Hétfőig drukkolhatunk Karikó Katalin Nobel-díjáért

Két esélye is van rá.

Karikó Katalinnak jövő héten két esélye is lesz, hogy munkatársával, Drew Weissmannal a szabadalmukon alapuló mRNS-alapú Covid-vakcináért megkapja a Nobel-díjat. Az egyik esély október 4-én az orvosi Nobel-, a másik kémiai Nobel-díj lehet, amit október 6-án adnak át.

A két kutató az elmúlt hónapokban egy sor olyan díjat kapott, amelyek a korábbi évek tapasztalatai szerint, a Nobel előszobájának számít, és az előzetes latolgatások is számon tartják díjesélyesként a nevüket.

Természetesen azt nem tudhatjuk biztosan, hogy megkapják-e. Már csak azért sem, mert a díjat odaítélő bizottság nagyon erős szakmai alapokon hozza meg a döntését, más szemmel nézik azt, amit mi, laikusok, világmegváltó eredménynek tartunk. Mindenesetre az utóbbi két évben a kémiai Nobel-díjat például két olyan eredményre adták, amelyre igaz, hogy alapjaiban változtatja meg az életünket.

A lítiumionos akkumulátortechnológia alapjairól és az úgynevezett CRISPR génszerkesztési módszerről van szó. Az utóbbiról a genetikai betegségek lehetséges gyógymódjai kapcsán még sokat fogunk hallani – írta meg a G7.

A kémiai Nobel egyáltalán úgy merül fel, hogy az mRNS óriásmolekulán végzett módosítás vastagon belefér a biokémiába is. Ugyan molekuláris biológiai munka, de biológiai Nobel-díj nincs. Az mRNS-oltás ugyanis egészen egyszerűen fogalmazva azért működik, mert módosítottak benne egy molekulát – és óriási munka kellett hozzá. Bár Karikóék neve állandóan felmerül a kémiai Nobel-esélyesek között is, ott sokkal kevésbé tartják valószínűnek a sikerüket, azért, mert bármennyire is kémia van a háttérben, a kutatás eredeti célja és végső eredménye is egyértelműen a gyógyítás/megelőzés volt.

Az igazi áttörést azonban nemcsak a koronavírus-járvány letörése jelenti, a módosított mRNS mint alaptechnológia a remények szerint teljesen új utakat nyithat meg a gyógyításban. A koronavírus-járvány ennek az újításnak egy gigantikus tesztje volt, és egyelőre minden jel szerint kiválóan teljesített. Az mRNS-sel korábban is foglalkoztak fejlesztések, de az utóbbi egy évben – az eredményeket látva – hihetetlen mértékben állt rá a tudományos élet a további lehetőségek felkutatására.

A Nobel-díjakat a járvány miatt (tavalyhoz hasonlóan) idén is, mint tavaly, a díjazottak lakóhelyén adják át, és a jelenlegi tervek szerint a decemberben szokás szerint megrendezett Nobel-héthez időzített bankettet sem tartják meg. Egyébként 2020 előtt legutóbb 1956-ban nem volt bankett, akkor azért fújták le, mert az eseményre nem akarták meghívni a magyar forradalmat leverő Szovjetunió svédországi nagykövetét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech