Kevesebb hulladék adható le ingyen a szombathelyi hulladékudvarban

De ha fizetünk, nincs felső határ. Alapjaiban változtak meg a szabályok.

Nem adhatta le a megszokott módon hulladékát egy szombathelyi olvasónk a Körmendi úti hulladékudvarban, és ezért lapunkat kereste meg nemrég. Mint mondta, azt is közölték vele, hogy a szombathelyi lakosoknak járó kvóta feletti hulladékmennyiségért fizetnie kell.

Korábban viszonylag szabadon és ingyen lehetett hulladékot lerakni a telepen, két éve mi is ezzel érveltünk Miért az erdőszélre hordják sokan a szemetet, amikor legálisan le lehet rakni Szombathelyen? 2020. August 24. 07:28 , hogy inkább a hulladékudvarra vigyék a szemetet, mint hogy az erdőszélre vagy a parkerdőbe pakolják le, illegálisan.

Kidobott bútor a hulladékudvarban
Bonyhádi Zoltán

Megkerestük hát a SZOVA-t azzal, hogyan és miért változtak a szabályok a hulladékudvarban. Összehasonlításként a korábbi szabályok:

 • szombathelyi lakosok naponta egy alkalommal, 1 köbméter háztartási hulladékot rakhatott le,
 • építési hulladékot alkalmanként maximum 1 tonna, évente legfeljebb 3 tonna mennyiségig lehetett beszállítani,
 • zöldhulladékot naponta 300 kg-ot lehetett lerakni.
 • Ritkábban vihetünk be hulladékot

  Az új szabályok ennél szigorúbbak:

 • háztartási lomot évente három alkalommal lehet bevinni, alkalmanként 1 köbméternyit,
 • építési hulladéknál maradt az évi három alkalom és az alkalmankénti maximum 1 tonna,
 • hulladékká vált gumiabroncsból évente 5 darab adható le,
 • október 1-től az ingyenesen bevihető zöldhulladék mennyisége 300 kg/nap korlátról 500 kg/negyedévre változik. Az ezen felül behozott mennyiségért díjat kell fizetni, melynek összege tonnánként 14 300 forint + áfa,
 • veszélyes és elektronikai hulladék háztartási mennyiségben adható le,
 • az újrahasznosítható anyagok folyamatosan vihetők be.
 • A SZOVA felhívja a figyelmet arra, hogy a lakossági kvóta átléphető lesz, vagyis térítés ellenében több hulladékot is befogadnak.

  A cég azzal indokolja a változtatásokat, hogy az NHKV (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) szigorúbb szabályokat vezetett be, és ezekhez alkalmazkodni kellett.

  Zöldhulladékból negyedévente vihetünk be 500 kg-t
  Bonyhádi Zoltán

  Ilyen például, hogy online nyilvántartást kell vezetniük a különböző hulladékok mennyiségéről és fajtájáról, az NHKV pedig jogosult ezt bármikor ellenőrizni.

  Újfajta számítógépes nyilvántartó program és mérlegelést vezettek be, emiatt az eddig megszokotthoz képest a folyamat hosszabb ügyintézési időt igényel. Ezért is kiemelten fontos, hogy a beszállított hulladék fajtánként külön legyen csomagolva, hiszen így gyorsabban lehet azonosítani, lemérni és elhelyezni azokat - írják.

  Kiemelik, hogy a hulladékkezelésnek ára van, viszont szolgáltatásként ingyen kapják a szombathelyiek, a meghatározott feltételek mellett.

  Azt is hozzáteszik, hogy a törvényi előírás szerint havi 20 órában kellene nyitva lennie a hulladékudvarnak, ehelyett a hulladék udvar heti 50-60 órában üzemel.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem