A Markusovszky-kórház páfrányfenyőjét hiányolja olvasónk

Aki észak-koreai módszerekről, indokolatlan környezetkárosításról írt. Megkérdeztük a kórházat

„Indokolatlan környezetkárosítás a szombathelyi kórházban” – ez volt a címe annak az olvasói üzenetnek, amely reakcióként érkezett egy közelmúltban megjelent cikkünkre.

Olvasónk azt kérte, járjunk utána, hogy a Markusovszky-kórház területén a hatalmas, szerinte makkegészséges páfrányfenyőt milyen alapon vágták ki. Hangsúlyozta, egy ritka, rendkívül értékes fáról van szó, ami nem volt útban senkinek. Sok arra járó kérdezi, hova lett a fa. A levél felháborodott írója feltette a kérdést: megint valami fejesnek volt szüksége az igen ritka faanyagra? Vagy túl sok az oxigén a levegőben?

Hozzátette, ez a ritka fa 1000 ember napi oxigén-szükségletét fedezte, amíg egy alkalmatlan döntéshozó ki nem adta az észak-koreai módon, átgondolatlan, hozzá nem értő parancsát.

A kórház válaszolt

A cseppet sem nyugodt hangvételű levél után megkerestük a Markusovszky-kórházat, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy az intézmény telephelyén 2022-bnen, év végén a viharos szél fákat döntött ki. A kórház vezetése a faállomány felülvizsgálatát rendelte el, amit egy a favizsgáló szakember végzett el.

"A műszeres és szemrevételezéses vizsgálatok eredményéről készült jelentés a Sürgősségi épület patak felőli bejáratánál álló páfrányfenyő kivágására tett javaslatot. Ennek oka az volt, hogy a műszeres vizsgálat 70% mértékű gyökérnyaki korhadást állapított meg. A korhadás előrehaladott állapotára utalt a törzsön megjelenő és burjánzó taplógomba is" - olvasható a válaszban.

A kórház a szakmai jelentés alapján és tekintettel arra a tényre is, hogy a kórház legforgalmasabb gyalogos közlekedési útja mellett állt a fa, a kórházban közlekedők biztonsága érdekében a kivágás mellett döntött. 2023. októberében vágták ki a fát. A műszeres vizsgálat által jelzett korhadás a kivágott törzs és tuskó állapotán is látható volt.

A kórház hozzátette, a kivágott fákat a telephely területén pótolták.

Tehát nem volt indokolatlan a fa kivágása, de köszönjük a levelet, így tájékoztatni tudjuk olvasóinkat arról, hogy mi volt az oka a páfrányfenyő eltávolításának.

A napokban írtunk arról, Érthetetlen fakivágásokról írt szombathelyi Olvasónk - Megkérdeztük az önkormányzatot, kimentünk a helyszínre May 29. 19:19 hogy egy másik olvasónk szerint egészséges fákat vágtak ki a Szent Flórián körút mögötti egyik parkolóban. Az önkormányzat válaszából kiderült, azok a berkenyefák is betegek voltak, pótolni fogják a kivágott fákat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem