Ha annyit fogyasztott, mint tavaly, havi 125 ezerrel kellett többet fizetnie

De nem fogyasztott annyit, bezuhant a boltok forgalma.

Az uniós átlag több mint négyszeresével zuhant a magyarországi boltok forgalma áprilisban az Eurostat adatai szerint. 12,6 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyarok, mint egy évvel korábban - írja az rtl.hu .

Főleg műszaki cikkekről és bútorokról mondtak le, de élelmiszereket is nélkülöztek az EU legmagasabb inflációja miatt. A GKI úgy számol, egy átlagos háztartás havi 125 ezer forinttal költött többet, ha ugyanannyit fogyasztott, mint egy éve.

Hiába akcióznak, a vevők nem veszik az adást. Olyan kereskedő is panaszkodik, aki használt készülékeket árul. A műszaki és a bútorboltok forgalma zuhant a legnagyobbat az országban, a KSH adatai szerint áprilisra egy év alatt 20-20 százalékkal - írja az RTL honlapja.

Húsvétkor a kereskedőket meglepte a szokatlanul élénk forgalom. Csakhogy ma kiderült, összességében 8,6 százalékkal kevesebb élelmiszer fogyott áprilisban, mint egy évvel korábban. A GKI szerint az Unió legmagasabb, 24 százalékos inflációja miatt.

A szegény ember adója az infláció. Tehát mindenki, aki szegény, aki az átlag alatt van, de igazából már az átlagon levők is megszenvedik az inflációt – magyarázta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az átlagbér vásárlóértéke tavaly szeptember óta csökken Magyarországon. És egyelőre a nyugdíjak sem tartják a lépést az inflációval. Emiatt egyre többen vásárolnak kevesebbet.

„Ha az áprilist nézzük, akkor egy magyar háztartás ugyanarra a termékkörre nagyságrendileg 125 ezer forinttal költ többet, mint tavaly. Ezen belül a legfontosabb termékek, például az élelmiszerek esetében közel 43 ezer forinttal kell többet költenünk ugyanannyi élelmiszer megvásárlására. És nőtt azért az energiakiadások és az üzemanyag súlya is” – tette hozzá Molnár László.

Tavalyhoz képest összességében áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Ez a legnagyobb visszaesés az Unióban, a 27 tagállam átlagának több mint négyszerese.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság