Egyetlen gyermek Covid-osztály van egész Nyugat-Magyarországon

Sok kétségbeesett szülő pedig csak akkor szembesül ezzel, amikor már beütött a baj.

Bár jórészt már nem a koronavírus-járványról szólnak a hírek és a mindennapjaink, tagadhatatlan, hogy még köztünk van. Nemrég például egy olvasónk is egy érdekes esettel kereste meg lapunkat.

Történt ugyanis, hogy nemrég megbetegedett gyermeke, náthás volt, köhögött, nehezen vette a levegőt. Nagy rosszul volt, éjszakánként is, így elvitték az ügyeletre, ahol az orvos nem tesztelte le, holott az édesanya mondta, hogy van igazolt fertőzött a családban.

A gyerek viszont egyre rosszabbul lett, elvitték a háziorvoshoz is, aki alaposan megvizsgálta és megcsinálta a Covid-tesztet is, majd adott egy beutalót betegfelvételre a Markusovszky Kórház gyerekambulanciájára.

Az aggódó szülők rögtön be is vitték gyermeküket, de jött a hidegzuhany. A kórházban ugyanis közölték velük, hogy a háziorvosuk rosszul tudja a dolgokat, mert mióta tart a koronavírus-járvány, Szombathelyre bizony nem vettek fel koronavírusos gyereket.

Egész egyszerűen azért, mert nincs rá engedélyük.

Ennek ellenére a szülők azt mondják, segítőkészek voltak a kórházban, megvizsgálták gyermeküket, többféle gyógyszer is adtak neki. És bár az orvos azt mondta, szívesen felvennék az osztályra, nem tehetik meg, mert a főigazgató úgy döntött még a járványhelyzet elején, hogy nem vehetnek fel koronavírusos gyerekeket.

Mint kiderült, a legközelebbi gyermek Covid-osztály pedig Győrben van, ahova mentővel vitték el anyát és gyermekét. De hogy erről miért nem tudott a háziorvosuk, az rejtély.

„Pedig azt gondolná az ember, hogy valahova csak le van írva nekik, hogy mi ilyenkor a menetrend, hogy hova kell irányítani a betegeket. Azt mondták a kórházban, hogy ezt minden háziorvosnak tudnia kell. De valamiért ez még sincs így. Hogy a háziorvosok nem tájékozódnak megfelelőképpen vagy nem tájékoztatják őket, én ezt így nem tudom megmondani. De azt hallottam azóta, hogy van, ahol tudják és van, ahol nem” – mondta az anyuka.

A koronavírusos megbetegedések száma pedig ismét kezd növekedni, ezt a ritkán közölt számok is bizonyítják, illetve olvasónk is ezt tapasztalta.

„Nagyon sokan betegednek meg naponta, és azért a gyerekeknek sem lenne mindegy, hogy Győrbe vagy Budapestre kell elmenni, vagy tudják őket helyben kezelni” – tette hozzá.

Ez alapján tehát arra a következtetésre jutottunk, hogy egyetlen egy gyermek Covid-osztály van egész Nyugat-Magyarországon. Ezzel pedig sok kétségbeesett szülő csak akkor szembesül, amikor már beütött a baj. Például annak a mindössze hat hetes kisbabának a családja, aki megfertőződött és őt is azonnal Győrbe kellett szállítani.

Győrben azonban szerencsére minden jól ment és az anyuka azt mondja, az osztály is nagyon jól felszerelt. Mindenki teljesen el van különítve, így ők is egyedül voltak egy szobában gyermekével és tulajdonképpen minden adott volt: fürdőszoba, mikró, hűtő.

„Úgyhogy igazából minden adott volt, csak hát nagyon messze voltunk Vas megyétől. Kinek szóljak, hogy hozzon be nekünk akármit is. Még szerencse, hogy úgy pakoltam össze, hogy nem nagyon kellett utánunk hozni semmit sem. Pedig mielőtt bementünk a szombathelyi kórházba, édesapám mondta, hogy ne pakoljak annyi mindent, úgyis behozza majd. Szerencse, hogy nem hallgattam rá, mert hoppon maradtunk volna, erre ugyanis nem számítottunk” – mesélte.

Közben pedig az anyukáról is kiderült, hogy elkapta a koronavírust. Amikor még Szombathelyen őt is letesztelte a háziorvos, negatív volt a tesztje, de aztán Győrben is csináltak tesztet, ami már pozitív lett. De ez abból a szempontból nem is okozott nagy meglepetést, mert azt mondja, már neki is voltak tünetei.

„Nem volt egyszerű az elején, nagy volt az ijedtség. De szerencsére egy-két apró nehézségen kívül más nagyobb probléma nem volt. Hál' Istennek jobban lettünk és hazajöhettünk. Most már csak egy picit náthás, úgyhogy úgy néz ki, most már kilábalunk belőle” – zárta mondandóját az anyuka.

A történtekkel kapcsolatos kérdéseinket természetesen elküldtük a Markusovszky Kórháznak, illetve az operatív törzsnek is, előbbitől pedig az alábbi választ kaptuk:

Jelenleg érvényes COVID-19 járványügyi rendelkezések alapján kórházunk nincs kijelölve COVID pozitív gyermekek ellátására. Az eljárásrendben a betegutak egyértelműen meg vannak határozva, így az is, hogy a szombathelyi kórháznak hova kell küldenie a COVID pozitív gyermekeket.

Arra viszont nem kaptunk választ, hogy igaz-e, hogy sosem volt gyermek Covid-osztály a szombathelyi kórházban és tényleg a főigazgató döntött-e erről, illetve ha igen, miért. Valamint azt sem erősítették meg, hogy valóban Győrbe és Budapestre kell küldeni a megfertőződött nyugat-magyarországi gyermekeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19