Indul a Kőszeg-Szombathely-vonal 3,2 milliárdos felújítása, három hónapig vonatpótló buszok járnak

A kőszegi eseményen a helyi Fidesz-politikusokon kívül megjelent egy államtitkár is.

A pandémia miatt egészen elszoktunk a nagyobb sajtóeseményektől, így aztán a júniusi napfényben majdnem hogy örömmel utazunk a Kőszeg-Szombathely vasútvonal felújítását hivatalosan is elindító kis ünnepségre.

Valószínűleg mások is így lehetnek ezzel, mindenesetre meglehetősen szép számmal összejövünk a kőszegi peronon, politikusok, újságírók, GYSEV-dolgozók és érdeklődők.

GYSEV sajtótájékoztató
Kellemes napsütésben a kőszegi peronon.
Mészáros D. Zsolt

Végülis érhető a felhajtás, merthogy mégiscsak a megye egyik legnagyobb közlekedései beruházásáról van szó.

Mi történik a vonalon?

3 milliárd 247 millió forintos uniós pénzből az elkövetkezendő hónapokban alapjaiban újul meg a Kőszeg-Szombathely vasútvonal – tudtuk meg.

A kőszegi állomáson többek között közös peront kap a vasúti és a buszközlekedés, P+R parkoló épül, új peronbútorok, LED-világítás és utastájékoztató-rendszer lesz, a 7 egyéb megállóhelyen magasított peronok épülnek, esőbeállókkal, biciklitárolókkal, korszerű világítással, utastájékoztatással.

Az egész szakaszon hézagnélküliek lesznek a sínek, az átjárókat átépítik és felújítják.

Három hónapig vonatpótló autóbuszok járnak

A munkálatok várhatóan 2022 első félévében fejeződnek be, de a lakosság életét leginkább a következő hónapok befolyásolják, ugyanis július 2. és szeptember 29. között a két város között szünetel a vasúti személyforgalom, az utasokat autóbuszok szállítják majd.

Ezek az alábbi helyszíneken lesznek elérhetők.

Vonatpótló autóbuszok Szombathely Kőszeg
GYSEV

Kritikák

A beruházást korábban több kritika is érte. Kiderült, hogy a kivitelezést egy Mészáros Lőrinchez családi szálakkal kötődő vállalkozás, Mészáros Lőrinc vejének cége újítja fel a Szombathely-Kőszeg vasútvonalat is 2020. November 04. 12:03 a Homlok Építő Zrt. végzi, közben egy megyei momentumos képviselő „látványberuházásnak” nevezte Mi a gond a Kőszeg-Szombathely vasútvonal felújításával? 2020. April 30. 15:54 a projektet. Tavaly egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani felújítási munkák után sem lesz akadálymentes Mennyire rossz a mozgáskorlátozottak helyzete a Vas megyei tömegközlekedésben? 2020. October 03. 19:10 a közlekedés a két város között.

Hogyan állnak az egyéb közlekedési projektek?

Az eseményen részt vett Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is, aki elmondta, hogy hogyan állnak a Kőszeg közlekedésével kapcsolatos projektek.

GYSEV sajtótájékoztató
Eseményre várva – Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Kiderült például, hogy folyamatban van a Szombathely-Kőszeg vasútvonalak villamosításának előkészítése, illetve, hogy még idén elkészülnek a négysávos M87-es engedélyezési tervei és kiírják a közbeszerzést a kivitelezési tervekre, majd várhatóan jövő év elején írják alá a szerződést a nyertessel.

Hogy mikor kezdődik a konkrét építés, arról nem esett szól, azt viszont megtudtuk, hogy időközben befejeződött a kőszegi határnál az új út építése, és napokon belül megtörténhet ennek a műszaki átadása.

Politikamentes politikusi beszédek

Az eseményen részt vettek a térség fideszes politikusai is, de beszédükben nem érintettek aktuálpolitikai kérdéseket.

Ágh Péter, Vas megye északi területének a képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Kőszegen a városban is több milliárd forintos útfelújítási és parkolóépítési program zajlik.

Hende Csaba szombathelyi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a Kőszeg-Szombathely négysávossal, az új északi elkerülővel és az M86-as egyházasrádóci szakaszával Szombathely közvetlen gyorsforgalmi összeköttetésbe kerül Béccsel, Grazcal és Szlovéniával is.

GYSEV sajtótájékoztató
Hende Caba, Básthy Béla, Homlok Zsolt, Ágh Péter és Kövesdi Szilád GYSEV-vezérigazgató – Kattintson a képre a galériához.
Mészáros D. Zsolt

A politikus ugyanakkor megjegyezte, hogy a Szombathely-Oberwart vasútközlekedés Most vagy soha? - Ismét mozgásban a Szombathely-Oberwart vasút ügye 2021. March 05. 07:04 helyreállításának jelenleg nincs realitása.

Básthy Béla kőszegi polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy a küszöbönálló fejlesztésekkel véget ér Kőszeg „száz év magánya”.

Nem az első nagyberuházásuk

Homlok Zsolt, a Homlok Építő Zrt. ügyvezetője elárulta, hogy a cége – a kormány támogatásának köszönhetően – a tavalyi évben megvásárolt egy francia technológiát, amely Közép-Európában először itt mutatkozik be, de remélik, hogy majd később is tudják használni a vasúti fejlesztéseknél.

A nagysimonyi bejegyzésű Homlok Zrt. nem ismeretlen a szombathelyiek előtt. Öt szombathelyi közbeszerzést nyert el Mészáros Lőrinc veje az utóbbi bő két évben 2020. February 12. 15:59 A cég munkái közé tartozik például a Sportliget, a Víztorony, a Képtár vagy a Csodaország bölcsőde.

De a cég megyén kívül is sikeresen indul a közbeszerzéseken. Ők újították fel például a Hegyeshalom-Rajka országhatár és a Szombathely és Székesfehérvár közötti vasútvonalat is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet