Csak egy kicsit kell kidugni az orrát - Veszélyes útkereszteződések Szombathelyen

Egy olvasói levél nyomában indultunk el, aztán sajnos túl könnyen tudtuk folytatni a sort.

Egy olvasónk írt nekünk azzal kapcsolatban, hogy Szombathelyen, a egyik Markusovszky kórház mögött, a Hübner János utca és a Deák Ferenc utca találkozásánál fekvő kereszteződés, ahol hetente többször megfordul, nehezen belátható, ezért balesetveszélyes.

Az ominózus kereszteződés nyíllal jelölve
Google Maps | Fűzfa B. Mihály

Elmondása szerint már több helyütt érdeklődött, a helyzet megoldását keresve, de „ide-oda irányították” és végül „nem lett a témában okosabb” . A dolog miértjére mi sem szolgálhatunk válasszal, azonban megpróbáljuk kihangosítani a szavait.

Parkolóhely be, biztonság ki

Kamerát ragadtunk tehát és kimentünk a helyszínre, és pontosan azt tapasztaltuk, amiről olvasónk beszámolt: az egyirányú Hübner János utcából a Deák Ferenc utcára kikanyarodni kívánó autósoknak igen korlátozottak a lehetőségeik arra, hogy felmérjék, biztonságosan befejezhető-e a manőverük.

A kereszteződés forgalom nélküli, idilli arca
Mészáros D. Zsolt

Egészen konkrétan egyetlen választásuk van, amiért viszont hibáztatni nehéz volna őket: kijjebb és kijjebb gurulnak a Hübner utcánál már lényegesen jelentősebb autó- és kerékpárforgalmat bonyolító Deák Ferenc utca feléjük eső forgalmi sávjába.

Miután autójuk orrával a sáv egyharmadát-felét elfoglalták, kerülnek csak olyan pozícióba, ahonnan képesek belátni a keresztező forgalmat, amely viszont ekkor kerülgetni kényszerül őket.

A kidugott orrokat az elhaladóknak nagy ívben kerülgetniük kell. A kép jobb oldalán a parkoló autók, amelyek a kilátást nehezítik.
Mészáros D. Zsolt

Az egész dolognak pedig igen prózai oka van: a keresztező forgalmat jellemzően 3-4 fizető helyen parkoló autó takarja el, a Deák Ferenc utca ezen részén ugyanis, ahol a Hübner utca beletorkollik, mindkét irányban fizető parkolók vannak. Ezek a kilátást tökéletesen eltakarva különösen veszélyes helyzetet teremtenek, főként a biciklisekre nézve.

Nem csak itt van ok panaszra

Olvasónkhoz hasonlóan magam is gyakran közlekedem erre, ráadásul kerékpárral. A probléma valóban mindennapos, az autó-orrok kerülgetése csak nagy ritkán marad el. Necces kereszteződésből viszont nem egyet találunk Szombathelyen, a Deák Ferenc utcától még csak nem is kell messzire menni.

A Bartók Béla körút–Bolyai János utca találkozása legendásan nehéz hely, főleg azok számára, akik az utóbbiról szeretnének kikanyarodni a Bartókra, netalán azt keresztezve haladnának tovább.

A Bartók Béla körút most nyugodt volt.
Mészáros D. Zsolt

A Bartók Béla körút Paragvári utca felé haladó sávja a Fortuna ABC előtt rendszeresen tele van parkoló autókkal, ami a nagy, Rohonci út–Bartók Béla körúti lámpás kereszteződésből ebbe az irányba haladó forgalmat rejti el az utolsó pillanatig a Bolyai utcából érkezők előtt, itt is ugyanazt a lassú, de biztos és veszélyes előre araszolást eredményezve, mint a cikk elején szereplő helyen.

Ottjártunkkor a helyzet kivételesen nem tűnt vészesnek, ami talán a déli időpontnak és a nyári szünetnek volt köszönhető, de középiskolai tanulmányaim során, mikor napjában kétszer keltem át – egy idő után autóval is – ezen a kereszteződésen, Brooklyntól általában éppen csak az különböztette meg, hogy a rendőrök és mentők nem lőtt sebek, hanem összecsúszott, lecsúszott, felcsúszott, kicsúszott autók miatt lepték el minden második héten.

A helyzet itt némileg enyhült, mióta a Bolyai utcából kikanyarodókra vonatkozó stoptáblákat helyeztek ki, és sebességkorlátozást is érvénybe léptettek.

A fentiekhez hasonló mértékben kacifántos Bartók Béla körút–Szabó Miklós utcai kereszteződésben forgalomtechnikai tükör gyújtott fényt a sötétségben.

Talán a Deák Ferenc utcában is sokat jelentene az arra közlekedőknek egy ilyesféle, bonyolultnak korántsem tűnő eszköz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem