Szombathelyen sok zűrös kereszteződés van, mutatunk még néhányat

Sávot elfoglaló parkoló autók, beláthatatlan kereszteződések: újabb galibás közúti helyzetekkel jelentkezünk.

A múlt hét elején olvasói levelek nyomán írtunk Csak egy kicsit kell kidugni az orrát - Veszélyes útkereszteződések Szombathelyen July 26. 19:42 arról, hogy Szombathelyen van néhány kimondottan kacifántosan belátható, veszélyes útkereszteződés.

Akkor a Deák Ferenc utca és a Hübner János utca, illetve a Bartók Béla körút-Bolyai János utca találkozásánál készítettünk képeket, és bizonyosodtunk meg róla, hogy olvasóink jó tippeket adtak, mert az említett kereszteződések tényleg okozhatnak kellemetlenséget az arra közlekedőknek.

Cikkünk megjelenése után szinte azonnal kaptunk további javaslatokat, hogy mely utcákba látogassunk el, ahol nehézkes a kilátás, vagy egyáltalán, maga a forgalom.

Ma három további szombathelyi helyszínt mutatunk be: két rosszul belátható kereszteződést és egy útszakaszt, amelyen parkoló autók akadályozzák a biztonságos haladást.

Már megint ki kell tenni az orrát

A város északnyugati részén, az Oladi lakótelepen fut bele a Faludi Ferenc utca a Kassák Lajos utcába. A kérdés, ami e két utca esetében előáll, ismét a kereszteződés beláthatóságával függ össze.

A Kassák Lajos utca és a Faludi Ferenc utca kereszteződése nyíllal jelölve.
Fűzfa B. Mihály

Az utcák ugyan szerencsére nem a város legfrekventáltabb pontján fekszenek, ám a helyzet, amit a kereszteződésük teremt, Kassákhoz hűen avantgárd.

Bár ottjártunkkor forgalom egyáltalán nem volt, gyanítható, hogy a reggeli-délutáni csúcsban meggyűlik a baja azoknak, akik a Faludi Ferenc utcából kihajtva szeretnének – főleg balra vagy egyenesen – továbbhaladni.

A kilátást nehezítő parkoló autók a Kassák Lajos utcában.
Fűzfa B. Mihály

A Faludi utca kiszélesedő torkolatából a kilátást ugyanis balra és jobbra is megnehezítik a Kassákon szép számban parkoló autók. Aki tehát nem szeretne vaktában manőverezni, ismét csak egy módszerrel élhet: ki kell „kukucskálnia” , az autó orrát a kereszteződésbe betolva.

És még mindig...

Talán többen fordulnak meg (azaz ki) a következő helyszínen, a belváros fontos pontján található Bejczy István utcában.

A Bejczy István utca és a Thököly Imre utca találkozása nyíllal jelölve.
Fűzfa B. Mihály

A humora ennek a helyszínnek csak annyi, hogy a Városháza mellett-alatt futó, a Fő térről déli irányban kivezető utca egyirányú a Thököly Imre utca felé, amelyre innen kikanyarodni is csak jobbra lehet.

A Bejczy István utca kakukktojás a példák között, mert bár itt ugyancsak nehéz a kilátás a keresztező forgalomra, ennek kivételesen nem a parkoló autók az okai, hanem valami, amire sokkal nehezebb haragudni: a növényzet.

Jön, jön, jön, jööön!
Fűzfa B. Mihály

A Bejczy abból a szempontból is kivétel, hogy a balról érkező forgalom láthatóságát akadályozó (kétségtelenül szép) nagy bokrot mintha nem olyan rég annyira visszametszették volna, hogy attól észrevehetően javultak a látási viszonyok.

De még nem tökéletesek, így itt is marad az araszolgatás előre addig, amíg már majdnem mindegy, hol áll az autónk, mert ha valami jön, és nem lép időben a fékre, úgyis elviszi az elejét.

Annyi segítség van olykor, hogy ha a zebrán éppen gyalogosok haladnak át, ők feltartják a balról érkező autókat, és ki lehet hajtani, persze, csak óvatosan.

Sávfoglalók

Az utolsó példa, ahogy ígértük, végre nem útkereszteződésekkel kapcsolatos, hanem a Bem József utca lent jelölt szakaszával. Olvasónk szerint „a Bem József utca szűk, kétsávos utca, a Benedek Elek utca felé tartó irányban kocsisor az egész” .

Vörössel a Bem József utca problémás szakasza.
Fűzfa B. Mihály

Olvasónknak igaza van. A lenti képről kiderülhet, hogy a Váci Mihály utcáról a Bem József utcába bekanyarodók valószínűleg joggal idegesek, ha nem férnek el a szemből érkező autók mellett.

Centizés a Bemben.
Fűzfa B. Mihály

Az olvasónk által említett irányban valóban „kocsisor az egész” , mindenki parkolásra használja a forgalmi sávot, ami általában a képen is láthatóhoz hasonló helyzetet eredményez, és kár volna vitatkozni azzal, hogy valami nincs rendjén.

Persze hiba volna nemes egyszerűséggel a rossz helyen várakozókra lőcsölni a felelősség egészét: Szombathelyen az autók száma növekszik, a parkolóké viszont – főleg a lakótelepeken és a sűrűn beépített övezetekben – nem tudja tartani a lépést, ami efféle kényszermegoldásokhoz vezet.

Abba az utcába viszont, ami az ilyen helyzetek feloldásához, és ami az autózás elhagyása meg az alternatív közlekedési módok felvetéséhez vezet, most nem kanyarodunk be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem