Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hűtlen kezelés miatt ítélték pénzbüntetésre a szombathelyi egyetem volt rektorát és volt gazdasági főigazgatóját

Az ítélet szerint közel 18 millió forint kárt okoztak az egyetemnek.

A Szombathelyi Járásbíróság hűtlen kezelés miatt 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte G. K.-t, a szombathelyi egyetem volt rektorát - írja közleményében a bíróság. Az egyetem volt gazdasági főigazgatójára 600 ezer forint pénzbüntetést róttak ki.

A két volt vezetőnek ki kell fizetnie az 1,1 millió forintos bűnügyi költséget is, a bíróság az egyetem polgári jogi igényének érvényesítését egyéb törvényes útra utasította. Az ítélet ellen az ügyész és a védők is fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

13 éve indult az ügy

A Berzsenyi Dániel Főiskola A-épületében lévő klubot (akkor A-klub volt a neve) 2006-ig nyilvános pályázat és versenytárgyalást követően adták ki bérbe. Az utolsó ilyen szerződés 2006. augusztus 31-én járt le. A főiskola nem hosszabbította meg a lejárt szerződést, pályázatot sem írt ki. Pedig több jelentkező volt a klub bérlésére.

A pinceablakok mögött a volt A-klub
Nyugat.hu

2007 novemberében a főiskola akkori rektora pályáztatás és versenytárgyalás nélkül szerződést kötött egy kft-vel a klub üzemeltetésére. A vádirat szerint ezzel a szenátus jogkörét is magához vonta, amivel megsértette a szervezeti szabályzatot.

A szerződést a főiskola akkori gazdasági igazgatója is ellenjegyezte.

Nem törődtek a főiskola érdekeivel

Az ügyészség szerint a két vádlott a nyilvános versenytárgyalás és pályázat hiányában a lehetőségét sem teremtették meg piaci viszonyoknak megfelelő bérleti díj kialakítására. A beérkezett ajánlatok igazolják, hogy a főiskola számára sokkal kedvezőbb szerződést is köthettek volna.

A volt rektor ráadásul 2008-ban, amikor a főiskola már Savaria Egyetemi Központ lett, a már meglévő szerződést módosította, mégpedig úgy, hogy az az egyetem számára még előnytelenebb feltételeket határozott meg. Azt a módosítást az akkori gazdasági igazgató már nem írta alá.

A vádirat szerint a két vádlott megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, mivel a szerződésben meghatározott bérleti díj az egyes hónapokban többnyire mindössze a klubhelyiség közüzemi költségeire nyújtott fedezetet, és nem felelt meg a valós piaci viszonyoknak.

A bírósági tárgyalás 2018 szeptemberében kezdődött, az első tárgyalási napon ott voltunk Nem ismerte el bűnösségét G. K., a szombathelyi egyetem volt rektorhelyettese 2018. September 25. 14:59 , akkor mindkét vádlott tagadta bűnösségét.

Mivel az ítélet nem jogerős, az ügy másodfokon a Szombathelyi Törvényszéken folytatódik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra