Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hogyan ünnepeljünk rokonainkkal együtt, ha nem találkozhatunk velük?

Adhatunk szerenádot is. Hasznos tippek és tanácsok, hogy az idei karácsony is meghitt legyen.

Sok családban felmerül, miként lehetne megoldani az idei ünnepet? Hogyan lehet bevonni az idősebbeket, hogy átíveljük a távolságot? A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója, dr. Purebl György hasznos tanácsokat ad a felmerülő kérdésekben.

Ahogy arról már mi is írtunk, Mi lesz idén a családi karácsonnyal? 2020. November 12. 10:33 idén nem kifejezetten adottak a körülmények az ünnepi hangulathoz. „Ez a szomorú helyzet, teszt is egyben, hogyan tudjuk ezt a karácsonyt kicsit más tartalommal megtölteni, és az örömünnep helyett intimitást vagy egymáshoz való kapcsolódást keresni benne” – mondja dr. Purebl György egyetemi tanár.

pixabay

A professzor szerint nem szabad belesüppednünk a siránkozásba, aktívan tennünk kell azért, hogy jól érezzük magunkat és valamilyen módon együtt lehessünk családtagjainkkal. Felhívja a figyelmet a modern eszközök használatára és sokoldalú lehetőségeire.

Ha virtuálisan mégsem lenne kivitelezhető az együttlét, a szakorvos szerint lehetőség van távolságtartó személyes találkozásokra is, például egy ablak alatti szerenád a nagymamánál, vagy egy közös séta keretein belül – írta.

pixabay

Az igazgató fontosnak tartja, hogy ne csak lehetőséget biztosítsunk idősebb vagy beteg hozzátartozóinknak az online kommunikációra, hanem aktívan keressük is őket. Beszéljünk meg velük előre egy időpontot, amikor találkozunk a virtuális térben, ugyanúgy, mintha egy személyes találkozót szerveznénk. Az idősebbeket ráadásul az is gátolja, hogy nem akarnak zavarni, valójában pedig vágynak a beszélgetésre.

A Covidon átesetteknek különösen hangsúlyozza a kapcsolattartás fontosságát, hiszen az eredmények szerint a vírus után előfordulhat depresszió, szorongásos zavar, pánikbetegség, melyek a hozzátartozókat is érinthetik.

pixabay

Dr. Purebl György azt reméli, megerősödve kerülünk majd ki a szokatlan helyzetből, ha képesek leszünk közös erővel átjutni a nehézségeken. Talán újra ráeszmélünk, hogy a karácsony nem az ajándékokról és a habzsolásról szól, és megtapasztaljuk, hogy valódi értkekkel sokkal boldogabb az ünnep.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra