Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Súlyos a járványhelyzet a gyárakban, csak nem szeretünk beszélni róla

Vas megyében már vannak olyan részlegek, amelyek leálltak. Van olyan üzem, ahol a munkásoknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és nem szabad elárulniuk, ha pozitív eredményük miatt nem tudnak tovább dolgozni.

Egyre több a koronavírus miatti megbetegedés a gyárakban is, a hiányzások már 15-20 százalékra rúgnak az egyes üzemekben. Van olyan kirívó eset, ahol a dolgozók 30 százaléka nem tud részt venni a termelésben – mondta el a Népszavának László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Az alelnök szerint mindenképpen meg kellene vizsgálni a nem létfontosságú termelést végző gyárak átmeneti bezárás ának kérdését. László Zoltán azzal érvelt, hogy a probléma már az ország teljes területén jellemző. Azt is elárulta, hogy van olyan üzem, ahol a munkásoknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és nem szabad elárulniuk, ha pozitív eredményük miatt nem tudnak tovább dolgozni.

Pixabay.com

A Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc vaklármaként értékelte a Vasas alelnökének aggodalmát. Azt mondta, hogy a hivatalos adatok alapján lehetetlen a 15-20 százalékos átfertőzöttségi arány a gyárakban. Ugyanakkor Rolek Ferenc sem tudta megmondani, milyen arányban fordulnak elő megbetegedések és hiányzások, de szerinte üzemenként igen eltérő lehet a helyzet. Hangsúlyozta, hogy nem látja indokoltnak a teljes, általános gyárlezárást.

Közép-Európában nem olyan egyszerű a távmunka megszervezése

A Reuters néhány nappal ezelőtt foglalkozott a tragikusra fordult magyar és cseh járványhelyzettel, és a riasztó fertőzöttségi adatokat többek között azzal is magyarázta, hogy régiónkban sok a nagy termelőüzem, ahol nem lehet megoldani a távmunkát. A kormányok viszont vonakodnak megállítani a működésüket, mert akkor újabb sebet ütnének a gazdaságon a tavalyi megrogyás után.

Súlyos a helyzet Vas megyében

Lapunk elküldte a kérdéseit Vas megye legnagyobb ipari cégeinek, de egyelőre csak néhány helyről érkezett visszajelzés, azzal, hogy később reagálnak a megkeresésünkre.

Válaszolt viszont a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

„A mi információink szerint Vas megyében is több termelőüzemben súlyosbodik a pandémiás helyzet, illetve a járvány okozta munkaerő-kiesést egyre nehezebb - a folyamatos termelés fenntartása érdekében – áthidalni" – közölte Balogh Károly Zsolt.

A főtitkár hozzátette: „A rendelkezésünkre álló adatok alapján nem jelenthető ki, hogy általánosságban tragikus lenne a helyzet, de természetesen, minden óvintézkedés ellenére, nálunk is vannak olyan gyárak, ahol egész részlegek állnak le - hol az akut járványhelyzet, hol éppen az annak eszkalálódását megelőzni célzó intézkedések miatt.”

Lapunk információi szerint a nagy szombathelyi termelőüzemek többségében komolyan veszik a védekezést és szigorú protokoll alapján folyik a munka. Ugyanez nem feltétlenül igaz a kisebb gyárakra és egyéb munkahelyekre, ahol szükséges a fizikai jelenlét.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra