Hat magyar városban emelkedhet a Covid-fertőzöttek száma: köztük van Szombathely is

A szennyvízminták alapján jósolja ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Talán lapunk volt az első az országban, amely április elején beszámolt A koronavírus-járvány jelei már a betegség diagnosztizálása előtt megjelennek 2020. April 01. 08:57 a holland kutatók felfedezéséről.

Ennek lényege, hogy egy város szennyvízhálózatában már jóval azelőtt megjelenhet a koronavírus, mintsem az első betegségeket diagnosztizálták, azaz a minták alapján elég nagy pontossággal meg lehet becsülni egy település leendő fertőzöttségét.

Nemzeti Népegészségügyi Központ

A módszert A koronavírus-járvány jelei már a betegség diagnosztizálása előtt megjelennek 2020. April 01. 08:57 később a Nemzeti Népegészségügyi Központ is elkezdte használni, és rendszeresen közzétesszi az ilyen jellegű adatokat.

Ebből a szempontból nem túl jó hír a központ mai jelentése.

Ezek szerint az elmúlt hetekben újabb mintavételezésekre került sor és 7 szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében.

Ezek: Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei.

Nemzeti Népegészségügyi Központ

A vizsgálatokhoz és az eredményekhez az alábbi magyarázatot fűzi a Nemzeti Népegészségügyi Központ:

"Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech