Ipkovich György: Nem tudom ezeket az összefüggéseket elemezni, így hát röhögök az egészen, elsősorban magamon

Szombathely volt polgármesterével beszélgettünk arról, hogyan érintette, amikor pártja visszahívta az előválasztástól. Persze, a szombathelyi helyzet is szóba került interjúnkban.

Ipkovich György, Szombathely volt polgármestere az MSZP előválasztási jelöltje volt a vasi 3. választókerületben. Úgy, hogy hosszú betegség után tért vissza az aktív politikai életbe Szombathely korábbi polgármestere több hónapos kórházi kezelés után tér vissza a politikába 2021. April 17. 19:40 . A múlt héten, pénteken volt a Nyugat előválasztási vitája Élőben a Nyugat előválasztási jelöltvitája Körmendről 2021. September 10. 17:13 Körmenden, ott tudtuk meg, hogy Ipkovichot visszaléptette Ipkovich György visszalépett az előválasztástól 2021. September 10. 17:02 a pártja. Sőt, ő is csak nem sokkal korábban értesült arról, hogy vissza kell lépnie. Erről is beszélgettünk interjúnkban.


A múlt héten, pénteken a Nyugat.hu választási vitája Élőben a Nyugat előválasztási jelöltvitája Körmendről 2021. September 10. 17:13 előtt kaptuk a hírt, hogy visszalépett Ipkovich György visszalépett az előválasztástól 2021. September 10. 17:02 . Ezt ott be is jelentette, de látszott, hogy azért mélyebben érinti ez az ügy. Hogyan viselte, amikor arra utasították, hogy lépjen vissza?

Ez nekem nem a személyes ügyem, nem az a lényeg, hogy én vagyok-e valaki. Itt, az irodámban a falon fent vannak a politikusi munkám állomásai, több miniszterelnökkel is van közös fotóm.

Ipkovich György
Ipkovich György: Ne lm érintett jól az ügy
Mészáros D. Zsolt

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pozitívan fogadtam az egészet, de tisztázni kell, hogy a választási küzdelmek olyanok, mint a háború. Úgy is hívják, hogy választási harc, választási küzdelem. Ahol vannak vezénylő tábornokok, vannak katonák, és vannak csaták.

Meg áldozatok.

Meg áldozatok. Amikor a vezérkar arra kér egy katonát, hogy hajtsa végre a parancsot, akkor sok vitatkozásnak nincs helye. Még akkor sincs, ha nem értem, mit akarnak, ha nem értem a parancs célját. Mindig eredménycentrikus a dolog. Ha elveszítjük a háborút, akkor is van értékelése a döntéseknek, ha megnyerjük, akkor is.

Arra céloz, hogy az Ön visszaléptetését később lehet majd értékelni?

Igen. Ha az eredmény visszaigazolja a döntéshozónak, hogy igen, akkor felteszem a kezem és meghajtom a fejem. Ez az ügy nem az én sérelmemről szól, és nem az érzelmi megítéléséről. Megmondom őszintén, hogy nem csak az országos pártvezetés keresett meg a visszalépés miatt, hanem maga Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt is. Akinek elhittem, hogy így helyes.

Ők mivel érveltek?

Azzal, hogy higgyem el, fontos folyamat része vagyok. Én meg elhittem. Nem nagyon tudtam mást csinálni. Ők így látják, ők vezetik a küzdelmet. Ha ez a lépés azt szolgálja, hogy erős ellenzék váltja majd le a Fideszt, akkor elfogadom, még ha nem is értem a helyi összefüggéseit, mert nyilván, ha csak a helyi vonatkozásait nézzük, akkor vitatható a döntés.

Ha a személyét nézzük, hosszú politikai pályafutás van Ön mögött. Nyolc évig volt Szombathely polgármestere, tíz évig országgyűlési képviselő, országosan ismert politikus. Most pedig visszaléptették.

Nem is a saját személyes sorsom miatt vannak kételyeim, a politika nekem sosem volt egzisztenciális kérdés. Most is ügyvéd vagyok, vannak ügyfeleim, megvan a hátországom, ráadásul a lányom is itt van mellettem az ügyvédi irodában. Ő nem politizál aktívan. Nekem segít az iroda vitelében.

Ipkovich György
Közös fotó öt miniszterelnökkel az iroda falán
Mészáros D. Zsolt

Én a körmendi MSZP-szervezet miatt aggódom, egy kicsit elanyátlanodtak. Ők kértek fel, eljöttek hozzám, azzal, hogy tudják, most Döröskén élek, ismerem a körzet problémáit. Bőven vannak megoldandó dolgok, az utódom meg is ígérte, hogy ezeket számon tartja.

Azt kértem a pártomtól, ők közöljék a körmendiekkel azt a döntést, hogy én visszalépek. Mondják el azt is, hogy központi kérésnek teszek eleget, és nem hagyom cserben azokat az embereket, akik bennem bíztak, és akik rám való hivatkozással szereztek támogatókat.

Ők azt mondták, hogy súlyt adtam az ő szervezetüknek, végre partnerként kezelték őket a társszervezetek is. Összefogtunk a DK-val, annak ellenére, hogy a DK megvonta tőlem a támogatást. Jó kapcsolatot építettem ki a Jobbikkal. A momentumos és független jelöltekkel is együtt kampányoltunk, nem ellenségnek, hanem partnernek tekintettük egymást. De ez a változás bennük is törést okozott.

Említette, hogy a DK kihátrált Ön mögül A frakcióválasztás miatt hátrált ki Ipkovich György jelöltsége mögül a DK Vas megye 3. választókerületében 2021. June 28. 15:26 . Ha jól tudom, a DK azt várta volna el, hogy ha Ön megnyeri a választást, akkor nem az MSZP, hanem a DK frakciójának lesz a tagja az országgyűlésben. Ön viszont ezt elutasította.

Erre mondom, hogy hála a jó istennek, fejlett humorérzékkel rendelkezem. Bőven van bennem szarkazmus és önirónia. Mert, ugye, ha annak idején eleget teszek a DK kérésének, akkor lehet, hogy kizár az én pártom, de a DK a mai napig is támogat. Miután a DK-nak nemet mondtam, jött az, hogy az én pártom léptetett vissza

Innen alulról, ahol én vagyok, nem tudom ezeket az összefüggéseket elemezni, így hát röhögök az egészen, elsősorban magamon. Nem úgy fogom fel, hogy ezt a döntést rám szabták. Karácsony Gergely azt mondta, hogy szükségesnek látja a visszalépésemet, mert ez illeszkedik az országos folyamatokba. Igazán ez volt a döntő motívum amellett, hogy természetesen betartom a pártfegyelmet.

Nem sajnálja azt a munkát, amit az előválasztásba tett?

Ezt a munkát akkor sajnálnám, ha elenyészne. Oké, hogy a Momentum továbbviszi ezt is, és én segíteni fogok a jelöltjüknek, de 30 év kapcsolatrendszerét nem lehet átadni. Valószínű, hogy kevesebb elánnal mennek majd az emberek a választási bizottságokba, szavazatszámlálási bizottságokba. A politikai súlya ment el az egésznek. A mostani kampányfőnököm mondja, hogy nem tudja mi lesz, sorra jelentik be nála a visszalépéseket a körmendi szervezetből.

Ipkovich György
Nem tárgyaltuk meg helyben a jelöltállítást
Mészáros D. Zsolt

Térjünk vissza egy kicsit Szombathelyre. Egy hónapja volt, hogy Ungár Péterrel, az LMP előválasztási jelöltjével tartott sajtótájékoztatót Előválasztás: Az LMP Ipkovich Györgyöt támogatja Körmenden, de Bana Tibort fogadnák be a frakcióba 2021. August 18. 13:08 a Fő téren. Most visszanéztem az akkori tudósítást, és feltűnő volt, hogy nem Ön biztosította támogatásáról Ungárt, hanem, ő jelentette be, hogy az LMP Önt támogatja a 3-as választókerületben.

Aztán befogadták Bana Tibort.

Ön 30 évig Szombathelyen politizált. Hogyan látja a szombathelyi előválasztási küzdelmet?

El kell választanunk az emberek megítélését a politikai megítéléstől. Mostanában nem csak furcsa döntések születnek, de az a régi, jól bevált alapelv sem érvényesül, hogy minden döntés előtt meghallgatják a helyiek véleményét. Jó az, ha megtárgyaljuk a kérdést, kialakítjuk a magunk álláspontját, és ha nem is fogadják el a helyiek javaslatát, de figyelembe veszik a véleményüket.

Ez most elmaradt. Hiányolom és veszélyesnek is tartom, mert nehéz demokráciát kérni majd attól a szervezettől, amely ezt a demokratikus alapszabályt nem tartja be.

Miről van szó pontosan?

Azt, hogy kit támogatunk Szombathelyen, kit nem, központilag döntötték el. Úgy, hogy ezt a kérdést nem vitatta meg a helyi döntéshozó testület, a megyei elnökség sem. Fentről közölték, hogy kit kell támogatnunk. Nekünk annyi döntésünk volt, hogy tudomásul vesszük-e vagy sem?

Beszéljünk nyíltan. Az, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség az LMP jelöltje, Ungár Péter mögé állt be…

Az nem helyi döntés volt. Nem is lehetett helyi döntés, mert meg sem tárgyaltuk, hogy kit támogassunk Szombathelyen. Nyilván, ha megkérdeznek, akkor függetlenítem magam attól a körülménytől, hogy két szimpatikus fiatalemberről van szó. Mert Ungár Péter és Czeglédy Csaba is szimpatikus számomra. De, amiről nem igazán ír a sajtó, hogy Czeglédy Csaba ma is szocialista párttag.

2017-ben felfüggesztette a párttagságát.

Igen, de maradt az MSZP tagja. Tehát jelenleg egy szocialista párttag van a jelöltek között Szombathelyen, akit a DK támogat. A szocialista párt pedig egy LMP párttagot támogat.

Úgy tudom, Czeglédy annak idején kérte az MSZP támogatását, nem is tehetett másként. Az LMP-ről pedig annyit, hogy az én 2014-es minimális vereségemet polgármesterjelöltként az okozta, hogy az LMP nem állt be mellém. Ellenünk indultak, aminek az lett az eredménye, hogy nem az ő jelöltjük győzött, de közben elvittek 500-600 olyan szavazatot, amire nekem szükségem lett volna. És pont ezzel az 500-600 szavazattal szenvedtem vereséget a Fidesz polgármester-jelöltjével szemben.

Én úgy értékelem, hogy 2014-ben az LMP kihátrálása miatt veszítettem. A szoros eredmény aztán lecsapódott a képviselői helyek elosztásában is, a Fidesznek sokáig egy szavazat többsége volt a közgyűlésben. Az sem fideszes többség volt, hanem Molnár Miklós, aki a Pro Savaria színeiben szerzett mandátumot.

És ez a szűk, billegős többség annak a választási küzdelemnek volt az eredménye. Amivel aztán, éppúgy, mint nálam 2008-ban, a mérleg nyelvének átállásával az ellenzéknek lett egy fős többsége.

Azt a kampányt, és az előzőt, amikor polgármester lettem, kampányfőnökként Czeglédy Csaba vezényelte le. Ő volt az én egyik jobb kezem a kettő közül. Azokat a sikereket, amelyek az én két polgármesteri ciklusomhoz kötődnek, egyedül nem tudtam volna elérni. A csapatom tagja volt egyébként Nemény András mostani polgármester, Czeglédy Csaba, Németh Kálmán, Feiszt György, Gyebrovszky János, meg a többiek is, és elnézést, akit nem soroltam fel, de az ő eredményes munkájuk hozta az én eredményes polgármesteri tevékenységemet.

Nem beszélve arról, hogy Czeglédy rendkívüli súlyokkal és terhekkel a nyakában kétszer megmérette magát, és a szombathelyiek mindkétszer megválasztották képviselőnek. Ezt én nem tudtam elmondani a jelöltállítási vitában, mert nem volt ilyen vita.

(Közben csörgött a telefon, Ipkovich beszélt néhány percet, majd folytattuk a beszélgetést.)

A volt kampányfőnököm hívott, hogy elkészítette azt a belépési nyilatkozatot, ami ahhoz szükséges, hogy a körmendi pártszervezet tagjaként folytassam.

Kilép a szombathelyi szervezetből?

Nem lépek ki a pártból, átjelentkezem a körmendi szervezetbe.

Zárjuk le a szombathelyi előválasztás ügyét. Melyik jelöltet támogatja?

Ezek azok a súlyos kérdések, amelyek miatt támadni szokták az embert. Én, mint a párt megyei alelnöke, elfogadtam azt a határozatot, amit a párt vezetői hoztak, és amiben az volt, hogy az LMP jelöltjét, Ungár Pétert támogatjuk. Alternatívát nem kínáltak.

Ipkovich György
Egész életemben azért küzdöttem, hogy egy demokratikus rendszerben politizáljak
Mészáros D. Zsolt

Én, mint Ipkovich György szombathelyi lakos azokat a tapasztalatokat tudom felhozni, amiket az imént elmondtam. Nyilvánvaló, hogy ezek figyelembevételével fogom eldönteni, hogy a titkos szavazáson hogyan fogok szavazni.

Politikusként milyen tervei vannak?

Terveim nincsenek, eddig sem nagyon voltak, ez az igazság. Az, hogy időnként felkérnek valamire, az egy dolog, mert most már a családomat is figyelembe kell vennem, akik egészen keményen lépnek fel az ilyen jellegű ambícióimmal szemben. Hogy az országgyűlési képviselő-jelöltséget elvállaltam, annak egy igazi oka van.

Hogy ha én ez ellen a zsarnoki rendszer ellen a legkisebb ellenlépést is tudom tenni, azt ezután is vállalom, és ha a sírból kell kimásznom, akkor is megteszem. Mert egész életemben azért küzdöttem, hogy egy demokratikus rendszerben politizáljak, és most azt látom, hogy ezt a demokratikus rendszert lebontják.

Éppen olyan módszerekkel, mint régen a diktatúra tette. Én is tagja voltam annak a reformszárnynak, akiknek sikerült ezt a diktatúrát lebontaniuk. Látom, hogy a mai kormány mire készül, és ez ellen nagyon tiltakozom. Nem akarok olyan rendszerben meghalni, mint amilyenben megszülettem 1954-ben.

Mert akkor értelmetlenül éltem. Ennyi az egész.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet