelős istenek úgy döntenek, nem érdekli őket az időjósok riogatása Másodfokú (narancs) riasztást adtak ki Vas megye területére June 16. 13:59 , azért sem lesz vihar. Talán tetszett nekik a néhány perccel korábban átadott murális alkotás a Batthyány téren.

Bloomsday 2022, T. Takács kiállítás, sörcsapolás
Felbecsülhetetlen értékek vannak a vitrinekben
Józing Antal

Így nincs akadálya annak, hogy Feiszt György a Bartók Terem előtt hivatalosan is megnyissa az „Eredet-Tárgyak Leopold Bloom hagyatékából” című kiállítást, amely „T. Takács Tibor és barátai a múlt és a bloom-i hagyaték eddig ismeretlen kincseit, talált tárgyait” mutatja be.

Felbecsülhetetlen kincsek vannak itt a vitrin alatt.

Itt van például Gorcsev Iván fizikai Nobel-díja (Leopold Bloom a trieszti ócskapiacon vette), egy pingpongütő 14. Lajos udvarából (egy kínai utazótól került Bloomhoz), Mikszáth Kálmán Aranypipája (Bloom egy szombathelyi látogatásán kártyán nyerte el egy helyi lakostól), egy Bűvös kocka Napóleon udvarából (egy párizsi könyvesbolt polcain bújt meg korábban) és egy partykolbász Raszputyin 1913-as orgiájáról, amit egy ékszerész csempészett ki Oroszországból.

Bloomsday 2022, T. Takács kiállítás, sörcsapolás
Józing Antal

Hatodik tárgyként egy kulcs is van a sorban (Jenei Ferenc alkotása). Erről alkotója azt mondta, hogy a térben és időben való eligazodást segíti.

„Az abszurd dolgok mindig megállítják, meghökkentik az embereket” – mondja a tárgyakkal kapcsolatban Feiszt György, aki felidézi Leopold Bloom és családja szombathelyi kapcsolatait, majd – nem véletlenül- utal arra, hogy a valóság újabban elég ingoványos talajon áll.

Bloomsday 2022, T. Takács kiállítás, sörcsapolás
Sörre várva
Józing Antal

Mindezt egy sörcsapolás követi. A Guinness-hordó mögé Ronan Gargan, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete és Nemény András, Szombathely polgármestere, majd Horváth Soma alpolgármester áll, akik kiszolgálják az ingyen sörre várókat.

Bloomsday 2022, T. Takács kiállítás, sörcsapolás
Józing Antal

Hogy meddig tartott ki a hordó, azt már nem várjuk meg, közben honnan, honnan sem, a téren felbukkan Márki-Zay Péter.

Az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje nem áll be Guinnessért, ellenben jóízűen elbeszélget a nagykövettel majd a polgármesterrel.

Bloomsday 2022, T. Takács kiállítás, sörcsapolás
Bloom köpenyéből - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Talán Bloom hagyatékából is hozott magával valami tárgyat?

És hol van még a programsorozat Ha ezt Leopold Bloom láthatná... – Itt az idei Bloomsday teljes programja! June 11. 15:27 vége?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra