Mészáros Lőrinc vejének cége újítja fel a Szombathely-Kőszeg vasútvonalat is

Újabb szombathelyi közbeszerzést nyert a Homlok Zrt., 15 hónapjuk van a kivitelezésre.

Idén februárban írta ki Kiírták a közbeszerzési pályázatot a Szombathely - Kőszeg vasútvonal felújítására 2020. February 25. 15:54 a közbeszerzési pályázatot a Szombathely-Kőszeg vasútvonal felújítására a GYSEV Zrt. A kiírásban eredetileg az szerepelt, hogy április 9-ig várják az ajánlatokat, de csak olyanoktól, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben vasútépítésből és/vagy vágányépítésből és/vagy felújításból legalább nettó 1 milliárd forint árbevétele származott.

A korszerűsítést 2 400 000 000 forintos uniós támogatásból valósítják meg és 15 hónap alatt kell befejezni a munkálatokat. Tagadhatatlan, hogy ráfért már a felújítás a vasútvonalra és a kőszegi állomásra, hiszen utoljára a 2000-es évek végén végeztek rajta részleges felújítást.

Most viszont megépül Kőszegen az intermodális csomópont: felújítják az állomás épületét, és korszerű, közös, a vasút, valamint az autóbuszos közlekedést is kiszolgáló peron készül. A Szombathely-Kőszeg vasútvonalon pedig elvégzik a szükséges pályavasúti munkálatokat, hét megállóhelyen magasperonok épülnek, új peronbútorzattal, esőbeállókkal és térvilágítással, illetve korszerűbb lesz a vizuális utastájékoztatás is a 18 kilométeres szakaszon.

Az viszont elég nagy felháborodást keltett a Vas megyeiek körében, hogy a kőszegi állomás akadálymentesítését nem kalkulálták bele a felújításba. A probléma kapcsán mélyebben is beleástuk magunkat abba, hogy mennyire is nehéz a mozgáskorlátozottak helyzete Vas megyében, Mennyire rossz a mozgáskorlátozottak helyzete a Vas megyei tömegközlekedésben? 2020. October 03. 19:10 ami a tömegközlekedést illeti. Beszéltünk a GYSEV-vel, a Volánbusszal és a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének elnökével is a jelenlegi állapotokról, illetve arról is, hogy mi minden van kilátásban.

A GYSEV-től megtudtuk, hogy tervben van a komplex akadálymentesítés a teljes Szombathely-Kőszeg vonalon, de csak több ütemben valósulhat meg. Először is a hamarosan induló fejlesztés részeként készül egy korszerű, közös, a vasút és az autóbuszos közlekedést is kiszolgáló akadálymentes peron Kőszegen. Az állomás épületét viszont csak minimálisan érinti ez a projekt, így nem volt lehetőségük a teljes akadálymentesítésre, de már készülnek a tervek egy későbbi kivitelezéshez.

Kőszeg vasútállomása
Wikipedia

Az eredeti tervek szerint az idei év közepétől kezdődött volna meg a kivitelezés, de októberben megtudtuk, hogy az első pályázat sikertelen lett. Új közbeszerzést írtak ki, ami egy hónappal ezelőtt még folyamatban volt, a GYSEV viszont ennek ellenére is úgy tervezett, hogy még idén elkezdik a vasútvonal korszerűsítését.

Legújabb közleményük szerint pedig nem volt ez egy elhamarkodott kijelentés, ugyanis a második pályázat sikeres lett. Mint írják, „a nyílt közbeszerzési eljárás lezárult, a munkálatokat a legelőnyösebb ajánlatot adó Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság végezheti el.”

Viszont kiderült, hogy a kőszegi állomásépület felújítása nem ennek a szerződésnek a része. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére egy újabb, nyílt közbeszerzési eljárást írnak ki és ennek keretében külön szerződést kötnek majd a nyertessel.

Tehát a Sportliget, Mészáros Lőrinc veje kelti új életre a szombathelyi sportligetet 2019. January 07. 13:20 a Víztorony, Hosszú rákészülés után megkezdték a szombathelyi víztorony felújítását 2019. September 09. 10:28 a Képtár, Mészáros Lőrinc veje sorra nyeri a szombathelyi munkákat, most éppen a Képtár felújítását kapta meg 2019. October 09. 10:36 a Csodaország bölcsőde, Elkészült a szombathelyi Csodaország Bölcsőde korszerűsítése 2019. November 14. 11:14 az Aranypatakra épített gyalogos fahíd, valamint a Szombathely és Székesfehérvár közti vasútvonal felújítása után Mészáros Lőrinc veje most újabb szombathelyi projektet szerzett meg.

Azt egyébként érdemes megemlítenünk, hogy a Homlok Zrt. először vasútépítési munkákban utazott, a Szombathely-Székesfehérvár vonalon kívül ők újították fel többek között a Hegyeshalom-Rajka országhatár vasútvonalát is.

Homlok Zsolt és felesége, Mészáros Ágnes
haladás.hu

Így szól a GYSEV teljes közleménye:

Lezárult a közbeszerzési eljárás, amely alapján tizenöt hónap alatt valósulhat meg a Szombathely-Kőszeg vasútvonal korszerűsítése.

A munkálatok során a Szombathely-Kőszeg vasútvonalon elvégzik a szükséges pályavasúti munkálatokat, emellett hét megállóhelyen az utasok számára kényelmes magasperonok épülnek, új peronbútorzattal, esőbeállókkal és térvilágítással. A munkálatok részeként korszerűbb lesz a vizuális utastájékoztatás is a 18 kilométeres szakaszon.

A fejlesztés részeként Kőszegen egy korszerű, a vasút és az autóbuszos közlekedést is kiszolgáló, akadálymentes peron is készül.

A nyílt közbeszerzési eljárás lezárult, a munkálatokat a legelőnyösebb ajánlatot adó Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság végezheti el.

A kivitelezőnek a szerződés aláírását követően 15 hónap áll rendelkezésre a rekonstrukciós munkálatok elvégzésére. A beruházás európai uniós alapokból finanszírozott projekt keretében valósul meg.

A kőszegi állomásépület felújítása nem ennek a szerződésnek a része, azokra a munkálatokra egy újabb, nyílt közbeszerzési eljárás keretében külön szerződést köt majd a vasúttársaság.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet