Gulyás Gergely: nyitás legkorábban április 12-én

Boltok: tíz négyzetméterenként egy vásárló?

A helyzet komoly, de az egészségügyi ellátórendszer képes ellátni, ha megfeszítve is, a feladatait – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

Mint mondta, bár a mostani halottstatisztikákban szereplők kétharmada továbbra is 70 évnél idősebb, az első és második hullámhoz képest most arányosan jóval több 50−69 éves ember hal meg a Covid−19-ben. Az időseket mostanra már jobban tudjuk védeni, közel felük oltást is kapott, miközben a harmadik hullám a 30−60 éves fiatal- és középgenerációt kapta oldalba. Az újabb és újabb rekordszámokat olvasva elég meglepő, hogy 2019 első két hónapjában jóval magasabb volt az összhalálozás a mostaninál.

Gulyás kijelentette: Csehországban, Magyarországon, Svédországon és Bulgáriában egyaránt rossz a helyzet. 1678 szabad lélegeztetőgépes ágy van, 10 441 "rendes", vannak még lehetőségek ebben - tette hozzá. Bármelyik orvos behívható egészségügyi ellátásra. Egy megoldás van, a vakcinázás.

Ha meglesz a 2,5 millió beoltott, kinyitnak az iskolák és a bölcsődék, április 12. vagy 19. lehet a dátum. Szeretnénk minden tanárt, óvónőt és bölcsődei dolgozót beoltani gyorsan, egyszerűen, azelőtt, hogy nyitnánk. Önkéntes marad az oltás. Boltok: az operatív törzs vizsgálja, hogy 10 négyzetméterenként 1 ember vásárló megfelelő korlátozás lehet-e. Pénteken lesz döntés az operatív törzs ülésén, amelyen Orbán Viktor is részt vesz.

A miniszter azt ígérte, hogy az iskolák és óvodák újranyitása előtt legalább 1 hét felkészülés lesz, ami idő alatt az óvónőket például – jelentkezésük alapján – be fogják oltani. Ha beoltják az időseket, úgy fognak Gulyás szerint radikálisan csökkenni a járványügyi számok.

Az iparkamara boltokról szóló javaslatával kapcsolatban azt mondta, az operatív törzstől azt kérték, hogy vizsgálják meg a szabályok életszerűségét és bevezethetőségét. Gulyás szerint nem vitás, hogy jobb lenne egy ilyen szabályozás, viszont húsvét előtt ez hosszú sorokhoz vezethetne. Erről a holnapi ülésen döntenek.

Szeretnék, ha áprilisban nagyot léphetnének előre az oltások számát illetően. Az EU-s szállítmányok a jövő hónapban talán gyorsulni fognak. Aggasztóak a mostani számok, de azt remélik, hogy ha az idősek átoltása megtörténik, akkor a megbetegedések és a halálozások számai is csökkenni fognak.

A számok azt mutatják, hogy alapvetően változtatni még nem tudunk - mondta a miniszter.

Gulyás szerint a kormány döntött arról, hogy egészségügyi ellátórendszer – nemcsak hely, azaz ágy – további kapacitásait szabadítsák fel, amennyiben ez szükségessé válik. További 600 ezer nyugdíjas van, aki nem regisztrált, pedig kellene, ezért Müller Cecília levélben kereste meg az érintetteket, hogy mihamarabb megtörténjen a veszélyeztetett korosztály átoltása. Gulyás emlékeztetett: a vírus ellen csak az átoltottság véd meg. - foglalja össze az infostart.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19