Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ha megfertőződött, ne érje be a gyorsteszttel, mert pórul jár!

Csak a PCR-teszt jogosít uniós igazolványra, és más macera is van.

Amilyen nehéz megfogni az igazságot a koronavírus tudományos megközelítésében, olyan átláthatatlan dzsungel alakult ki körülötte a magyar államigazgatásban és egészségügyi adminisztrációban.

Lapunkhoz a közelmúltban ez az olvasói levél érkezett:

„Most szembesültünk azzal, hogy kisgyermekünk, habár átesett a koronavírus-betegségen, amelyet hivatalos helyen végzett gyorsteszt igazolt a háziorvosi vizsgálatot követően; ez alapján nem illeti meg őt az uniós védettségi igazolás, csak a magyar. (Amit kézhez is kaptunk.)

A gyorstesztet végzők anno azt mondták, hogy PCR-tesztet csak akkor csinálnak, ha a gyorsteszt negatív, és őszintén szólva, nem voltunk az információ birtokában, hogy az elvégzett gyorsteszt nem ad EU-igazolást. Ha ezt tudjuk, egyből elvisszük PCR-tesztre és nem várunk 2 napot időpontra gyorsteszt miatt.”

És ami talán a legszebb:

„Rákérdeztünk utólag a háziorvosnál: ő sem tudott erről a megkötésről a gyorsteszttel kapcsolatban.”

A fentiekből három dolog azonnal következik:

1. Sokan vannak hasonló helyzetben.
2. Megint sikerült nem átgondolni a rendszert.
3. Ha már elcseszték, legalább az információs rendszert kellett volna hozzáilleszteni.

Hogy mennyire nem egyedi a fenti eset, álljon itt egyik ismerősöm története.

Ő két Szputnyik után éppen a harmadikra készült, amikor nem érezte jól magát, így orvoshoz ment. Az orvos tette a dolgát, a hivatalos orvosi rendelőben készült gyorsteszt – ahogy várni lehetett – pozitív lett. Az eset annak rendje és módja szerint felkerült az EESZT-be, ő pedig otthon, karanténban esett át a nem is olyan enyhe tüneteken.

Mikor meggyógyult, az orvosától kérdezte, hogy mindez hogyan jelenik majd meg a védettségi kártyán, ám az orvos, érthető módon, nem tudta, de segítőkész volt, felhívta az ÁNTSZ-t, ahonnan a Kormányablakhoz irányították.

Ott viszont azt mondták, annyit tudnak, hogy kinyomtatják az EESZT adatait. Ennyi.

És akkor újra ott vagyunk: ha nincs PCR-teszt, akkor nincs uniós igazolvány, ráadásul más kérdések is felmerülnek.

Mivel átesett a betegségen, jó darabig nem lehet oltani, így nem kaphatja meg a harmadik oltást. A Szputnyik miatt ez külföldön majdnem mindegy, viszont Rogán még a múlt évben azt mondta, hogy a kormány gondolkodik azon, hogy a védettség igazolványok 6-7 hónap után lejárnak. Ez viszont azt jelentené, hogy ismerősöm és még sok ezren – két oltás, majd a betegségen átesés után – már Magyarországon is pont ott lenne, mint az oltatlanok.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19