Indul a Kőszeg-Szombathely-vonal 3,2 milliárdos felújítása, három hónapig vonatpótló buszok járnak

A kőszegi eseményen a helyi Fidesz-politikusokon kívül megjelent egy államtitkár is.

A pandémia miatt egészen elszoktunk a nagyobb sajtóeseményektől, így aztán a júniusi napfényben majdnem hogy örömmel utazunk a Kőszeg-Szombathely vasútvonal felújítását hivatalosan is elindító kis ünnepségre.

Valószínűleg mások is így lehetnek ezzel, mindenesetre meglehetősen szép számmal összejövünk a kőszegi peronon, politikusok, újságírók, GYSEV-dolgozók és érdeklődők.

GYSEV sajtótájékoztató
Kellemes napsütésben a kőszegi peronon.
Mészáros D. Zsolt

Végülis érhető a felhajtás, merthogy mégiscsak a megye egyik legnagyobb közlekedései beruházásáról van szó.

Mi történik a vonalon?

3 milliárd 247 millió forintos uniós pénzből az elkövetkezendő hónapokban alapjaiban újul meg a Kőszeg-Szombathely vasútvonal – tudtuk meg.

A kőszegi állomáson többek között közös peront kap a vasúti és a buszközlekedés, P+R parkoló épül, új peronbútorok, LED-világítás és utastájékoztató-rendszer lesz, a 7 egyéb megállóhelyen magasított peronok épülnek, esőbeállókkal, biciklitárolókkal, korszerű világítással, utastájékoztatással.

Az egész szakaszon hézagnélküliek lesznek a sínek, az átjárókat átépítik és felújítják.

Három hónapig vonatpótló autóbuszok járnak

A munkálatok várhatóan 2022 első félévében fejeződnek be, de a lakosság életét leginkább a következő hónapok befolyásolják, ugyanis július 2. és szeptember 29. között a két város között szünetel a vasúti személyforgalom, az utasokat autóbuszok szállítják majd.

Ezek az alábbi helyszíneken lesznek elérhetők.

Vonatpótló autóbuszok Szombathely Kőszeg
GYSEV

Kritikák

A beruházást korábban több kritika is érte. Kiderült, hogy a kivitelezést egy Mészáros Lőrinchez családi szálakkal kötődő vállalkozás, Mészáros Lőrinc vejének cége újítja fel a Szombathely-Kőszeg vasútvonalat is 2020. November 04. 12:03 a Homlok Építő Zrt. végzi, közben egy megyei momentumos képviselő „látványberuházásnak” nevezte Mi a gond a Kőszeg-Szombathely vasútvonal felújításával? 2020. April 30. 15:54 a projektet. Tavaly egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani felújítási munkák után sem lesz akadálymentes Mennyire rossz a mozgáskorlátozottak helyzete a Vas megyei tömegközlekedésben? 2020. October 03. 19:10 a közlekedés a két város között.

Hogyan állnak az egyéb közlekedési projektek?

Az eseményen részt vett Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is, aki elmondta, hogy hogyan állnak a Kőszeg közlekedésével kapcsolatos projektek.

GYSEV sajtótájékoztató
Eseményre várva – Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Kiderült például, hogy folyamatban van a Szombathely-Kőszeg vasútvonalak villamosításának előkészítése, illetve, hogy még idén elkészülnek a négysávos M87-es engedélyezési tervei és kiírják a közbeszerzést a kivitelezési tervekre, majd várhatóan jövő év elején írják alá a szerződést a nyertessel.

Hogy mikor kezdődik a konkrét építés, arról nem esett szól, azt viszont megtudtuk, hogy időközben befejeződött a kőszegi határnál az új út építése, és napokon belül megtörténhet ennek a műszaki átadása.

Politikamentes politikusi beszédek

Az eseményen részt vettek a térség fideszes politikusai is, de beszédükben nem érintettek aktuálpolitikai kérdéseket.

Ágh Péter, Vas megye északi területének a képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Kőszegen a városban is több milliárd forintos útfelújítási és parkolóépítési program zajlik.

Hende Csaba szombathelyi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Kőszeg-Szombathely négysávossal, az új északi elkerülővel és az M86-as egyházasrádóci szakaszával Szombathely közvetlen gyorsforgalmi összeköttetésbe kerül Béccsel, Grazcal és Szlovéniával is.

GYSEV sajtótájékoztató
Hende Caba, Básthy Béla, Homlok Zsolt, Ágh Péter és Kövesdi Szilád GYSEV-vezérigazgató – Kattintson a képre a galériához.
Mészáros D. Zsolt

A politikus ugyanakkor megjegyezte, hogy a Szombathely-Oberwart vasútközlekedés Most vagy soha? - Ismét mozgásban a Szombathely-Oberwart vasút ügye 2021. March 05. 07:04 helyreállításának jelenleg nincs realitása.

Básthy Béla kőszegi polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy a küszöbönálló fejlesztésekkel véget ér Kőszeg „száz év magánya”.

Nem az első nagyberuházásuk

Homlok Zsolt, a Homlok Építő Zrt. ügyvezetője elárulta, hogy a cége – a kormány támogatásának köszönhetően – a tavalyi évben megvásárolt egy francia technológiát, amely Közép-Európában először itt mutatkozik be, de remélik, hogy majd később is tudják használni a vasúti fejlesztéseknél.

A nagysimonyi bejegyzésű Homlok Zrt. nem ismeretlen a szombathelyiek előtt. Öt szombathelyi közbeszerzést nyert el Mészáros Lőrinc veje az utóbbi bő két évben 2020. February 12. 15:59 A cég munkái közé tartozik például a Sportliget, a Víztorony, a Képtár vagy a Csodaország bölcsőde.

De a cég megyén kívül is sikeresen indul a közbeszerzéseken. Ők újították fel például a Hegyeshalom-Rajka országhatár és a Szombathely és Székesfehérvár közötti vasútvonalat is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet