53 ingatlant kaptak ingyen az idén az egyházak a kormánytól

2010 óta 171 állami ingatlan ment át egyházi tulajdonba.

Az Orbán-kormányok 12 éve alatt az egyházak összesen 171 ingatlant kaptak meg ingyen, ebből 53-nak a tulajdonjogát az idei évben szerezték meg - írja az rtl.hu .

Mint írják, az elmúlt 12 évben 28,7 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le az egyházak javára, 2022-ben 3,1 milliárd forint értékű ingatlant adtak át az egyházaknak.

Az állami épületeket ingyenes átadását egy 2007-es törvény teszi lehetővé. Akkor még az országgyűlés döntésére is szükség volt, törvényt kellett hozni az átadásról. 2010 óta viszont módosították a törvényt, már egy határozat is elég az átadáshoz.

A jogszabályban írtak szerint az ingatlanokat az egyházak célhoz kötötten kapják meg, csak a meghatározott feladatok ellátására használhatják azokat. Általában 15 év után eladhatják az ingatlant, de az abból befolyó összeget csak az alapcélokra lehet fordítani.

Az rtl.hu azt is írja, a törvény megengedi, hogy az egyházak javaslatot tegyenek arra, hogy mely ingatlanokat adja át nekik az állam. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tájékoztatása szerint 113 ingatlan esetében zajlik előkészítő munka, vagyis ennyi kerülhet át egyházi tulajdonba. A lap rákérdezett, hogy pontosan mely ingatlanok ezek, de az MNV arra hivatkozva, hogy döntés-előkészítő információ, megtagadta a válaszadást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet