Hogyan muzsikáltak tavaly a szombathelyi képviselők vállalkozásai? Egyáltalán, kinek milyen érdekeltségei vannak?

Fogadjuk, hogy nem találja el, kinek van a legkomolyabb vállalkozása.

A közelmúltban azt néztük meg közelebbről, hogy milyen évet zártak tavaly a legnagyobb Vas megyei cégek.

Erről viszont eszünkbe jutott, hogy vajon milyen évet zártak a helyi politikusok vállalkozásai. Egyáltalán, kinek milyen érdekeltségei vannak?

Mindez azért is érdekes, mert sokat beszélünk a politikáról és politikusokról, ám jóval kevesebbet erről a kérdésről, pedig ez is hozzátartozik a teljes képhez. Annál is inkább, mert a helyi képviselői tiszteletdíjból (250 ezer/hó) nem lehet megélni, még a bizottsági plusz pénzekkel sem. (A tiszteletdíjak aktuális összegét itt lehet megnézni.)

Így aztán hacsak nem tagja valaki a városvezetésnek, mindenképpen más bevételi forrás után kell nézni.

Van, aki alkalmazásban áll és van, aki vállalkozást üzemeltet. Többen vannak olyanok, akik városi cégeknél kaptak pozíciókat.

Mi első körben a vállalkozásokra voltunk most kíváncsiak, de ha már elkezdtük bogarászni az év elején leadott vagyonnyilatkozatokat, kigyűjtöttük az egyéb bevételi forrásokat is. Ugyanakkor nem foglalkoztunk a fent belinkelt képviselői díjakkal, városvezetői fizetésekkel stb.

Ágh Ernőnek nincsenek gazdasági érdekeltségei, viszont van némi „politikaközeli” plusz jövedelme, ahogy annyi más képviselőnek: tagja a Szova felügyelő-bizottságának (feb), amiért bruttó 126 ezer forintot kap havonta.

Bokányi Adriennek sincs vállalkozása. A tanácsnoki és bizottsági tiszteletdíjak mellett ő is tagja a Szova felügyelő-bizottságának (feb). Érdekes, hogy az ezért kapott havi összeg nem egyezik meg Ágh Ernőével: 113 ezer 400 forint.

Czeglédy Csabának még megvan a Humán Operátor Zrt.-je, amiben 27 százalékos tulajdona van, de az Opten adatai szerint a cég felszámolás alatt áll. Civil munkahelye jelenleg a Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda, ahol irodavezetőként dolgozik havi 200 ezer forint díjazásért. Emellett még 1,55 millió forint osztalékot is felvett az elmúlt egy évben. (Az ügyvédi irodáknak nem kell közzétenniük az éves pénzügyi beszámolóikat.)

Horváth Gábornak nincs vállalkozása, viszont karbantartó műszerészként alkalmazásban áll a Budapesten bejegyzett GO-MAX Kft.-nél, amivel havi bruttó 296 ezer forintot keres. Emellett tagja az Agora felügyelő-bizottságának havi 40 ezer 500 forintért.

Horváth Attila alpolgármesternek 45 százalékos tulajdona van a Red Gufo Vagyon és Követeléskezelő Kft.-ben, ami az elmúlt években veszteséget termelt (tavaly mínusz másfél millió forintot), idén pedig végelszámolás alá került.

A másik alpolgármesternek, Horváth Somának 50 százalékos tulajdona van a Fő téri Ében 2002 Kft.-ban. A cég tavaly 11,8 millió forintos árbevétel mellett 782 ezer adózás előtti eredményt produkált.

Illés Károlynak 51 százalékos tulajdona van a Szombathelyen bejegyzett Tent Trade Hungary Kft.-ben, de a cég nem muzsikál valami fényesen. Az elmúlt két évben nem volt bevétele, tavaly közel félmilliós veszteséget hozott össze. Ugyanakkor máshonnan azért érkeztek a politikushoz bevételek. A képviselői, frakcióvezetői, bizottsági díjazás mellett havi bruttó 450 ezer forintot kap az Országgyűlés Hivatalától mint a képviselői (Hende Csaba) munkát segítő titkár, bérbead egy ingatlant havi 210 ezer forintért. Emellett havi bruttó 200 ezer forintot kap a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-től, ahol feb-elnök.

Kecskés Lászlónak nincsenek gazdasági érdekeltségei, de nincs is nagyon szüksége ilyesmire: orvosként havonta összesen bruttó 3,4 millió forintot keres a Markusovszky kórházban.

Kelemen Krisztiánnak 50 százalékos tulajdonaránya van a pénzügyekkel foglalkozó Kelemen Consulting Group Kft.-ben. A viszonylag jó 2021 után a cég tavaly 4,7 millió forintos bevétel mellett közel egymillió forintos veszteséget produkált. Ettől függetlenül a képviselő innen havi 150 ezer forintos havi jövedelmet kap, amit évi 450 ezer forintnyi Szép Kártyára való utalással egészít ki. Emellett tagja a Prenor Kft. feb-jének, ami havi 98 ezer forint díjazással jár.

Koczka Tibornak nincsenek gazdasági érdekeltségei. Felügyelő-bizottsági tag a városi tulajdonú Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft.-ben (FÉHE), ami havi bruttó 45 ezer forintot jelent.

Kopcsándi Józsefnek sincsenek cégei, viszont stratégiai igazgató a városi tulajdonú Szova Nzrt.-ben havi bruttó 927 ezer forintért. Tagja a Szomtáv Kft. felügyelőbizottságának is, ami havi szinten 120 ezer forintot jelent számára. Emellett vizsgáztat is, esetenként 70 ezer forintért.

László Győző alpolgármesternek résztulajdona van az ingatlanok bérbeadásával foglalkozó Sierra Invest Kft.ben (a vagyonbevallás szerint 10 százalékban tulajdonos, az Opten szerint az arány 24,5 százalék). A cég tavaly 18,2 milliós árbevétel mellett 1,6 millió forintos adózás előtti eredményt ért el. Az alpolgármester nem jelezte, hogy pénzt venne ki a láthatóan családi vállalkozásból.

Lendvai Ferenc 50 százalékban tulajdonosa a Montium Bt.-nek, ami láthatóan nem működik, hiszen évek óta nem volt bevétele. Máshonnan viszont van. Két tisztséget is betölt a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumban (KASZC). Referensként havi nettó 266 ezer, ügyvezetőként nettó 244 ezer forintot keres itt havonta. Emellett 34 ezer forintért feb-tag a Temetkezési Kft.-nél és ingatlankiadásból is érkezik havonta 250 ezer forintnyi bevétele.

Melega Miklósnak nincsenek gazdasági érdekeltségei. Levéltár-igazgatóként bruttó 720 ezer forintot keres havonta, ezt egészítik ki tudományos előadások, publikációk, amelyekért alkalmanként 30-40 ezer forintot jelentenek. A képviselő a Weöres Sándor Színház felügyelő-bizottságának a tagja havi 40,5 ezer forintért.

Nemény András polgármesternek két cégben is van tulajdona. Az YNOS Ingatlanforgalmazó és Közvetítő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben 50, míg a Nemény Bt.-ben 19 százaléka van. Az Opten szerint mind a két családi cégben 33 százalék a befolyásolás mértéke, de ennek nagy jelentősége nincs, ugyanis láthatóan egyik vállalkozás sem működött az elmúlt években.

Németh Ákosnak nincsenek vállalkozásai, a képviselői és tanácsnoki díjazása mellett havi rendszeres jövedelemhez, bruttó 89 ezer forinthoz jut a Vasivíz feb-elnöki pozíciója miatt, és emellett ingatlankiadásból is érkezik havi 180 ezer forint.

Putz Attila komoly vállalkozónak számít. 97 százalékban tulajdonosa a Szombathelyen bejegyzett Emplastrum Kft.-nek, amely tavaly 418 millió forintos árbevétel mellett 26 millió adózás előtti profitot termelt. A szerszámgyártással foglalkozó cég 25 embert foglalkoztat. A képviselő a cégből havonta 375 forintot „vesz ki”. Közben feb-elnök a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nkft.-nél is havi 55 ezer forintért.

Sátory Károlynak nincsenek gazdasági érdekeltségei. Iskolaigazgatóként havi 862 ezer forintot keres, a Szompark feb-tagságért havi 40,5 ezer forintot kap.

Szuhai Viktornak 25 százalékos tulajdona van egy Lasantee Network nevű, Szlovákiában bejegyzett cégben. Pontosabban volt, merthogy egy szlovák weboldal szerint a cég tavaly nyáron megszűnt. A tanácsnok a Szompark felügyelőbizottságának az elnöke, amiért havi 55 ezer forint jár.

Takácsné Tenki Mária „civilben” egyéni ügyvédként praktizál, bruttó havi 500 ezer forintért. Ő a távhőnél feb-tag havi 120 ezer forintért. A képviselőnő saját jogú és özvegyi nyugdíjban is részesül, ezeknek összege összesen havi 356 ezer forint.

Tóth Kálmánnak sincsenek gazdasági érdekeltségei, de jövedelmei igen. A városi tulajdonú Savaria Városfejlesztési Nkft.-nél projektvezetőként alkalmazzák havi 199 ezer nettó fizetésért. Kosárlabda játékvezetést is vállal, ami éves szinten bruttó kb. 800 ezer forintnyi bevételt jelent. Ennél valamivel több, évi 871 ezer forint jön be ingatlankiadásból, és ezt egészíti ki a feb-elnökségi pozíciója a Falco kosárcsapatnál. Ez utóbbit havi bruttó 55 ezer forinttal honorálják.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság