Az Index tulajdonosa szerint nincs külső befolyás, és nem zsarolta a kirúgott főszerkesztőt

Nem akarta kirúgni Dull Szabolcsot - mondja Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Nem azért hívta találkozóra Dull Szabolcs Index-főszerkesztőt, hogy kirúgja – mondta a hvg.hu-nak Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Azt akarta vele megbeszélni, ki hogyan látja a vezetői felelősség kérdését az Indexben kialakult helyzetben. Bodolai szerint Dull csak a szerkesztőséggel és a „sajtószabadsággal” szembeni felelősségét volt hajlandó elismerni. Azt nem akarta belátni, hogy egy cégről is szó van (és azon keresztül egyébként a szerkesztőségről is) - írja a lap .

Bodolai László
Nyugat.hu

Bodolai azt is hozzátette, a lap függetlenségét jelző barométer sárga mezőben tartása Az Index veszélyben van 2020. June 21. 20:33 és a folyamatos felhajtás üzleti értelemben ront a cég helyzetén, mivel bizonytalanságot kelt a potenciális hirdetőkben.

A megbeszélésen egy pontban nem tudtak dűlőre jutni: Bodolai nem engedte, hogy Dull a felállítandó felügyelő bizottságnak bejegyzett tagja legyen, de tanácskozási joggal részt vehetett volna az üléseken. Ehhez a pozícióhoz egyébként Dull sem ragaszkodott, inkább a szerkesztőség igénye lett volna az ilyen felállás.

"Úgy érzem magam, mint a pilóta, akinek úgy kellene leszállnia a repülőgéppel, hogy közben a legénység veri szét a hajtóművet és a vezérsíkot" – jellemezte saját helyzetét a tulajdonos képviselője. A főszerkesztőnek nincs jogi felelőssége a cég működését illetően, a tulajdonosnak viszont van.

Dull Szabolcsnak felajánlották a munkaviszonyának közös megegyezéssel való megszüntetését, valóban egy "jelentős" végkielégítéssel, emellett egy rendes felmondás volt az asztalon, amivel a főszerkesztő anyagilag tényleg nem járt olyan jól.

Távozik az Index főszerkesztője, Dull Szabolcs
Forrás: Instagram / Index

Bodolai szerint Dull azzal hívta föl, hogy nem fogadja el a közös megegyezést, és bemegy az Indexbe összepakolni. A dokumentumok titoktartásra vonatkozó része semmiben sem különbözött a Dull munkaszerződésében foglaltaktól.

A szerkesztőség vezetésével abban maradtak, hogy a lap egyelőre főszerkesztő nélkül működik tovább, az új főszerkesztő kiválasztásának hogyanjáról és mikéntjéről később döntenek. Bodolai László azt semmiképpen nem szeretné, ha akár csak a szerkesztőség egy része felmondana.

Bodolai önmérsékletet kért a lap munkatársaitól, de feltette a kérdést: "Ki fenyeget bennünket, milyen eszközökkel? Ezt mi bizonyítja vagy legalább valószínűsíti?"

Főszerkesztőjük kirúgásáról közleményt adtak ki az Index.hu újságírói is, amelyben elfogadhatatlannak nevezték a döntést.

Előzmények

Egy hónapja írtuk Az Index veszélyben van 2020. June 21. 20:33 , hogy az Index szerkesztősége bejelentette, veszélyben érzik a lap függetlenségét, mert olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki, ami a szerkesztőség értelmezésében alapjaiban változtatná meg a jelenlegi lapot.

Bodolai László a tulajdonos képviseletében még aznap közölte, hogy a Gerényi Gábor által készített koncepciót az igazgatóság nem fogadta el, és Gerényi már nem is dolgozik az Indexnél.

Gerényi egyébként a Fidesz alapítóinak egyike, aki 2012-ben hagyta el a portált. Volt a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, egyike az Azonnali.hu alapítóinak, ahol Ungár Péterrel együtt tulajdonos.

Bodolai egyúttal megszüntette Kitették az Index igazgatóságából a lap főszerkesztőjét 2020. June 22. 16:28 Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát, nem sokkal később lemondott Lemondott az Index Zrt. vezérigazgatója 2020. June 23. 17:19 Pusztay András, az Index Zrt. vezérigazgatója.

Helyére Ződi Zsoltot nevezték ki, aki egy héttel később szintén lemondott Lemondott az Index múlt héten kinevezett vezérigazgatója 2020. June 30. 13:40 . Az Index Zrt. azóta vezérigazgató nélkül működött, most pedig főszerkesztője nincs a lapnak, miután szerdán hirtelen menesztették Menesztették az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot 2020. July 22. 12:52 Dull Szabolcsot.

Nem sokkal később egy videóból kiderült Lefizették volna az Index főszerkesztőjét, hogy hallgasson 2020. July 22. 17:11 , hogy lefizették volna a főszerkesztőt, csak hogy hallgasson, ezek után jött a Momentum tüntetési felhívása Tüntetést szervez a Momentum a szabad sajtóért 2020. July 22. 20:24 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet