Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ingatlanárak és a vírus: Szombathely már a második legdrágább megyeszékhely

És az albérletárak is inkább felfelé, mintsem lefelé mentek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk a válság kezdetén foglalkozott a szombathelyi ingatlanárakkal. Akkor úgy nyilatkozott a szakértő Mindenképp változás jön a szombathelyi ingatlanpiacon, csak azt nem tudni, hogy döccenő lesz vagy szakadék April 03. 07:52 , hogy amennyiben a koronavírus-válság rövid lefutású lesz, nagy változásokra nem lehet számítani.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

És – ha más okok miatt is – nagyjából ez érvényes a bérleti díjakra Kivárás és magánalkuk – Ingoványos talaj a szombathelyi albérletpiac March 31. 08:04 is.

Új lakások Szombathelyen - Az eladási árak most minden bizonnyal az új építésű ingatlanokat jelentik
Tánczos Mihály

Az Ingatlannet.hu lapunkhoz eljuttatott mai elemzése és adatai elég jól rímelnek a fent említett várakozásokra.

Merthogy a táblázat szerint Szombathely az elmúlt hetekben-hónapokban semmivel sem lett olcsóbb, az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára április végén már 459 ezer forint/négyzetméter volt, amivel Debrecen után a második legdrágább megyeszékhely címet érdemeljük ki.

Ingatlannet.hu

Ezzel kapcsolatban annyit jegyzünk meg, hogy a járvány valamelyest torzíthatja a valós piacot: könnyen elképzelhető, hogy a koronavírus miatt a használt ingatlanok adásvétele minimálisra csökkent, így a fent említett ár leginkább az új ingatlanokra vonatkozik. (Igaz, ez elvileg más városokra is érvényes.)

Az ingatlannet.hu elemzése szerint amúgy országszerte az ingatlanárak stagnálása volt a jellemző az első négy hónapban, annyi kiegészítéssel, hogy míg a családi házak ára valamelyest emelkedett, addig a tégla- és a panellakások ára kismértékben csökkent.

Az albérletekről

"Az albérletek piacán már egyértelműbben érezhető a változás, melynek hátterében a vírushelyzet okozta megnövekedett kínálat áll. 12 megyeszékhelyen is mérséklődtek a kiadó lakások és házak átlagos bérleti díjai" - írja az elemzés.

Ingatlannet.hu

Ugyanakkor a trenddel ellentétesek a zalaegerszegi és a tatabányai folyamatok, de Szombathelyen sem volt áresés. Aki most keres kiadó lakást, annak egy minimális (1,17%) emelkedéssel kell számolnia.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy még tart a járvány, annak valóságos hatásai csak később realizálódnak a piacon, így mind az ingatlanárak, mind az albérleti díjak esetében kell néhány hónap, amíg tisztán lehet látni, mi is történt pontosan.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés