Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hűtlen kezelés miatt ítélték pénzbüntetésre a szombathelyi egyetem volt rektorát és volt gazdasági főigazgatóját

Az ítélet szerint közel 18 millió forint kárt okoztak az egyetemnek.

A Szombathelyi Járásbíróság hűtlen kezelés miatt 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte G. K.-t, a szombathelyi egyetem volt rektorát - írja közleményében a bíróság. Az egyetem volt gazdasági főigazgatójára 600 ezer forint pénzbüntetést róttak ki.

A két volt vezetőnek ki kell fizetnie az 1,1 millió forintos bűnügyi költséget is, a bíróság az egyetem polgári jogi igényének érvényesítését egyéb törvényes útra utasította. Az ítélet ellen az ügyész és a védők is fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

13 éve indult az ügy

A Berzsenyi Dániel Főiskola A-épületében lévő klubot (akkor A-klub volt a neve) 2006-ig nyilvános pályázat és versenytárgyalást követően adták ki bérbe. Az utolsó ilyen szerződés 2006. augusztus 31-én járt le. A főiskola nem hosszabbította meg a lejárt szerződést, pályázatot sem írt ki. Pedig több jelentkező volt a klub bérlésére.

A pinceablakok mögött a volt A-klub
Nyugat.hu

2007 novemberében a főiskola akkori rektora pályáztatás és versenytárgyalás nélkül szerződést kötött egy kft-vel a klub üzemeltetésére. A vádirat szerint ezzel a szenátus jogkörét is magához vonta, amivel megsértette a szervezeti szabályzatot.

A szerződést a főiskola akkori gazdasági igazgatója is ellenjegyezte.

Nem törődtek a főiskola érdekeivel

Az ügyészség szerint a két vádlott a nyilvános versenytárgyalás és pályázat hiányában a lehetőségét sem teremtették meg piaci viszonyoknak megfelelő bérleti díj kialakítására. A beérkezett ajánlatok igazolják, hogy a főiskola számára sokkal kedvezőbb szerződést is köthettek volna.

A volt rektor ráadásul 2008-ban, amikor a főiskola már Savaria Egyetemi Központ lett, a már meglévő szerződést módosította, mégpedig úgy, hogy az az egyetem számára még előnytelenebb feltételeket határozott meg. Azt a módosítást az akkori gazdasági igazgató már nem írta alá.

A vádirat szerint a két vádlott megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, mivel a szerződésben meghatározott bérleti díj az egyes hónapokban többnyire mindössze a klubhelyiség közüzemi költségeire nyújtott fedezetet, és nem felelt meg a valós piaci viszonyoknak.

A bírósági tárgyalás 2018 szeptemberében kezdődött, az első tárgyalási napon ott voltunk Nem ismerte el bűnösségét G. K., a szombathelyi egyetem volt rektorhelyettese 2018. September 25. 14:59 , akkor mindkét vádlott tagadta bűnösségét.

Mivel az ítélet nem jogerős, az ügy másodfokon a Szombathelyi Törvényszéken folytatódik.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra