Így építettek fel egy darabka Szombathelyt a Szovjetunióban

1974-ben egy láp lecsapolásával kezdődött minden Mariföld fővárosban, alig 10 évvel később már álltak az első házak. Városunk neve pedig ottragadt Moszkva és Jekatyerinburg között félúton.

A történet gyökerei 1971-re nyúlnak vissza, amikor szokás volt a Szovjetunió városai közül baráti városokat keresni. A finnugor nyelvrokonság miatt valószínűleg az akkori vezetőknek kézenfekvő volt, hogy egy mari várost keressenek, így eshetett a választás a Vörös Városra, vagyis Joskar-Olára, a Mari Köztársaság székhelyére.

A Volga partján fekvő Joskar-Ola lakóinak többsége ma már orosz, de a mari a második legnépesebb nemzetiség. Rajtuk kívül élnek itt tatárok, csuvasok és ukránok is. A 2017-es adatok szerint 266 ezren lakják.

A Szombathely-lakótelep látképe a 2010-es évek környékén
Ident via Wikimapia.org

Bár a várost 1584-ben alapították, de jelentős ipari- és közlekedési csomóponttá csak a második világháború végén vált. 1974-ben pedig elindult egy nagyobb beruházás, ahol először a Lenin sugárút hídja készült el.

Az első tömbház 1975-re készült el, 1976-ra már kezdett lakótelep formája lenni a környéknek, míg az Eszkinyin utcát 1978-ban kezdték el megépíteni. 1979-ben végre leaszfaltozhatták a Lenin sugárutat is. 1980-ban a Chavain sugárút házai készültek el, amit később a Színház-híd és a Russzia mozi épülete követett. További érdekesség, hogy az Eszkinyin utcában 1987-ig nem volt 2-es számú ház, mert egészen addig nem készült el.

Nézzük az építkezés képeit, avagy így készült a Szombathely-lakótelep Joskar-Olában!

1974
Via www.skyscrapercity.com
1975
Via www.skyscrapercity.com
1976
Via www.skyscrapercity.com
1977
Via www.skyscrapercity.com
1978
Via www.skyscrapercity.com
1979
Via www.skyscrapercity.com
1980
Via www.skyscrapercity.com
1987
Via pastvu.com

A lakótelep a mai napig őrzi a baráti város nevét, ahogy nálunk is még mindig megvan a Joskar-Ola, az egyetlen különbség, hogy nálunk hivatalosan már nincs Mari ABC, de ott a mai napig a Szombathely bevásárlóközpontban Tudtad, hogy Joskar-Olában van egy Szombathely nevű bevásárlóközpont? 2023. May 16. 07:19 vásárolhatnak a lakótelep élők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek