Így kell bulizni az Iseumban – egy remek este Szombathely múzeumnegyedében

Az Éva-malom, az Iseum, a Képtár és a zsinagóga összefogta tér különleges helye a városnak. Mindig is tetszett, főleg most szombat este.

Miközben a Csónakázótó környéken a Szentivánéji Vigasságok zajlottak (amiről itt A csikidam királya és Dévényi Tibi bácsi robbantotta be az idei szombathelyi SzentIvánéji Vigasságokat June 22. 07:12 és itt Fergetegesen karcolt a Szentivánéji Vigasságok második etapja Szombathelyen June 23. 06:44 írtunk) én szombaton este hét óra környékén a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó Éva-malom felé vettem az irányt.

Először is megnéztem alaposan, hogy agyagból milyen szobrok születtek anno Schrammel Imre kezei alatt (Masszi Feri segített az értelmezésükben). Aztán magamba szippantottam a virágok illatát, miközben a bátrabbak agyag lenyomatokat készítettek róluk. És hallgattam Czenki Zsuzsát, a gyűjtemény vezetőjét.

múzeumok éjszakája Szombathely 2024
Hangulat az Iseum udvarán
Roznár Gyöngyi

Ezután irány a Képtár. A magyar alternatív művészeti élet és a közösségi média egyik kiemelkedő női személyisége, Oltai Kata tartott előadást a nemrég megnyílt textilkiállítás Megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban June 22. 14:10 alkotásai között. Mi másról, mint az anyaságmítosz megkérdőjelezéséről a képzőművészetben.

múzeumok éjszakája Szombathely 2024
Oltai Kata és hallgatói
Bordács Andrea Faceboook

Oltai Katát egyébként úgy elkápráztatta Szombathely, hogy Instagram-oldalán azt kérte, vegye meg már valaki a Nagyszálló gyönyörű, de régóta magára hagyott épületét.

múzeumok éjszakája Szombathely 2024
Esti látogatók az Iseumban
Roznár Gyöngyi

A Képtár után csak annak udvaráig jutottam, ahol a Westwerk Egyesület a Bloomsdayre készült, Talajközelben című kiállításról tartott kerekasztalbeszélgetést Bordács Andrea esztéta az alkotókkal. Megtudhattam, milyen, amikor az alkotó nem az örökkévalóságnak, hanem a pillanatnak és az elbomlásnak készít valamit, és sok-sok év után találkoztam Abajkovics Péterrel, a szombathelyi Bloom-napok egyik alaptójával.

múzeumok éjszakája Szombathely 2024
Te miért éppen azt csináltad? Alkotók egymás között.
Bordács Andrea Faceboook

Ennyi volt az én aktív részvételem. De jó volt egyszerűen ott lenni ezen a szép helyen, nézni a kivilágított épületeket, a teret, a sok embert, aki a múzeumok miatt érkezett és igazolta, hogy Szombathely mégis egy kultúrváros.

múzeumok éjszakája Szombathely 2024
Hung Up
Roznár Gyöngyi

Ülni az Iseum lépcsőjén, és nézni a nagyon jó zenéket kísérő fényvetítést a római kori szentélyen. (Köszönet érte a Pécsről érkezett Ébert Ramónnak.) Ilyen egy jó buli!

Én szombat este eddig jutottam, hiába nézegettem a műsorfüzetet, hogy hány helyre mehetnék még… Hazafelé még pont belefutottam a horvát nap lezárásába, amikor a Fő téri sátorban az utolsó nagy összekapaszkodós tánc és fotózkodás zajlott.

múzeumok éjszakája Szombathely 2024
Búcsúdal a sátorban
Roznár Gyöngyi

És otthon még meghallgattam Bobby Goldsboro – Honey című örökzöldjét, amely a barátnőm szerint egy nyálas izé, de szerintem szuper volt hallgatni és nézni ott az Iseum udvarán. Illett az estéhez ez is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra