Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Haladás sokadik, utolsó pillanatban érkezett kérését most nem teljesítette a közgyűlés

Puskás Tivadar polgármester az elmaradt rendkívüli közgyűlés végére felismerte, hogy itt a felelősségről van szó. A csapatért és a közpénzekért.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szinte biztos, hogy a Haladás nem indulhat az NB2-ben - írtuk nem sokkal ezelőtt Szinte biztos, hogy a Haladás nem indulhat az NB2-ben 2019. July 25. 12:44 , a szombathelyi rendkívüli közgyűlésen történtek alapján.

Ugyanis határozatképtelenség miatt elmaradt a közgyűlés, de hogy megértsük, mi is történt, vissza kell menni az időben.

Többször is lehetett már némi zsarolási szándék a háttérben

Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a Haladás Labdarúgó Kft. (itt ugyanis nem a csapatról, hanem a cégről van szó) az utolsó pillanatban kért plusz pénzt az önkormányzattól, azzal indokolva ezt, hogy ha azt nem kapják meg, akkor annyi a csapatnak. Legutóbb idén áprilisban történt ilyen, amikor bejelentették, hogy azonnal 150 millióra lenne szükségük 150 millió forint kellene azonnal a Haladásnak, hogy indulhasson a következő szezonban 2019. April 29. 16:46 , különben nem kapják meg az NB1-es játékengedélyt az MLSZ-től a következő szezonra.

A Haladás vezetői a rendkívüli közgyűlésen
Szilágyi József (telefonos fotó)

Ezt is úgy, hogy alig pár nap volt hátra a határidőig. Akkor a közgyűlés, fogcsikorgatva bár, de megszavazta a 150 milliót, igaz, nagyon szigorú feltételek mellett. A klubnak először nem tetszett, hogy feltételeket szabnak, de júniusban a közgyűlés megismételte a határozatot Bekeményített a közgyűlés, a Haladás kénytelen volt elfogadni a szigorú feltételeket 2019. June 19. 18:59 .

A Haladás vezetői ezt sem akarták elfogadni, ezért fel sem használták a 150 milliót. Közben a csapat kiesett az NB1-ből, de az NB2-es induláshoz is kell az MLSZ engedélye, amit holnap, azaz június 26-án tárgyalnak. Ezért kértek gyorsan rendkívüli közgyűlést Július 26-án dől el, indulhat-e a Haladás az NB2-ben, csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester 2019. July 24. 11:56 mára.

Közben az is felmerült Tulajdonosváltás a levegőben: Illés Béláék elajándékoznák a csapat működtetését a Haladás VSE-nek 2019. July 01. 12:54 , hogy a Haladás többségi tulajdonosa, az Illés Bélához kötődő Halmill Kft., hajlandó ajándékként átadni a több mint 70 százalékos tulajdonrészét a Haladás VSE-nek, de három héttel később is csak annyit közöltek, hogy folytatják az egyeztetéseket Homlok Zsolt tárgyal a Haladás futballklubbal, hogy Illés Béla tulajdonrészét megkapja a Haladás VSE 2019. July 19. 15:30 . A most történtek esetében viszont ennek nincs jelentősége.

Szóval, a mai rendkívüli ülés előtt, azaz tegnap már látszott A Haladás először elkérné az önkormányzati plusz támogatást, utána csinálna üzleti tervet 2019. July 25. 08:45 , hogy nem lesz fáklyásmenet a Haladás kérésének teljesítése, főleg azért nem, mert a cég vezetői azt szerették volna, hogy először kapják meg a pénzt, és csak utána kelljen összeállítani a csapat gazdasági stabilizálására kidolgozott üzleti tervet. És a közgyűlés által kért pénzügyi és jogi átvilágítást is csak a pénz átutalása után szerették volna megejteni.

Ráadásul az is világos volt, hogy a nyár közepén egy nap alatt nem lehet összehívni egy közgyűlést, mivel a képviselők nagy része nyaral ilyenkor. Ennek ellenére a polgármester összehívta a közgyűlést, ahol megjelentek a Haladás vezetői is.

Meg akarták szavaztatni, nem sikerült

A ma délelőtti ülés elején nem is volt meg a határozatképesség, ám közben bejött a terembe Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) és így megvolt a szükséges 11 fő.

Sok képviselő hiányzott
Szilágyi József (telefonos fotó)

Ipkovich György (Éljen Szombathely) azonnal kérte, hogy halasszák el a mai ülést, másnap reggelre, ugyanis a jogi bizottságot sem sikerült összehívnia, márpedig a bizottság véleménye nélkül nem tárgyalható az ügy. Ehhez később Horváth Attila (Éljen Szombathely) és Balassa Péter (Jobbik) is csatlakozott.

Világosan látszott, hogy a jelenlévő hat fideszes képviselő, plusz Puskás Tivadar polgármester meg akarta szavaztatni a módosított javaslatot, de ez nem sikerült. Az ellenzéki képviselők és Molnár Miklós is elmondták: anélkül, hogy világosan látnák a klub pénzügyeit, felelőtlenség lenne ennyi közpénzt adni a csapatnak.

Közben Ipkovich György hiába jelentkezett, a polgármester nem adott neki szót, erre Ipkovich látványosan kivonult, és követte őt Molnár Miklós is. Erre megszűnt a közgyűlés határozatképessége, Puskás Tivadar, bízva a folytatásban, szünetet rendelt el.

Puskás Tivadar felismerte, hogy rájuk akarják hárítani a felelősséget

A szünet után azonban - Balassa Péter kivételével - az ellenzéki képviselők már nem mentek vissza, és ami még meglepőbb, hirtelen megváltozott Puskás Tivadar véleménye is.

Miközben az elején még a Fidesz át akarta vinni az ügyet, és az ellenzéki képviselők felelősségét hangoztatták, a polgármester most kijelentette, az igazi felelősség azoké, akik hagyták, hogy idáig jussanak a dolgok. Megemlítette, hogy a közgyűlés többször is segített már a klubnak, pedig a városnak csupán 10,5 százalék a tulajdonrésze a csapatot működtető cégben.

Puskás Tivadar rájött, hogy itt a felelősség áthárításáról is szó van
Mészáros D. Zsolt

Puskás kijelentette, van egy érvényes közgyűlési döntés az ügyben. Ez arról szól, hogy ha a csapat többi tulajdonosa (tulajdonrészük arányában) hozzájárul a pénzügyi problémák megoldásához, és ezt jogilag megbízható módon igazolják, akkor az önkormányzat azonnal átutalja a pénzt. Fel is szólította a többi tulajdonost, hogy ezt még a mai napon tegyék meg, akkor megkapják a 150 milliót, és holnap ezzel a hírrel mehetnek az NB2-es játékengedély tárgyalására.

Sőt, a polgármester azt is megjegyezte, hogy a Haladás VSÉ-nek is van labdarúgó szakosztálya, ami most az utánpótlással foglalkozik. Célzott rá, hogy akár ők is átvehetik a felnőtt csapatot, és kijelentette, Szombathelynek mindenképpen lesz felnőtt focicsapata.

Vagyis, az önkormányzat most nem teljesítette a Haladás utolsó pillanatban érkező kérését, és nem engedtek a ki nem mondott zsarolásnak sem. Sőt, nem csak az ellenzéki képviselők, hanem a polgármester is kijelentette, hogy a csapat botrányos anyagi helyzetéért nem az önkormányzat, hanem a cég tulajdonosai a felelősek. Ritka pillanat volt ez.


Molnár Miklós vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi

Molnár Miklós lapunknak a közgyűlés lezárását követően azt mondta, amióta gondok vannak a Haladásnál, a polgármester mindig Illés Károly alpolgármestert küldte az egyeztetésekre. Vezetői szinten ők soha nem beszéltek az ügyről, mindig Illés egyeztetett az illetékesekkel.

Molnár: Velem sem egyeztettek
Mészáros D. Zsolt

Hozzátette, van egy olyan szabály, hogy a költségvetést érintő döntésekben a polgármester köteles őt bevonni az előkészítésben. A Haladás ügye is költségvetést érintett, de ő is csak a hivatal informatikai rendszeréből tudta meg, hogy rendkívüli közgyűlés lesz. Illés Károly pedig, aki vitte a területet, tudott az egyeztetésekről, éppen nyaral, és nem volt jelen a rendkívüli közgyűlésen.

Elmondta, kezdeményezni fog egy vizsgálóbizottságot, hogy az elmúlt fél évben a tulajdonosi jog gyakorlója mit tett azért, hogy a várost ne érje veszteség. Sem anyagilag, sem egyéb szempontból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra