Ha megfertőződött, ne érje be a gyorsteszttel, mert pórul jár!

Csak a PCR-teszt jogosít uniós igazolványra, és más macera is van.

Amilyen nehéz megfogni az igazságot a koronavírus tudományos megközelítésében, olyan átláthatatlan dzsungel alakult ki körülötte a magyar államigazgatásban és egészségügyi adminisztrációban.

Lapunkhoz a közelmúltban ez az olvasói levél érkezett:

„Most szembesültünk azzal, hogy kisgyermekünk, habár átesett a koronavírus-betegségen, amelyet hivatalos helyen végzett gyorsteszt igazolt a háziorvosi vizsgálatot követően; ez alapján nem illeti meg őt az uniós védettségi igazolás, csak a magyar. (Amit kézhez is kaptunk.)

A gyorstesztet végzők anno azt mondták, hogy PCR-tesztet csak akkor csinálnak, ha a gyorsteszt negatív, és őszintén szólva, nem voltunk az információ birtokában, hogy az elvégzett gyorsteszt nem ad EU-igazolást. Ha ezt tudjuk, egyből elvisszük PCR-tesztre és nem várunk 2 napot időpontra gyorsteszt miatt.”

És ami talán a legszebb:

„Rákérdeztünk utólag a háziorvosnál: ő sem tudott erről a megkötésről a gyorsteszttel kapcsolatban.”

A fentiekből három dolog azonnal következik:

1. Sokan vannak hasonló helyzetben.
2. Megint sikerült nem átgondolni a rendszert.
3. Ha már elcseszték, legalább az információs rendszert kellett volna hozzáilleszteni.

Hogy mennyire nem egyedi a fenti eset, álljon itt egyik ismerősöm története.

Ő két Szputnyik után éppen a harmadikra készült, amikor nem érezte jól magát, így orvoshoz ment. Az orvos tette a dolgát, a hivatalos orvosi rendelőben készült gyorsteszt – ahogy várni lehetett – pozitív lett. Az eset annak rendje és módja szerint felkerült az EESZT-be, ő pedig otthon, karanténban esett át a nem is olyan enyhe tüneteken.

Mikor meggyógyult, az orvosától kérdezte, hogy mindez hogyan jelenik majd meg a védettségi kártyán, ám az orvos, érthető módon, nem tudta, de segítőkész volt, felhívta az ÁNTSZ-t, ahonnan a Kormányablakhoz irányították.

Ott viszont azt mondták, annyit tudnak, hogy kinyomtatják az EESZT adatait. Ennyi.

És akkor újra ott vagyunk: ha nincs PCR-teszt, akkor nincs uniós igazolvány, ráadásul más kérdések is felmerülnek.

Mivel átesett a betegségen, jó darabig nem lehet oltani, így nem kaphatja meg a harmadik oltást. A Szputnyik miatt ez külföldön majdnem mindegy, viszont Rogán még a múlt évben azt mondta, hogy a kormány gondolkodik azon, hogy a védettség igazolványok 6-7 hónap után lejárnak. Ez viszont azt jelentené, hogy ismerősöm és még sok ezren – két oltás, majd a betegségen átesés után – már Magyarországon is pont ott lenne, mint az oltatlanok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19